• +385 44 676 004
  • info@lipovljani.hr
  • Pon - Pet: 7:30 - 15:30

BOGATO PREDSTAVLJANJE TRADICIJSKIH OBRTA I BAŠTINE DRUŠTAVA NACIONALNIH MANJINA

Drugi dan ‘Lipovljanskih susreta 2016.’ obilježio je bogat program vezan uz nacionalne manjine i njihov rad. U subotu, 27. kolovoza park u centu Lipovljana bio je mjesto većine događanja, a GEDSC DIGITAL CAMERAposjetitelji su mogli vidjeti izložbene štandove nacionalnih manjina i tradicijskih obrta, te program na maloj pozornici ‘Susreta’ u parku.

Subotnji program započeo je tamburaškim nastupom domaćih, mladih tamburaša. Za sve posjetitelje svirali su ‘Prijatelji tambura’ već od 13 sati. Nakon toga započela su predstavljanja tradicijskih obrta, kojih je ove godine bilo 23, od izrade ručnih radova heklanjem i šlinganjem do izrada cvjetnih aranžmana i proizvoda od meda.

15-IMG_6158Društva nacionalnih manjina koja su nastupala s kulturno-umjetničkim programom predstavila su se i na izložbenom prostoru u parku kroz prikaz svog rada, očuvanja baštine, prikazom narodnih nošnji, a većina i specifičnim nacionalnim gastronomskim delicijama jela i kolača. Uz izložbene prostore obrtnika i udruga nacionalnih GEDSC DIGITAL CAMERAmanjina, posavsku korablju i niz zanimljivih tradicijskih obrta predstavila je u Javna ustanova Park prirode Lonjsko polje.

Osim posjetitelja, sve izložbene prostore tradicijskih obrta i društava nacionalnih manjina obišao je Mario Ribar, načelnik općine Lipovljani, iGEDSC DIGITAL CAMERA predsjednik organizacijskog odbora LS, sa suradnicima i gostima, veleposlanikom Ukrajine Oleksandrom Levchenkom, saborskim zastupnicima nacionalnih manjina, Ivankom Roksandić, predsjednicom Skupštine Sisačko moslavačke županije, Vladom Klasanom, izaslanikom gradonačelnika grada Zagreba, glavnog pokrovitelja ‘Susreta’, Željkom Lenartom, direktorom Turističke GEDSC DIGITAL CAMERAzajednice SMŽ, Ankom Doležal, predsjednicom Općinskog vijeća Lipovljani, i ostalim suradnicima i članovima Organizacijskog odbora.

Uz izložbene prostore tradicijskih obrta i društava, posjetitelji ‘Lipovljanskih susreta’ bili su prisutni polusatnom nastupu članova Zakarpatskog akademskog narodnog zaslužnog zbora iz Užgoroda, ansambla iz Ukrajine,14-IMG_6055 koji je doputova na ‘Susrete’ u okviru programa Ukrajina – zemlja partner LS.

U subotu popodne održan je i Okrugli stol na temu ‘Nacionalne manjine u demokratskim društvima: manjine i migracije u fokusu izbjegličke krize’, koji je 18-IMG_6375održan u Narodnoj knjižnici i čitaonici u Lipovljanima. Vodio ga je Aleksandar Tolnauer, predsjednik Savjeta za nacionalne manjine RH.

Dan posvećen nacionalnim manjinama Republike Hrvatske završio je mimohodom društava nacionalnih manjina i nastupom na centralnoj pozornici ‘Susreta’ , pred više tisuća posjetitelja.

Damir SMETKO

ŠTANDOVI IZLAGAČA U PARKU

GEDSC DIGITAL CAMERA16-IMG_6187

GEDSC DIGITAL CAMERA

GEDSC DIGITAL CAMERA

GEDSC DIGITAL CAMERA

GEDSC DIGITAL CAMERA

GEDSC DIGITAL CAMERA

GEDSC DIGITAL CAMERA

17-IMG_2286

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Pročitajte i ovo

ODRŽANA SKUPŠTINA VZO LIPOVLJANI

Na području djelovanja Vatrogasne zajednice općine Lipovljani tijekom 2023. godine, zabilježene su ukupno 454 intervencije. Požarne intervencije imali su DVD Lipovljani –

Skip to content