• +385 44 676 004
  • info@lipovljani.hr
  • Pon - Pet: 7:30 - 15:30

LONJSKO POLJE MOŽE BITI IZVRSNO TURISTIČKO ODREDIŠTE KONTINENTALNOG TURIZMA

Park prirode Lonjsko polje proteže se jednim dijelom i na području općine Lipovljani, a na vrijednostima parka, očuvane prirode, bogate raznolikosti biljnog svijeta, te mnoštvu ptičjih vrsta, koje obitavaju na ovom području, i općina Lipovljani zasniva svoj turistički razvoj. Stoga je Tomislav Lukšić, zamjenik načelnika općine Lipovljani, boravio na Danima otvorenih vrata Javne ustanove Park prirode Lonjsko polje u Krapju, u subotu, 26. rujna, koji su održani u okviru manifestacije obilježavanja Dana europske graditeljske baštine.

Posavsko selo Krapje, u općini Jasenovac, već 20 godina zasluženo nosi ime – Selo graditeljske baštine, zbog očuvane tradicijske, drvene graditeljske baštine stogodišnjih hrastovih čardaka. Tradicionalno u rujnu obilježavaju Dan europske graditeljske baštine, a jedan od nositelja programa manifestacije je i Javna ustanova Park prirode Lonjsko polje.

Uz ovogodišnji Dan europske graditeljske baštine i Dane otvorenih vrata, u subotu, 26. rujna u Krapju je, pri Javnoj ustanovi PP Lonjsko polje, otvoren novouređeni prijamni centar vrijedan gotovo 5 milijuna kuna. On će poboljšati rad Javne ustanove s turistima i raznim turističkim grupama. Stoga je Krapje, na Dan europske graditeljske baštine obišao i Mihael Zmajlović, ministar zaštite okoliša RH. Domaćin mu je bio Ivor Stanivuković, ravnatelj JU PP Lonjsko polje. Zajedno su obišli upravnu zgradu i novouređeni Centar za posjetitelje, čemu je prisustvovao i Tomislav Lukšić, zamjenik načelnika općine Lipovljani.

Ministar Mihael Zmajlović obišao je i tradicijske obrte, među njima i izložbeni prostor Ankice Kurbanović iz Piljenica, koja je u Krapju tijekom manifestacije izlagala svoje heklane rukotvorine. Ministar je pohvalio rukotvorine, kao i zaposlenike JU PP Lonjsko polje na očuvanju i zaštiti tradicijskih vrijednosti.

Dan europske graditeljske baštine u Krapju imao je niz programa. Više KUD-ova pokazalo je svoje narodne nošnje i izvelo kulturno umjetnički program. Uz izlaganje tradicijskih rukotvorina i obrta, bilo je tu umjetničkih programa poput foto radionica i izložbi fotografija, likovne kolonije i izložbe pokućstva posavske kuće, ali i mogućnosti vožnje brodom po Savi.

Lonjsko polje može biti izvrsno turističko odredište hrvatskog kontinentalnog turizma, a dio turističkih obilazaka i ponude može pripasti i području općine Lipovljani. U strategiji razvoja općine Lipovljani planirano je da i na ovom području bude točka ulaza u Lonjsko polje. Ostvarivanje tog plana donijet će dalji razvoj turističke djelatnosti na području općine Lipovljani.

Damir SMETKO

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Pročitajte i ovo

ODRŽANA SKUPŠTINA VZO LIPOVLJANI

Na području djelovanja Vatrogasne zajednice općine Lipovljani tijekom 2023. godine, zabilježene su ukupno 454 intervencije. Požarne intervencije imali su DVD Lipovljani –

Skip to content