• +385 44 676 004
  • info@lipovljani.hr
  • Pon - Pet: 7:30 - 15:30

NAJAVLJEN POČETAK UREĐENJA I OBNOVE PROMETNICA U NADLEŽNOSTI ŽUC-a SMŽ NA PODRUČJU OPĆINE LIPOVLJANI

Mario Ribar, načelnik općine Lipovljani, bio je u ponedjeljak, 13. ožujka, domaćin županu Ivi Žiniću, dožupanima Marinu Piletiću i Aniti Sinjeri-Ibrišević, te njihovim suradnicima iz Županijske uprave za ceste, koji su došli u radni posjet lipovljanskom i novljanskom području, pri čemu su obišli županijske ceste na kojima se već radi, ili će uskoro, ovog proljeća krenuti radovi na njihovoj obnovi.

                Na lipovljanskom području, obišli su Sajmišnu ulicu u centru Lipovljana i dionicu ceste Lipovljani – Torovi – Kozarice koja nosi oznaku L 33141. Ta županijska cesta vodi preko Torova, dijela naselja Lipovljani (od Zagrebačke ulice do granice s Kozaricama), a nosi naziv ulica Josipa Kozarca.

Nakon obilaska ove dvije lipovljanske ulice, županijski čelnici produžili su na novljansko područje prema Kozaricama gdje je, u okviru obnove iste županijske ceste, izgrađen kružni tok.

Tijekom obilaska Sajmišne ulice, i ceste u ulici Josipa Kozarca na Torovima, Mario Ribar, načelnik općine Lipovljani, još jednom je podsjetio na važnost obnove ovih ulica i prometnih pravaca, koji Lipovljane spajaju s Kutinom i Novskom. Podsjetio je i kako je obveza Županijske uprave za ceste obnova kompletne lokalne prometnice od Lipovljana preko Piljenica do Ilove, jer je za vrijeme obnove magistralnog pravca Popovača-Kutina-Lipovljani-Novska-Borovac (2012.godine), upravo to tada bio alternativni pravac kojom se odvijao sav promet i radila obnova spomenute županijske ceste. Tada su, zbog pojačanog prometa, te ceste znatno i oštećene.

Ugovore o obnovi i uređenju Sajmišne ulice u Lipovljanima i županijske ceste od Lipovljana preko Torova i Kozarica do Brestače, Općina Lipovljani i Županijska uprava za ceste SMŽ potpisale su još prošle godine, 26. listopada u vijećnici općine Lipovljani. Plan je bio da se obnova izvrši još prošle godine, no izvođač radova poduzeće Strabag, nije uspjelo izvesti radove, što zbog vremena, što zbog radova na magistralnom vodovodu Kutina – Lipovljani, koji je tada bio u završnoj fazi realizacije. Zato su već sada, početkom ožujka, mjesec dana prije ustaljenog početka sezone asfaltiranja, započeli s pripremnim radovima na ovim koridorima ceste, pa će prema riječima ravnatelja ŽUC-a SMŽ do sredine travnja biti potpuno uređene prometnice kroz Torove i kroz Sajmišnu ulicu u Lipovljanima.  

Ukupno će se ovog proljeća, temeljem lani potpisanih ugovora, obnoviti oko 3 kilometra ceste. Obnovit će se oko 600 metara u Sajmišnoj ulici i oko 2,4 kilometara na potezu od Zagrebačke ulice do Kozarica. Vrijednost radova obnove ovih prometnica iznosit će 1.225.000 kuna, a u jednakim dijelovima uređenje prometnica financirat će ŽUC i Općina Lipovljani, jer Županijska uprava za ceste nema dovoljno novca da sama financira uređenje županijskih cesta.

Općina Lipovljani, kao odgovorna jedinica lokalne samouprave, prihvatila je prijedlog projekta zajedničke obnove županijskih cesta,  kako bi svojem stanovništvu osigurala normalno i sigurno prometovanje. Zbog dobre suradnje i takvog partnerskog odnosa, predstavnici županije, prilikom odlaska s lipovljanskog područja pohvalili su rad općine i zahvalili na korektnom odnosu sa županijom i Županijskom upravom za ceste.

Zbog partnerskog odnosa očekuje se i brzo, interventno rješavanje problema uređenja i asfaltiranja županijske ceste kroz Kraljevu Veliku, o čemu je načelnik nekoliko puta upoznao predstavnike Županije, za što se izrađuju troškovnici, te se očekuje ulaganje u dionicu ceste Lipovljani – Kraljeva Velika – Piljenice, u iznosu od oko 500.000 kuna, od čega je u općinskom proračunu za 2017.godinu izdvojeno dodatnih 250.00 kuna.

Damir SMETKO

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Pročitajte i ovo

ODRŽANA SKUPŠTINA VZO LIPOVLJANI

Na području djelovanja Vatrogasne zajednice općine Lipovljani tijekom 2023. godine, zabilježene su ukupno 454 intervencije. Požarne intervencije imali su DVD Lipovljani –

Skip to content