• +385 44 676 004
  • info@lipovljani.hr
  • Pon - Pet: 7:30 - 15:30

NA IVANJE U PILJENICAMA BOGAT I ZABAVAN PROGRAM ZA POSJETITELJE

Regatom čamaca na Pakri, započelo je obilježavanje blagdana Ivanja u Piljenicama, u ponedjeljak, 29. kolovoza u popodnevnim satima. U središtu sela okupio se velik broj gledatelja i znatiželjnika, a osim regate moglo se uživati u izložbi kolača, nastupu KUD-a ‘Lipa’ iz Lipovljana, izboru najljepše pregače i pjevanju bećarca.GEDSC DIGITAL CAMERA

Organizatori ovogodišnjeg obilježavanja Ivanja u Piljenicama bila je Udruga žena Mlinarice, uz pomoć Udruge mladih, članova DVD-a i članova Mjesnog odbora Piljenice. Tradicionalnu manifestaciju Ivanja financijski su poduprli Mjesni odbor, Turistička zajednica općine Lipovljani i Turistička zajednica Sisačko-moslavačke županije.

GEDSC DIGITAL CAMERAOve godine vožene su 4 utrke čamaca na Pakri. Za regatu se prijavilo 9 posada, a nakon dva kruga voženje najbrži i najspretniji bili su Stjepan i Josip Mujanić iz Piljenica. Nakon utrke započeo je i svečani program uz Ivanje, kojeg je vodila Melita Lenička, predsjednica Udruge žena Mlinarica. Domaćine iz Piljenica i njihove goste kratko su pozdravili GEDSC DIGITAL CAMERAMario Ribar, načelnik općine Lipovljani i Željko Lenart, direktor Turističke zajednice Sisačko moslavačke županije.

Plesovima obližnje Moslavine, u Piljenicama su se predstavili i članovi KUD-a ‘Lipa’. Nakon kraćeg, ali lijepog ‘Lipinog’ nastupa na otvorenom, prišlo se GEDSC DIGITAL CAMERAizboru za najljepšu pregaču. Svoje pregače, raznovrsnih izrada, ove godine pokazale su 23 domaćice, a za najljepšu je proglašena stara pregača koju je nosila Dragica Filjak iz Nove Subocke. Drugo mjesto pripalo je Branki Marton iz Stare Subocke, a treće mlađahnoj natjecateljki Emiliji Vrapček, koja je nosilaGEDSC DIGITAL CAMERA pregaču udruge ‘Iskra’.

U Društvenom domu u Piljenicama posjetitelji su mogli vidjeti izložbu slikara Zdenke Grgurić i Slavka Blažekovića, a nakon nje i ocijeniti izložbu kolača. Ove godine, prema ocjenama kušača, najbolji kolač je ispekla Manuela Kvaternik, nešto malo manje slađi, na 2. mjestu našao se kolač Melite GEDSC DIGITAL CAMERALenička, a treći, po broju glasova, bio je kolač Melite Kvaternik, sve članice Udruge žena Mlinarice.

Na kraju obilježavanja blagdana Ivanja zapjevao se i bećarac, a pjevače su pratili tamburaši ‘Lipe’.GEDSC DIGITAL CAMERA Bilo je veselih, masnih i smiješnih bećaraca, a 1. mjesto osvojile su:  Subočanke, Đurđica Bojko, Ljubica Svjantko i ekipa. Odmah iza njih 2. mjesto osvojila je Ljubica Jurković, članica Udruge žena Orhideje iz Stare Subocke. Lijep bećarac imale su i gošće iz Ilove, no osvojile su 3. mjesto, glasovima publike. Udrugu žena Ilove zastupale su Marija Pasarić i društvo.

GEDSC DIGITAL CAMERADodjelom nagrada za bećarac, a i ostali izvedeni bećarci bili su vrlo zanimljivi, završio je pripremljeni dio obilježavanja Ivanja u Piljenicama. Slikarima, Nataši Tisaj, Zdenki Grgurić, Slavku Blažekoviću i Vlatki Vidiček – Dam, koji su oslikali autobusno stajalište zahvaljeno je za trud i lijepi rad, a Davoru Tošu za posuđeni kamion, koji je poslužio kao pozornica glazbenom sastavu iz Kutine, koji je dalje zabavljao goste Ivanja u Piljenicama. Zabavom na otvorenom završila je tradicionalna i turistička, pučka manifestacija u Piljenicama.
Damir SMETKO

 

GEDSC DIGITAL CAMERAGEDSC DIGITAL CAMERA GEDSC DIGITAL CAMERAGEDSC DIGITAL CAMERAGEDSC DIGITAL CAMERA4-Ivanje 2155-Ivanje 2306-Ivanje 2751-Ivanje 0312-Ivanje 1583-Ivanje 175GEDSC DIGITAL CAMERAGEDSC DIGITAL CAMERAGEDSC DIGITAL CAMERA

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Pročitajte i ovo

Skip to content