• +385 44 676 004
  • info@lipovljani.hr
  • Pon - Pet: 7:30 - 15:30

Lipovljanske udruge manjina, predstavljajući TZ Općine Lipovljani sudjelovale na 17. festivalu slastica Kriški oblizeki

U subotu, 06. rujna održani su 17. po redu Kriški oblizeki, tradicionalni festival slastica i sajam rukotvorina i ruralnih proizvoda u Križu u organizaciji Društva ‘Naša djeca Vladimir Nazor’ iz Križa, uz pokroviteljstvo Zagrebačke županije i partnera Krapinsko-Zagorske županije. Uz prigodan program, simbolično, rezanjem torte, festival su svečano otvorili župani Stjepan Kožić i Željko Kolar.

08-oblizeki (4)Festival je, tradicionalno, organiziralo Društvo „Naša djeca Vladimir Nazor” iz Križa, čija je predsjednica Ivana Posavec Krivec, posebno zahvalila svim sudionicima, donatorima i volonterima koji su doprinijeli da 17. Kriški oblizeki, kao najstarija izložba slastica u Hrvatskoj ove godine sruše sve svoje rekorde. Najveću podršku pružili su učesnici same izložbe, njih 155 sa 219 slastica u konkurenciji za nagrade.

07-oblizeki (10)Na Kriškim oblizekima su sudjelovale tri lipovljanske udruge manjina – Češka beseda Općine Lipovljani, Matica Slovačka Lipovljani i Kulturno prosvjetno društvo Ukrajinaca ‘Karpati’ Lipovljani, koji su predstavljajući Turističku zajednicu Općine Lipovljani sudjelovali na sajmu rukotvorinai i ruralnih proizvoda, ali i bili učesnici izložbe slastica.

OKomisija je kušala 219 slastica, a zajedno s doniranima izloženo je bilo njih više od 300. Za istaknuti je kako je u amaterskoj konkurenciji od 219 slastica, članica KPDU Karpati Štefica Semenjuk osvojila nagradu za  ‘Kijevsku tortu’, koja je ocjenjena za jednu od 10 najboljih slastica.  Češka beseda izložila je Češki božićni kruh, a Matica Slovačka tradicionalne ‘Mazanke’, a preostale slastice su donirali organizatoru. Sve ocjenjene i donirane slastice, prodavale su se, a sredstva prikupljena manifestacijom utrošit će se za rad sa djecom u DND Križ, posebice za opremanje igraonice za najmlađe i pomoć Osnovnoj školi u Križu koja je otvorila svoje prostorije za održavanje Festivala. U slopu manifestacije održale su se i edukativne radionice, a gospodarsku notu manifestaciji dao je okrugli stol „Tradicija od kreacije do poduzetništva u ruralnim prostorima” čiji je suorganizator LAG Moslavina. Na okruglom stolu, svečanom programu otvorenja i u pratnji lipovljanskih udruga bio je zamjenik načelnika Općine Lipovljani Tomislav Lukšić.

10-oblizeki (9)09-oblizeki (8) O O 04-oblizeki (6) 02-oblizeki (5) 03-oblizeki (7)

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Pročitajte i ovo

Skip to content