• +385 44 676 004
  • info@lipovljani.hr
  • Pon - Pet: 7:30 - 15:30

NA SJEDNICI OPĆINSKOG VIJEĆA IZNESEN PRIJEDLOG PRORAČUNA ZA 2019. GODINU U VISINI 15,6 MILIJUNA KUNA

Predstavljanje proračuna općine Lipovljani za 2019. godinu bila je glavna tema na sjednici Općinskog vijeća općine Lipovljani, koja je održana u srijedu, 14. studenog. Tim predstavljanjem prijedloga proračuna za iduću godinu, otvorena je javna rasprava u kojoj svi građani općine Lipovljani mogu dostaviti primjedbe i svoje prijedloge za proračun u idućoj godini.

                Sjednica je, inače, započela predlaganjem izmjena u dnevnom redu, a i ova 12. sjednica vijeća održana je pod vodstvom Tomislava Lukšića, predsjednika Općinskog vijeća. Nakon usvajanja dnevnog reda, vijeće je dobilo novu vijećnicu – Nevenku Zorić iz Krivaja, koja je na toj dužnosti zamijenila Domagoja Budimira, izabranog vijećnika s liste HDZ-a, a koji je svoj mandat vijećnika 26. rujna stavio u mirovanje pismenim putem.

                Nakon što je Mandatno povjerenstvo izvijestilo o tome vijeće, Neveka Zorić prisegnula je na rad u vijeću i potpisala prisegu, kao i svi vijećnici do sada. 

                Poslije toga, održan je dugačak aktualni sat u kom je 7 vijećnika uputilo 14 usmenih i 2 pismena pitanja. Sva pitanja odnose se na zanimanje za rješavanje komunalne infrastrukture ili rad općinskih ustanova, a na njih je odgovarao, uglavnom, Nikola Horvat, načelnik općine Lipovljani, a povremeno i Danijel Lenart, direktor ‘Lipkom servisa’.

                Najvažnija točka, predstavljanje općinskog proračuna za 2019. godinu, bila je i najduža na sjednici. Općinski načelnik Nikola Horvat, kojem je to i obveza, pripremio je općinski proračun za iduću godinu u visini od 15  milijuna i 605 tisuća kuna, a prihode, i posebno rashode, kroz programe i očekivana sufinanciranja, detaljno je obrazložio vijećnicima.

Iako se rasprava tek očekuje, kao i eventualni prijedlozi izmjena proračuna, Tomislav Lukšić, predsjednik Općinskog vijeća dozvolio je raspravu odmah nakon izlaganja proračuna. To su iskoristile oporbene vijećnice da se okome na prijedlog budućeg proračuna, i bez detaljne analize, proglase proračun neambicioznim i ne razvojnim. Rasprava je bila zanimljiva, a u pojedinim trenucima, čak je bilo prozivanja i uvreda, i na osobnoj razini, posebno načelnika Nikole Horvata, što se inače ne događa na sjednicama Općinskog vijeća u Lipovljanima, u 25 godina postojanja općine Lipovljani i Općinskog vijeća.

                Kad je na većinu oporbenih, HDZ-ovskih primjedbi, odgovorio Nikola Horvat, općinski načelnik, zaključeno je kako će javna rasprava pokazati treba li, ili ne, ovakav prijedlog mijenjati, a donošenje proračuna općine Lipovljani očekuje se za mjesec dana na slijedećoj sjednici Općinskog vijeća.

                Na kraju sjednice donesene su odluke o vrijednosti boda za obračun komunalne naknade, odluka o dodjeli studentskih stipendija i odluka o davanju suglasnosti za provedbu ulaganja u projekt ‘Izgradnje ograde oko novog groblja u Piljenicama’.

Damir SMETKO

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Pročitajte i ovo

Skip to content