• +385 44 676 004
  • info@lipovljani.hr
  • Pon - Pet: 7:30 - 15:30

Na ‘Večeri ukrajinske pjesme’ gostovala društva iz Slavonskog Broda i Vukovara

Već 20-tak godina u nizu, Kulturno prosvjetno društvo Ukrajinaca ‘Karpati’, u Lipovljanima priređuju ‘Večer ukrajinske pjesme i plesa’. Prilika je to da se Ukrajinci s lipovljanskog područja podsjete na svoju plesnu i glazbenu baštinu, te da ukrajinskom društvu u goste dođu društva Ukrajinca iz Hrvatske i susjednih država, da zajednički zapjevaju i zaplešu, obnove ukrajinski jezik uz nekoliko sati zajedničkog druženja.

Ovogodišnja ‘Večer ukrajinske pjesme i plesa’, po prvi puta je održana u posebnim uvjetima epidemioloških mjera, koja brane baš ono zbog čega se društva i sastaju, a to je bliski kontakt i zajedničko druženje. Stoga je čelništvo KPD ‘Karpati’ odlučilo da se ovogodišnja ‘Večer ukrajinske pjesme i plesa’ održi bez plesnim nastupa, da se cijeli program održi na otvorenom, i uz pridržavanje svih epidemioloških mjera, a da broj sudionika programa bude nešto manji.

‘Večer ukrajinske pjesme i plesa’ tako je održan na ljetnoj pozornici u parku u popodnevnim satima, a prva je zapjevala pjevačka skupina domaćeg društva. Nakon četiri lijepo otpjevane pjesme, zapjevala je pjevačka skupina društva ‘Ukrajina iz Slavonskog Broda. Nakon njihovog zajedničkog nastupa pjevačke skupine, samostalni nastup, s novim, modernim pjesmama Ukrajine, imala je i Irena Semenjuk. Ona je članica brodskog društva, a u njenoj pratnji bilo je još 5 mladih članica društva. Nastup starije pjevačke skupine i mlade pjevačke skupine pokazao je svu širinu rada i mogućnosti članova društva ‘Ukrajina’ iz Slavonskog Broda.

Osim po epidemiološkim mjerama, i nastupu u lipovljanskom parku, ovogodišnja ‘Večer ukrajinske pjesme’ pamtit će se i po nastupu članica ukrajinskog društva iz Vukovara. Njihov nastup oduševio je sve prisutne gledatelje, kojih na žalost, nije bilo mnogo zbog ograničenog javnog okupljanja. Oni koji su bili teško će zaboraviti lijep, domišljat i pjevački izuzetno dobro izveden nastup četiri članice ukrajinskog društva iz Vukovara, a nadasve onaj kad je na pozornicu stupila članica Anita Nađ, čija boja glasa i način pjevanja slušatelja ne može ostaviti ravnodušnim. Nakon nastupa, mnogi su uputili čestitke pjevačicama iz Vukovara.

 Osim pjesme, tijekom programa okupljenim izvođačima i gledateljima su se obratili trojica govornika. Ivan Semenjuk, predsjednik ‘Karpata’, koji je govorio o tradiciji održavanja programa ‘Večeri ukrajinske pjesme i plesa’ u Lipovljanima. O životu i radu Ukrajinaca u Hrvatskoj, njihovim potrebama i ciljevima kratko je govorio i Vlado Karešin, novoizabrani predsjednik Ukrajinske zajednice RH. Na kraju, trud svih izvođača, rad lipovljanskog ukrajinskog društva i pridržavanja epidemioloških mjera, pohvalio je Nikola Horvat, načelnik općine Lipovljani. On je još jednom naglasio da su članovi ‘Karpata’ vrlo aktivno društvo, kojim  se Općina Lipovljani može ponositi i da će uvijek imati podrška za svoj rad.

Domaćini su svoje goste počastili večerom, a članice pjevačkog društva iz Vukovara još su, jednom, zapjevale i na pozornici u Društvenom domu.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Pročitajte i ovo

ODRŽANA SKUPŠTINA VZO LIPOVLJANI

Na području djelovanja Vatrogasne zajednice općine Lipovljani tijekom 2023. godine, zabilježene su ukupno 454 intervencije. Požarne intervencije imali su DVD Lipovljani –

Skip to content