• +385 44 676 004
  • info@lipovljani.hr
  • Pon - Pet: 7:30 - 15:30

OREZANE OPASNE I SUHE GRANE NA STABLIMA U LIPOVLJANSKOM PARKU

U posljednjem tjednu ožujka, u parku u Lipovljanima orezane su grane na starim stablima, a izvršitelji su bili ekipa DVD Lipovljani sa vozilom i ljestvama, te zaposlenici Šumarije Lipovljani, sa djelatnicima Lip-kom servisa d.o.o., uz stručno oko i potporu upravitelja Šumarije Lipovljani Dinka Hace, dipl.ing.šum.  i Tomislava Lukšića, dipl.ing.šum., Predsjednika Općinskog vijeća.

Na starijim stablima ove zime su detektirane napuknute i suhe grane koje su predstavljale opasnost za pješake u parku i za vozila uz cestovni pojas. Uz usuglašeni stav, orezane su isključivo grane koje su potencijalno opasne radi mogućeg puknuća i pada na tlo. Radilo se o granama oštećenim uslijed težine snijega ili naleta vjetra, i u koje su prodrle gljive truležnice. Također, bilo je i dosta suhih grana koje su prirodno odumrle na stablima. Orezivana su stabla lipa, javora, crvenog hrasta, katalpi i stogodišnjih divljih kestena, koja su smještena na površini parka i ispred Šumarije Lipovljani.

Navedenim zahvatom nužnog sanitarnog orezivanja, otklonjena je potencijalna opasnost, ali se popravila i statika pojedinih starih stabala. Nažalost stabla, kao i ostala živa bića imaju svoj životni vijek i neka od njih uslijed starosti polagano trule i odumiru. Općina Lipovljani ima u planu postepenu revitalizaciju i sadnju novih sadnica u parku u Lipovljanima.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Pročitajte i ovo

Skip to content