• +385 44 676 004
  • info@lipovljani.hr
  • Pon - Pet: 7:30 - 15:30

OPĆINSKI VIJEĆNICI PRIHVATILI SU PRVE IZMJENE PRORAČUNA OPĆINE LIPOVLJANI KOJI SADA IZNOSI 9,5 MILIJUNA KUNA

Ukupno 23 točke dnevnog reda raspravili su, i o njima odlučili, vijećnici Općinskog vijeća općine Lipovljani, na sjednici održanoj u srijedu, 8. ožujka. Sjednicu je vodio Miroslav Horvat, zamjenik predsjednice Općinskog vijeća. Na sjednici je bilo prisutno 9 vijećnika, te Mario Ribar, načelnik općine Lipovljani i Tomislav Lukšić, zamjenik načelnika

Na aktualnom satu, tri vijećnika postavila su isto toliko pitanja, samo s jednim problemom, a to je loše stanje i županijskih i općinskih prometnica na području općine Lipovljani nakon zimskih mjeseci. Odgovorio im je općinski načelnik Mario Ribar kako se čini sve da se najoštećenije prometnice što prije saniraju. Krpanje udarnih rupa i presvlačenje cesta radit će se vrućim asfaltom, a za to treba pričekati početak travnja i pokretanje rada asfaltnih baza, koje su trenutno izvan funkcije do prestanka zimske službe.

Nakon aktualnog sata, vijećnici su najprije saslušali obrazloženje općinskog načelnika Maria Ribara o prvim izmjenama i dopunama općinskog proračuna za 2017. godinu. U prošloj 2016.godini, višak prihoda tekuće godine iznosio je 225.000 kuna, no zbog manjka prihoda iz 2015.godine, a prenesenog u 2016.godinu od 398.000 kuna, koji je općina zabilježila zbog izuzetno smanjenog prihoda od rudne rente, prouzrokovanom niskom tržišnom cijenom sirove nafte, korigiran je početni višak prihoda u 2017.godini. Uz novi projekt aglomeracije Lipovljani – projekta odvodnje, općina Lipovljani je ostvarila i povrat ulaganja u objekt prilaza pošti od 90.000 kuna od HP-a, te je u I. izmjenama i dopunama proračuna korigiran planirani iznos prihoda od rudne rente. Stoga se prvim izmjenama i dopuna proračun općine povećava za gotovo 300.000 kuna i umjesto dosadašnjih 9.190.000 kuna, sada ukupno iznosi gotovo 9,5 milijuna kuna, odnosno 9.486.000 kuna.     

Općinski vijećnici prihvatili su prijedlog dopuna Proračuna, a nakon toga i izmjene i dopune programa koje se vežu na te promjene. Prihvatili su izmjene programa gradnje i održavanja komunalne infrastrukture, program socijalne skrbi, koji je korigiran u smjeru povećanja financijskih sredstava za novorođenčad i to za 30.000 kuna, program javnih potreba u kulturi i javnih potreba u športu općine Lipovljani za 2017. godinu.

Nakon toga prihvaćen je i prijedlog odluke o usvajanju procjene zaštite od požara za područje općine Lipovljani, a usvojena je i odluka o donošenju Plana zaštite od požara za područje općine Lipovljani. Odluke je vijećnicima obrazložila Natalija Rohan, v.d. pročelnica Jedinstvenog upravnog odjela. Bez rasprave je prihvaćeno izvješće o Planu gospodarenja otpadom u 2016. godini.

Općinski vijećnici, uglavnom jednoglasno, donijeli su odluke o dodjeli poslovnih prostora u vlasništvu Općine Lipovljani na korištenje udrugama građana, zatim odluku o zakupu i kupoprodaji poslovnih prostora u vlasništvu općine Lipovljani i odluku o raspolaganju, upravljanju i stjecanju nekretnina u općinskom vlasništvu.

Vijećnici su usvojili odluku o promjeni u popisu nerazvrstanih cesta, a izglasavanjem odluke prihvatili su i Program sufinanciranja novog zapošljavanja u 2017. godini na području općine Lipovljani, koji je jednak planu od prošle godine. Izglasan je i prijedlog dopuna Programa potpora poljoprivredi za četverogodišnje razdoblje 2016. – 2020.u smjeru potpora sufinanciranja troškova apliciranja za EU fondove lokalnih poljoprivrednih proizvođača, koji sjedište imaju na području općine Lipovljani.

Prihvaćeno je i izvješće o utrošku sredstava naknade za održavanje nezakonito izgrađenih zgrada za 2016. godinu. Vijećnici su donijeli i odluku o promjeni u programu socijalne skrbi. Radi se o povećanju naknade za rođenje djece po kojoj će roditelji za prvo dijete dobiti 1.000 kuna, za drugo dijete 2.000 kuna, a za treće i svako slijedeće 6.500 kuna.

Pri kraju 25. sjednice Općinskog vijeća općine Lipovljani donesene su dopune već postojeće odluke o načinu korištenja društvenih domova na području općine Lipovljani. Donesena je i vrlo važna odluka o davanju suglasnosti za provedbu ulaganja u projekt izgradnje dječjeg vrtića u Lipovljanima. Projekt će se kandidirati na natječaj za bespovratna sredstva fondova Europske unije kroz natječaj za provedbu podmjere 7.4 – Ulaganja u pokretanje, poboljšanje ili proširivanje temeljnih usluga za ruralno stanovništvo, uključujući slobodno vrijeme i kulturne aktivnosti, te povezanu infrastrukturu.   

                Na kraju sjednice donesena je i odluka o ukidanju javnog dobra na dijelu jedne katastarske čestice u Lipovljanima, kojom se omogućava rješavanje imovinsko-pravnih odnosa u ulici Braće Radića.

Damir SMETKO

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Pročitajte i ovo

ODRŽANA SKUPŠTINA VZO LIPOVLJANI

Na području djelovanja Vatrogasne zajednice općine Lipovljani tijekom 2023. godine, zabilježene su ukupno 454 intervencije. Požarne intervencije imali su DVD Lipovljani –

Skip to content