• +385 44 676 004
  • info@lipovljani.hr
  • Pon - Pet: 7:30 - 15:30

U ‘ZELENOJ ČISTKI 2017.’ PRIKUPLJENO JAKO PUNO ODBAČENOG OTPADA U OKOLICI LIPOVLJANA

Pun kamion za prijevoz smeća, u koji je stalo čak 1,5 tona otpada i dvije pune traktorske prikolice, komunalnog poduzeća ‘Lipkom servisi’, prikupili su aktivisti akcije ‘Zelena čistka’, na četiri lokacije divljih odlagališta otpada na području općine Lipovljani, koja je održana u subotu, 22. travnja.

                ‘Zelena čistka’ koja se svake godine provodi u čitavom svijetu, uz 22. travanj – Dan planeta Zemlja, od samog početka akcije, već niz godina održava se i na području općine Lipovljani. Čiste se divlja odlagališta otpada uz ceste i poljske putove, uz koje neodgovorni sumještani odlažu razni komunalni i građevinski otpad. Na žalost, i ove godine čišćene su lokacije koje su očišćene u istoj akciji prije godinu dana, a prikupljeno je izuzetno puno odbačenog otpada, koje je zagađivalo odvodne jarke, zelene površine i rub šume.

                U ovogodišnju akciju uključilo se 30-tak aktivista iz mjesnih odbora lipovljaskog područja, udruga građana, šumara i lovaca, pa su zajedno s djelatnicima ‘Lipkom servisa’ sakupljali odbačeni otpad. Nakon akcije čišćenja, ‘Lipkomovci’ su sakupljeno smeće iz prirode prevezli na deponiju otpada.

Čistilo se, ove godine, kod šumskog predjela Čertak, uz cestu Lipovljani-Piljenice, uz željezničku prugu Lipovljani-Banova Jaruga, te na spojnom putu između ulice Josipa Kozarca na Torovima i ceste Lipovljani-Kozarice, u dolini Subocke, te na predjelu pješčare.  

                Aktivisti ‘Zelene čistke’ zaista moraju imati dobar želudac da bi očistili smeće, staklo, plastiku, perje, leševe uginulih životinja, te kućni i (ne)higijenski otpad s divljih deponija, koje se iz godine u godinu javljaju na istim mjestima. Općina Lipovljani preko komunalnog poduzeća ‘Lipkom servisi’ odvozi otpad iz svih domaćinstava na području općine Lipovljani jednom tjedno, izgradila je reciklažno dvorište za dovoz glomaznog i svakog drugog, pa i opasnog, otpada koji stanovnici mogu sami zbrinuti u tom reciklažnom dvorištu. Zašto se ipak javljaju divlja odlagališta otpada, nitko nema odgovora. Kao ni to, kako se iz susjednih mjesta natpis poduzeća našao uz šumu na lipovljanskom području?

                Ovogodišnji volonteri akcije za zaštitu prirode bili su zaista vrijedni, pa su nakon uspješno provedene akcije počašćeni gulašom koji su pripremili lovci LD Srnjak iz Lipovljana.

                Akciji su se pridružili i učenici osnovne škole, u ponedjeljak, 24. travnja., pri čemu su  očistili dvije lokacije divljih odlagališta otpada u mjestu Piljenice i Kraljeva Velika, te  prikupili čak 600 kg  otpada.

Damir SMETKO

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Pročitajte i ovo

ODRŽANA SKUPŠTINA VZO LIPOVLJANI

Na području djelovanja Vatrogasne zajednice općine Lipovljani tijekom 2023. godine, zabilježene su ukupno 454 intervencije. Požarne intervencije imali su DVD Lipovljani –

Skip to content