• +385 44 676 004
  • info@lipovljani.hr
  • Pon - Pet: 7:30 - 15:30

MILINARICE IZ PILJENICA ODRŽALE SKUPŠTINU, ČIJALO I ZAJEDNIČKO DRUŽENJE

Udruga žena ‘Mlinarice’ iz Piljenica održala je u nedjelju, 17. veljače redovnu godišnju i izbornu Skupštinu, a nakon nje i zajedničko druženja sa svojim članicama i gošćama iz udruga žena okolnih naselja, na kojem se održalo i kratko prisjećanje na starinski običaj čijanja perja.

Ovogodišnja redovna Skupština ‘Mlinarica bila je, ujedno i izborna Skupština. Vodila ju je Melita Lenička, koja o samom tijeku Skupštine kaže:

-Olivera Letvenčuk, predsjednica ‘Mlinarica’, podnijela je izvješće o tri realizirana projekta u prošloj godini. Na njima su radile sve članice udruge. Isti projekti, našli su se i u planu za iduće godine, 2019. i 2020.godinu, kada se opet planiraju bar po tri programa, u radu ‘Mlinarica’. Ostaje program uređenje cvjetnih gredica u Piljenicama i održavanje Ivanja, kao turističke manifestacije, a dodaju se projekti tiskanje knjiga Zdenke Vrapček i Terezije Dodoš.

Financijsko izvješće pročitala je Melita Kvaternik, te naglasila da su sredstva za 2018. utrošena namjenski, a u blagajni je ostalo stotinjak kuna. Stoga će pripremljeno čijalo financirati ‘Mlinarice’ osobno,  da ne opterećuju ‘tanku’ blagajnu .

Razriješeno je dosadašnje Predsjedništvo i izglasano novo. Olivera Letvenčuk će i dalje obavljati poslove predsjednice udruge. Melita Lenička, izabrana je za zamjenicu predsjednice, izabrana je nova tajnica Nevenka Mujanić, a blagajnica udruge ostala je i dalje Melita Kvaternik. Ostale članice Upravnog odbora Udruge žena ‘Mlinarice’ još su: Kata Šarčević, Đurđica Kralj, Ankica Kurbanović, Milka Petrović i Zrinka Krpes Rožić.

Skupštini je bila prisutna Ljiljana Tomić, zamjenica načelnika općine Lipovljani, predstavnici Češke besede Općine Lipovljani, KPDU-a “Karpati”, Udruge umirovljenika, predstavnice udruga žena iz Stare i Nove Subocke, Janja Lipe i Kraljeve Velike.

Čijalo je otvorila Ljubica Stublija, članica Ogranka Matice hrvatske iz Lipovljana, čitajući svoju pjesmu “Jastuk”. Budući da je sve manje perja, izloženi su bili jastuci od perja koje je također izradila baš Ljubica Stublija, čuvarica tradicije lipovljanskog kraja. Nakon još jedne Ljubičine pjesme “Kolači”, u kojoj je najavljeno što goste čeka na kraju čijala, nastupio je KUD Banova Jaruga spletom pjesama ovog kraja.

Kazališno-amaterski prilog čehanju perja pripremio je Borna Belši, praunuk najstarije ‘Mlinarice’, koji je izveo monolog ‘Drugo stanje’.  Pripremala ga je učiteljica Sanja Rašo Čar, a njegov je monolog, na kutinskoj smotri’ LiDraNo’, predložen za županijsku smotru ‘LiDraNo’.

Nakon čijala zasvirala je grupa Sorbona iz Zbjegovače, a većina članica prisutnih udruga žena i KUD-a iz Banove Jaruge zapjevalo je i zaigralo. Zajednički su se družili nekoliko sati, najavivši još jednu aktivnu godinu u radu udruga žena.

D. S.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Pročitajte i ovo

Skip to content