• +385 44 676 004
  • info@lipovljani.hr
  • Pon - Pet: 7:30 - 15:30

GOSPODARSKIM SUSRETOM O MOGUĆNOSTIMA RAZVOJA OPĆINE LIPOVLJANI – ZAPOČELI ‘LIPOVLJANSKI SUSRETI 2016.’

Gospodarskim susretom o mogućnostima i pretpostavkama razvoja općine Lipovljani u okviru Sisačko-03-_MG_4811moslavačke županije, s posebnim osvrtom na mogućnosti gospodarske suradnje s Ukrajinom, koja je ujedno 04-_MG_4813i ovogodišnja zemlja – partner manifestacije, u Lipovljanima su u petak popodne, 26. kolovoza započeli ovogodišnji ‘Lipovljanski susreti’. Ova centralna manifestacija presjeka rada i običaja nacionalnih manjina u Hrvatskoj tako sve više nastoji unaprijediti i gospodarsku suradnju u kojoj su pripadnici nacionalnih manjina most povezivanja između Hrvatske i njihovih domicilnih država.

Gospodarski susret prvi puta organiziran je na 06-_MG_4817prošlogodišnjim ‘Lipovljanskim susretima’, kad je zemlja partner bila Češka, a prvotni kontakti otišli su već daleko u planiranju investicija na području općine Lipovljani. To je potvrdio i Mario Ribar,07-_MG_4822 načelnik općine Lipovljani i predsjednik Organizacijskog odbora ‘Lipovljanskih susreta 2016.’, prilikom otvaranja i pozdravljanja gostiju i sudionika ovogodišnjeg gospodarskog susreta. Sve nazočne pozdravio je i Josip Krajči, voditelj Odbora za gospodarstvo ‘Susreta’, koji je istakao kako je cilj i ovog susreta nastavak i proširenje programa izlaganja gospodarskih mogućnosti, u suradnji s ovogodišnjom zemljom – partnerom ‘Lipovljanskih susreta’.

08-_MG_4824U okviru ‘Susreta’, gospodarski susret u potpunosti i s velikom angažiranošću podržali su Hrvatska gospodarska komora – Županijska komora Sisak, Veleposlanstvo Ukrajine u Hrvatskoj i tvrtka ‘Dalekovod’ d.d. Zagreb, koja radi u 80 europskih, azijskih i afričkih zemalja,09-_MG_4827 a među njima vrlo velike poslove i u Ukrajini. Važnu ulogu gospodarske diplomacije na gospodarskom susretu, u pozdravnom govoru, naglasio je i Boris Mesarić, predsjednik Županijske komore Sisak. Nura Ismailovski, pozdravila je gospodarski skup i inicijativu za što većom gospodarskom suradnjom, u kojoj sudjeluju i pripadnici nacionalnih manjina, u ime zagrebačkog gradonačelnika, glavnog pokrovitelja ‘Susreta’, uz 10-_MG_4828isticanje primjera suradnje grada Zagreba i Ukrajine.

Na mogućnosti velike gospodarske suradnje Hrvatske i Ukrajine, s planovima razvoja i potreba koji za iduću godinu postoje u Ukrajini, na gospodarskom skupu ukazao je Oleksandr Levchenko, 11-_MG_4833veleposlanik Ukrajine u Hrvatskoj. Posebno je naglasio poziv svim poduzećima koje se bave razvojem cestovne infrastrukture, te potrebu za proizvodima prerađivačke industrije, o čemu će se održati skup u Ukrajini već ove jeseni.

12-_MG_4835Planove i potencijal gospodarskog razvoja općine Lipovljani, na skupu je prezentirala Senka Vranić, konzultantica koja sudjeluje u izradi projekata općine Lipovljani, a mogućnosti gospodarske suradnje, s osvrtom na ostvarene poslovne rezultate 13-_MG_4837Sisačko-moslavačke županije predstavila je Brankica Grd, direktorica HGK -ŽK Sisak.

Predstavljanje ‘Dalekovoda’ s primjerima gospodarske praske rada na projektima u Ukrajini, ali i širom svijeta s naglaskom na izazovne radove u Skandinaviji i 14-_MG_4845Ukrajini, predstavio je Ivan Jurković, član Uprave Dalekovoda, te Danijel Rajzer, direktor Dalekovoda – podružnice u Ukrajini. Na gospodarskom skupu kratko su se obratili još Željko Lovrak i prof. Mato Bartoluci, uz završne riječi Josipa Krajčija.GEDSC DIGITAL CAMERA

Na kraju skupa zaključeno je kako Sisačko-moslavačka županija, a posebno općina Lipovljani, imaju bogat i raznovrstan potencijal i mogućnosti zasnivanja i širenja poslovnih oblika suradnje, u čemu je jedna od pretpostavki i razmjena informacija, te podizanje svijesti o obostranoj zainteresiranosti za poslovne aktivnosti na GEDSC DIGITAL CAMERArelaciji dviju prijateljskih zemalja Hrvatske i Ukrajine. Općina Lipovljani, kroz stvaranje planskih prostornih uvjeta i ubrzanom izgradnjom komunalne infrastrukture, iskazuje svoj interes i otvorenost za nove projekte, nove poduzetnike i nove gospodarske inicijative.

 

 

Damir SMETKO

02-_MG_4803 05-_MG_4814

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Pročitajte i ovo

ODRŽANA SKUPŠTINA VZO LIPOVLJANI

Na području djelovanja Vatrogasne zajednice općine Lipovljani tijekom 2023. godine, zabilježene su ukupno 454 intervencije. Požarne intervencije imali su DVD Lipovljani –

Skip to content