• +385 44 676 004
  • info@lipovljani.hr
  • Pon - Pet: 7:30 - 15:30

21. KONJANIČKI MARATON

Spomen  na Oluju  jahanjem  i kroz lipovljanski  kraj

 U 21. godini neprekinutog trajanja, Konjanički maraton arapskih konja iz Volodera pod pokroviteljstvom Grada Popovače, uobičajenim dionicama posvećenim žrtvama Domovinskog rata, započet će 5. kolovoza na Dan pobjede, Dan domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja. Na obiteljskom imanju Petters u voloderskom Donjem Krivaju,  u svitanje spomenutog državnog blagdana prema istočnom dijelu Sisačko – moslavačke županije zajahat će: Željko Petters, vođa konjanika, Domagoj Petters, Tia Tutić, Matilda Glibo, Ivo Gedić, Dino Presker i Dubravko Presker.

Odvažni konjanici u subotu će u 7.30 sati biti ispraćeni ispred zgrade Policijske postaje u Kutini: govorima, blagoslovom i nastupom KUD-a Moslavec iz Volodera. Nastavit će put prema slavonsko-posavskom dijelu  županije.

Podnevni doček je u poznatom parku općinskog središta Lipovljani. Razumljivo tu neće izostati uz hrvatsku i nošnje tamošnjih nacionalnih manjina i najava skorašnjih Lipovljanskih susreta. Večernji doček oko 19 sati tog državnog blagdana je u Staroj Subockoj, nadomak grada Novske na tradicionalnom imanju Petters. Posebno dostojanstvo činit će postrojavanje konjanika pod ratnim i zastavama braniteljskih udruga grada Novske. Središnje mjesto odavanja počasti žrtvama Domovinskog rata u nedjelju 6. kolovoza u 19 sati je Jasenovac.  Naime,  dionice ovog neprekinutog maratona koji je ušao u treće desetljeće  posvećene su 3. „kutinskoj“ bojni 125. domobranske pukovnije Novska, a koja je upravo u akcijama Bljesak i Oluja 1995. godine oslobađala jasenovačko područje. Među rado viđenim mještanima na dočecima posebno su najdraži najmlađi kojima  konjanicima pomažu da i oni osjete kako je  „u sedlu“, a roditelji te trenutke rado bilježe kamerom.

Daljnja dva dana udaljeni od javnosti u potpunom suglasju čovjeka i prirode u avanturističkom stilu  konjanici će živjeti  uz rijeku Savu i prostranom Lonjskom  polju, a  kroz  koje će se  8. kolovoza i vratiti u svoje ishodište Voloder.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Pročitajte i ovo

ODRŽANA SKUPŠTINA VZO LIPOVLJANI

Na području djelovanja Vatrogasne zajednice općine Lipovljani tijekom 2023. godine, zabilježene su ukupno 454 intervencije. Požarne intervencije imali su DVD Lipovljani –

Skip to content