• +385 44 676 004
  • info@lipovljani.hr
  • Pon - Pet: 7:30 - 15:30

MINISTAR SLAVEN DOBROVIĆ OTVORIO JE NOVOIZGRAĐENO RECIKLAŽNO DVORIŠTE U LIPOVLJANIMA

Reciklažno dvorište u Kutinskoj ulici u Lipovljanima, simboličnim rezanjem vrpce na prigodnoj svečanosti, u petak, 4. studenog, otvorio je i pustio u rad Slaven Dobrović, ministar zaštite okoliša i energetike u Vladi GEDSC DIGITAL CAMERARepublike Hrvatske. Otvorenju su bili nazočni  i Ivo Žinić, župan Sisačko-moslavačke županije, Ljubomir Majdandžić, direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost i Željko Lenart, saborski zastupnik, te drugi brojni uzvanici.

Sama izgradnja reciklažnog dvorišta za razvrstavanje 20 vrsta različitog otpada, vrijedna je 1,8 milijuna kuna, a označava početak novog načina zbrinjavanja i gospodarenja otpadom na području općine Lipovljani. Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost uložio je 80% potrebnih sredstava, odnosno 1.440.000 milijuna kuna od ukupne investicije, Sisačko-moslavačka županija 200.000 i Općina Lipovljani, oko 160.000 kuna.GEDSC DIGITAL CAMERA

Izgradnja reciklažnog dvorišta u Lipovljanima dovršena je početkom svibnja ove godine, nakon čega je nastavljeno njegovo opremanje spremnicima i prešama, te ishođenje svih potrebnih dozvola. Izgrađeno je na površini od oko 2.000 m², od čega je 500 m² natkrivenog prostora, u kojem je smješteno 18 različitih kontejnera zapremnine od 7 do 10 m3, uljni separator, zatvoreni kontejner za tekstil, dva mobilna reciklažna dvorišta, vaga, preša, te video nadzor. Novim asfaltom obnovljena je i vrlo oštećena pristupna cesta, kroz Kutinsku ulicu, nakon čega su se stekli uvjeti za puštanje u rad reciklažnog dvorišta u Lipovljanima, prvog takvog dvorišta u jednoj općini na području Sisačko-moslavačke županije.

GEDSC DIGITAL CAMERASve goste na prigodnoj svečanosti puštanja u rad reciklažnog dvorišta u Lipovljanima, pozdravio je Mario Ribar, načelnik općine Lipovljani. On je naglasio kako je cilj izgradnje reciklažnog dvorišta u Lipovljanima drugačije, modernije i puno bolje gospodarenje otpadom, koje će donositi dodatni prihod, smanjiti troškove deponiranja nekorisnog mješovitog otpada, čime će se racionalizirati  poslovanje komunalnog poduzeća, te na taj način omogućiti i zapošljavanje u komunalnom poduzeću. Zato nastavkom implementacije ovoga projekta, kroz opremanje svih kućanstva na području općine, posudama za razvrstavanje otpada u samom domaćinstvu, te edukacijom svih stanovnika,GEDSC DIGITAL CAMERA a posebno najmlađih, o potrebi i korisnosti razdvajanja otpada u domaćinstvima, stvorit će se preduvjeti za selektivno prikupljanje u samim domaćinstvima, što je svakako važno.

O reciklažnom dvorištu pohvalno se izrazio i Ljubomir Majdandžić, direktor Fonda za zaštitu okoliša RH, koji ima ugovorenu izgradnju još 18 sličnih reciklažnih dvorišta u Hrvatskoj, a još njih 80 bit će u idućoj godini financirano sredstvima Europske unije.

Podršku projektu reciklažnog dvorišta u Lipovljanima, uz sufinanciranje djela investicije, pružila je i Sisačko-GEDSC DIGITAL CAMERAmoslavačka županija, što je i naglasio Ivo Žinić, župan Sisačko-moslavačke županije. Osim reciklažnog dvorišta u Lipovljanima, na cijelom prostoru Sisačko-moslavačke županije izgrađeno je još samo jedno reciklažno dvorište, i to u gradu Sisku, pa ostaje dosta posla za županiju na ovom području gospodarstva i zaštiti okoliša. Zato župan, naglasio je u svom govoru, očekuje rješenje cjelokupnog sustava odlaganja otpada na općoj razini.

Na kraju, prigodnim obraćanjem, svoje zadovoljstvo izrazio je i ministar Slaven Dobrović,GEDSC DIGITAL CAMERA istaknuvši kako je ovo reciklažno dvorište poželjni sadržaj za svaku sredinu, pomoću kojeg se znatno može smanjiti ukupni trošak zbrinjavanja otpada, pohvalivši odluku općine Lipovljani da se projekt nastavi stalnom edukacijom stanovništva o pravilnom razvrstavanju i zbrinjavanju otpada.

Nakon što je simboličnim rezanjem vrpce pustio u uporabu izgrađeno reciklažno dvorište, ministar Slaven Dobrović i ostali uzvanici obišli su izgrađen prostor u pratnji, direktora ‘Lipkom servisa’, komunalnog poduzeća koje će gospodariti dvorištem i načelnika općine Lipovljani, sa suradnicima, GEDSC DIGITAL CAMERAte djelatnika poduzeća, koji su pokazali načine razvrstavanja i pakovanja prikupljenih sirovina.

Puštanju u rad izgrađenog reciklažnog dvorišta u Lipovljanima prisustvovali su i mladi ekolozi Osnovne škole Josipa Kozarca iz Lipovljana, sa svojim učiteljicama. Rad s mlađim generacijama na pravilnom razdvajanju otpada pohvalili su svi uzvanici, a on će se nastaviti i ubuduće jer će tek tada novoizgrađeno reciklažno dvorište ispuniti ciljeve koji su visoko postavljeni, a to je da se 70% – 80% ukupnog otpada ponovo iskoristi kao sirovina, a tek 20% da bude neiskoristivog mješovitog otpada.

Damir SMETKO

GEDSC DIGITAL CAMERA GEDSC DIGITAL CAMERAGEDSC DIGITAL CAMERAGEDSC DIGITAL CAMERAGEDSC DIGITAL CAMERAGEDSC DIGITAL CAMERA

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Pročitajte i ovo

Skip to content