• +385 44 676 004
  • info@lipovljani.hr
  • Pon - Pet: 7:30 - 15:30

ČLANOVI UKRAJINSKOG DRUŠTVA ‘KARPATI’ OBNOVILI SJEĆANJE NA ŽRTVE GLADOMORA

Članovi ‘Karpata’, kulturno-prosvjetnog društva Ukrajinaca u Lipovljanima, već niz godina komemoriraju sjećanje na strahote Gladomora u Ukrajini, koji se dogodio 1932. i 1933. godine, a ove godine obilježili su ga u subotu, 28. studenog. S njima je na misnom slavlju za sve žrtve Gladomora, ali i programu prisjećanja na to razdoblje bio i NJ.E. Oleksandr Levchenko, veleposlanik Ukrajine u Hrvatskoj.

U grkokatoličkoj župnoj crkvi sv. Ane u Lipovljanima, misu za duše svih umrlih tijekom Gladomora, vodio je otac Igor Fedešin, župnik ove lipovljanske župe. Nakon vjerskog obilježavanja, u prostorima društva ‘Karpati’ nastavljeno je predavanje o strašnoj smrti, računa se, oko 10 milijuna ukrajinskih seljaka, koje je 1932. i 1933. godine, oduzimanjem žitarica i izazivanjem umjetne gladi u smrt otjerala, sovjetska staljinistička politika iz Moskve.

Vrlo dojmljivo predavanje održao je Pavle Holovčuk iz Lipovljana, pisac i član ‘Karpata’. Naglasio je da su prilikom nepotrebnog i nezapamčenog Gladomora potpuno uništena brojna sela, da je stradao veliki broj seoske djece, koja bi donijela demografski rast Ukrajinaca, i da se točan broj umorenih nikada neće saznati jer je staljinistička politika branila i samo spominjanje tog genocida. Svjedočanstva i sjećanja preživjelih, a još ima živih svjedoka, strašna su i preteška, jer se u tom razdoblju među stradalnicima pojavio čak i kanibalizam, a živi od gladi i iznemoglosti nisu imali snage pokapati umrle.

O povijesti nastanka Holodomora, kako se u Ukrajini naziva genocid Gladomora, i o odlukama i načinu izvršavanja tog zločina tadašnje sovjetske staljinističke politike u kojem je stradalo najmanje 10 milijuna Ukrajinaca, govorio je u Lipovljanima Oleksandr Levchenko, veleposlanik Ukrajine u Hrvatskoj. Istaknuo je da se do 1986. godine, što je više od 50 godina, nije smjelo ni govoriti o Gladomoru. Krivac za genocid, tadašnja staljinistička politika iz Moskve, planski je radila na organiziranju gladomora.   Koliko je strašan bio Gladomor, naglasio je veleposlanik Oleksandr Levchenko, govore svjedočanstva da se u gotovo svakom selu pojavljivao kanibalizam.

– I dok u drugim državama ljude mole da ne bude rata, bolesti ili gladi, u Ukrajini ljudi mole, prije svega, da ne bude gladi, pa onda svih drugih strahota. Zato vam se najtoplije zahvaljujem što ste danas došli, i što već niz godina obilježavate Gladomor, kako bi se sjetili nevinih žrtava umorenih na strašan, genocidni način – zahvalio je na kraju svog obraćanje članovima lipovljanskog društva ‘Karpati’, i njihovim gostima, veleposlanik Ukrajine.

Istinu o Gladomoru, u KPD ‘Karpati’ nastaviti će obilježavati i širiti i dalje.

Damir SMETKO

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Pročitajte i ovo

Skip to content