• +385 44 676 004
  • info@lipovljani.hr
  • Pon - Pet: 7:30 - 15:30

Na blagdan Antunova održana tradicionalna munta u Kraljevoj Velikoj

Uz blagdan Antunova u Kraljevoj Velikoj, u posljednjih stotinu godina, vežu se vjersko hodočašće ovom zaštitniku djece i bolesnih, molitve i zagovori sv. Antunu, darovanje ovog sveca s uzgojenim životinjama ili njihovim  proizvodima, i uz to pučki običaj munte, odnosno javne prodaje tih darova.

U uvjetima pandemije koronavirusa, misno slavlje u crkvi sv. Antuna u Kraljevoj Velikoj i ove je godine održano na Antunovo, u nedjelju, 17. siječnja, a uz lipovljanskog župnika Tomislava Pavlovića, tijekom mise je propovijedao umirovljeni svećenik Đuro Zrakić iz Zagreba, koji je svoj pastoralni rad obavljao u Njemačkoj. Na kraju misnog slavlja održao je i kratku promociju svojih književnih djela. Predstavio je tri izdane knjige, s tematikom paradoksa roditeljske ljubavi.

Prije mise i tijekom njenog trajanja, vjernici su na dar donosili svoje životinje, koje su blagoslovljene nakon misno slavlja, neposredno prije munte. I ovogodišnju muntu vodio je Josip Kovačević, a evidenciju o prodaji bilježio je Marinko Sabadoš, članovi crkvenog odbora Kraljeve Velike. Tom jedinstvenom pučkom običaju na ovim prostorima, ove godine bili su nazočni svi vjernici koji su bili na misnom slavlju, ali i više osoba koje su došle namjenski kupiti neku od životinja.

Javno nadmetanja, odnosno munta, započela je prodajom peradi, među kojima su dominirali pijevci, čiji par se mogao kupiti već za 40-tak kuna. Slijedila je licitacija pataka, a nakon svega na red su došle i guske. Munta peradi završila je prodajom para rasnih gusaka, koje je darovala obitelj iz Lipovljana, a postignuta cijena je dosegla 130 kuna. Na munti se ove godine našao i jedan kunić, te prase i janje. Nešto manje je bilo životinja, nego prijašnjih godina, ali ipak dovoljna da se pučka tradicija munte nastavi, i da si redoviti kupci na munti, darovane životinje kupe po povoljnoj cijeni.

Na kraju obilježavanja Antunova domaćini, odnosno žene iz Kraljeve Velike iskazale su se čašćenjem hodočasnika kolačima i toplim napicima, kao što to uspješno rade već godinama.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Pročitajte i ovo

ODRŽANA SKUPŠTINA VZO LIPOVLJANI

Na području djelovanja Vatrogasne zajednice općine Lipovljani tijekom 2023. godine, zabilježene su ukupno 454 intervencije. Požarne intervencije imali su DVD Lipovljani –

Skip to content