• +385 44 676 004
  • info@lipovljani.hr
  • Pon - Pet: 7:30 - 15:30

NA GODIŠNJOJ SKUPŠTINI, ČEŠKOJ BESEDI OPĆINE LIPOVLJANI, UPUĆENE POHVALE I ČESTITKE ZA RAD

U proteklih godinu dana Češku besedu općine Lipovljani vodio je novi Upravni odbor udruge, na čijem je čelu Marijan Kadliček iz Lipovljana. Prije njega, punih 12 godina, ovu udrugu pripadnika češke nacionalne manjine, vrlo uspješno vodio je Mirko Knjižek iz Krivaja. Redovna godišnja Skupština, s osvrtom na rad i djelovanje Češke besede općine Lipovljani u prošloj, 2017. godini održana je u subotu, 24. veljače u Društvenom domu.

                Skupštinu je vodio, uz članove Vjeru Ožoga i Miroslava Lovčanina, te zapisničara Ivana Doležala, predsjednik Marijan Kadliček, koji je podnio izvješće o prošlogodišnjem radu udruge. Na mnogobrojnim priredbama i manifestacijama članovi pjevačke, folklorne i glazbene sekcije nastupili su 26 puta u prošloj godini, predstavljajući češku kulturu i običaje. Češka beseda općine Lipovljani broji 125 članova, a u protekloj godini popunili su svoje sekcije plesačima i glazbenicima.

                Udruga je u protekloj godini financijski dobro poslovala, ostvarili su ukupni prihod u iznosu od 58.608 kuna, ali su imali gotovo isto toliko i troškova, pa su od toga potrošili ukupno 58.425 kuna. Za ovu su godinu, također, planirali bogat program nastupa i prezentacije čeških običaja, za što im prema planu treba ukupno 63.000 kuna prihoda. Bez obzira na mnoge nastupe i obilježavanja, ove godine žele posebno, zajedno s Maticom slovačkom općine Lipovljani, obilježiti 95. obljetnicu osnutka zajedničke Československe besede na lipovljanskom području.

              Skupštine udruga su ujedno i mjesta gdje se nagrađuju najbolji članovi, koji su se posebno istaknuli u radu društva. Na ovogodišnjoj Skupštini jedino Priznanje, odnosno Uznání, dodijeljen je Mirku Knjižeku za njegov nesebičan, uspješan i beskrajno uporan rad na organiziranju Češke besede općine Lipovljani, koju je preuzeo voditi tijekom prve, obnoviteljske godine rada, i uspješno ju je vodio punih 12 godina. Za to vrijeme Češka beseda općine Lipovljani usvojila je bogat program rada, postala je jedna od najuzornijih manjinskih udruga, s mnogo priznanja za rad i za očuvanje češke baštine. Postala je vrlo cijenjena udruga u Savezu Čeha Republike Hrvatske i na području općine Lipovljani, s mnogobrojnim pozivima za nastupe i prezentaciju češke kulturne baštine u Hrvatskoj, ali i u inozemstvu.

Posebno priznanje Mirku Knjižeku u ime cijele udruge, uručio je Marijan Kadliček, koji ga je i zamijenio na dužnosti predsjednika Češke besede općine Lipovljani.

                Zahvaljujući se na priznanju Mirko Knjižek je naglasio kako mu je drago zbog dobivenog Priznanja i kako je sada siguran da je njegov dugogodišnji rad za Češku besedu priznat i cijenjen.

                Čestitku na uspješnom radu, tijekom prošle godine, ali i kroz proteklih 14 godina rada, članovima besede uputio je i Nikola Horvat, načelnik općine Lipovljani.  Zahvalio je svima članovima na vrijednom radu i potvrdio da će rad Češke besede i ubuduće imati njegovu podršku i podršku Općine Lipovljani.

Posebno zadovoljstvo radom, i zahvalu za očuvanje tradicijske  baštine, ali i kulture i češkog jezika, članovima Češke besede općine Lipovljani, uputila je i Ana Maria Štrom Tuček, predsjednica Saveza Čeha RH. Na dobroj suradnji i radu još su čestitali i Stjepan Markanović, u ime Ive Žinića, župana Sisačko-moslavačke županije koji nije mogao doći na Skupštinu, Siniša Kesić u ime Grada Novske, i svi predsjednici, ili predstavnici udruga i društava s područja općine Lipovljani, ali i iz niza Čeških beseda, koji su prisustvovali Skupštini. 

Nakon prihvaćenja izvješća o radu, i financijskog poslovanja u prošloj godini, koje je podnio blagajnik Branko Chour, te izglasavanja plana rada i financiranja u ovoj, i još 2019. godini, prihvaćeno je i izvješće o stanju imovine, koje je kao gospodar udruge podnio Miroslav Lovčanin.

Redovna godišnja Skupština Češke besede općine Lipovljani završila je pjevačkim i plesnim programom u kom su sudjelovali učenici lipovljanske Osnovne škole Josipa Kozarca, koje je uvježbala Tina Nerad, učiteljica češkog jezika, pjevačka i plesna skupina Češke besede općine Lipovljani i kao gosti, plesači, pjevači i glazbenici Češke besede iz Siska, te razgledavanjem kreativnog rada članica besede.

 Zajedničko druženje nastavljeno je uz glazbenike i pjevače domaće besede.

  Damir SMETKO

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Pročitajte i ovo

Skip to content