• +385 44 676 004
  • info@lipovljani.hr
  • Pon - Pet: 7:30 - 15:30

Održani 9. ‘Susreti dječjih folklornih skupina’ u Lipovljanima

Kulturno umjetničko društvo ‘Lipa’ iz Lipovljana bilo je po 9. puta domaćin ‘Susretu dječjih folklornih skupina’, u subotu, 6. travnja u Društvenom domu u Lipovljanima. Na ovogodišnjem ‘Susretu’ svoju umješnost pjesme i plesa pokazalo je čak 8 dječjih skupina, od čega dvije iz Lipovljana.

Ovogodišnji ‘Susret dječjih skupina’ otvorila je Ljiljana Tomić, zamjenica načelnika općine Lipovljani, a o potrebi organiziranja ovakve manifestacije i prenošenja tradicijske baštine na najmlađe generacije, kako bi bila što duže očuvana, govorila je Marica Tisaj, predsjednica KUD-a ‘Lipa’. Ona je istaknula ponos što se u Lipovljanima našlo više od 200 učesnika programa, najmlađih članova 8 društava, koji njeguju pjesme, plesove i dječje igre iz njihovog kraja.

‘Susret dječjih skupina’, tradicionalno su otvorili domaćini, najmlađa skupina KUD-a ‘Lipa’. Mlada folklorna skupina, u pratnji tamburaške skupine, predstavila je pjesme i plesove Podravine. Koreografiju je postavila Ivana Toth, a voditelj tamburaške skupine je profesor glazbe Franjo Rodić.

Nakon što su pljeskom nagrađeni mladi čuvari i čuvarice kulturne baštine Lipovljana i lipovljanskog kraja, na pozornicu su izašli članovi mladi  članovi KUD-a ‘ Vranovci – Bukovlje’. Djeluju pri osnovnoj školi, okuplja djecu mlađeg školskog uzrasta od prvog do četvrtog razreda, njeguju tradicijske igre, pjesme i plesove kraja iz kojega dolaze. Na ovim ‘Susretima’ predstavili su se ‘Dječjim igrama i plesovima Brodsko posavske županije.’ Vodi ih Branka Peh .

Folklorni ansambl ‘Petrinjčica’ djeluje pri Hrvatskom domu u Petrinji, od početka 1998. godine. Rade u tri skupine, mlađi i stariji tamburaši, te folklorna skupina, a broje 80 aktivnih članova. Njeguju folklornu tradiciju Banovine i ostalih krajeva ‘Lijepe naše’. Mlađa folklorna skupina na ovom ‘Susretu’ predstavila se izvedbom: ‘Naše kolo veselo’. Voditeljice su Snježana Kožić i Marija Gorup, a voditelj tamburaške skupine Ivan Kleković.

KUD ‘Sloga’ iz Satnice Đakovačke, broji 80 članova, a njeguju izvorni folklor Đakovštine. Rade u dvije skupine. Članovi dječje skupine već su nastupali na značajnim smotrama folklora za djecu.  Dječja folklorna skupina u pratnji tamburaške skupine predstavila seje Spletom dječjih igara i kola Đakovštine. Voditeljica folklorne skupine je Mira Šalković, a voditelj glazbene skupine Dario Šakot.

Kulturno prosvjetno društvo ‘Karpati’ djeluje među Ukrajincima u Lipovljanima. Djeluju u dvije skupine, pjevačkoj i mlađoj folklornoj skupini. Članovi mlađe folklorne skupine često nastupaju, što je i smisao organiziranja takve mlade skupine plesača, kako bi što bolje uvježbali ples. Predstavili su se Kozačokom, koji je dio poznate ukrajinske nacionalne baštine i folkloristike, ima brz i skladan ritam. Koreografiju je uvježbao i ples na scenu postavio Mirko Fedak, a gledatelji su ih nagradili jakim i dugim pljeskom za sve bolju izvedbu plesa.

Mlađa folklorna skupina KUD-a ‘Graničar’ iz Stupničkih Kuta, nedavno se okupila, a nastup na ovogodišnjem ‘Susretu’ u Lipovljanima, bio im je prvi značajniji nastup. Predstavili su se dječjim igrama i plesovima brodskog Posavlja, uz pratnju tamburaške skupine svoga KUD-a. Voditeljica im je Zrinka Štivić.  

‘Mali folklor’ KUD-a Banova Jaruga osnovan je prije godinu i pol dana, pri OŠ Banova Jaruga. Uključena su djeca od 5. do 8.  godina koji vrijedno i s velikim veseljem dolaze na probe, plešu i pjevaju i na taj način čuvaju kulturu i običaje kraja u kojem žive.

Na ‘Susretu 2019.’ u Lipovljanima predstavili su se  pjesmama i plesovima: ‘U Banovoj je kućica’, ‘Igra kolo’, ‘Ja imado ..’,  ‘Ide maca oko tebe’ i  ‘Muzikaš’. Voditeljica mlađe folklorne skupine je Irena Rukavina.

Dječji folklorni ansambl KUD-a ‘Moslavina’ iz Kutine započeo je s radom 1979. godine. Zahvaljujući stručnom radu voditelja, dječji ansambl radi kontinuirano sve ove godine. Mladi folkloraši iz Kutine predstavili su pjesme i plesove Moslavine pod nazivom ‘Urodila žuta dunja’. Voditeljica je Aleksandra Savić Nikitović, a nastupaju uz pratnju tamburaške skupine, čiji je voditelj Matija Krmek.

Nastupom najmlađih članova KUD-a Moslavina, završen je ovogodišnji ‘Susret dječjih folklornih skupina’ u Lipovljanima.

-Uživali smo u prekrasnom programu koji su za nas pripremili članovi Kulturno umjetničkih društava Đakovačke Satnice, Vranovaca – Bukovlje, Stupničkih Kuta, Petrinje, Banove Jaruge, Kutine i Lipovljana. Hvala svima na dobro izvedenim nastupima, a hvala i svim roditeljima koji svoju djecu redovno dovoze na probe i nastupe – rekla je na kraju Marica Tisaj, predsjednica KUD-a ‘Lipa’. Ona je, zajedno s Lijanom tomić, zamjenicom načelnika općine Lipovljani, prije same smotre i nastupa dječjih skupina, priredila kratki prijem za čelništva gostujućih KUD-ova. Uručila im je poklon Općine Lipovljani i Turističke zajednice OL, te novotiskanu monografiju o KUD-u ‘Lipa’.

Za izvođače programa priređen je domjenak i zajedničko druženje.  

Damir SMETKO

[ngg src=”galleries” ids=”116″ display=”basic_thumbnail”]
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Pročitajte i ovo

Skip to content