• +385 44 676 004
  • info@lipovljani.hr
  • Pon - Pet: 7:30 - 15:30

RAZNOVRSNI NIZ KULTURNIH SADRŽAJA NA 4. LITERARNIM SUSRETIMA U PILJENICAMA

U Piljenicama je u subotu, 9. travnja, uz tihu i zelenu Pakru održan, po 4. puta za redom, literarni susret ‘Rijeka, šuma, nebo’, uz koji je pripremljeno i niz drugih, raznovrsnih kulturnih sadržaja, što je dodatno obogatilo ovo druženje kulturnjaka. Domaćin literarnog susreta bio je Ogranak Matice hrvatske u Lipovljanima, njegova predsjednica Melita Lenička i sama mještanka Piljenica, te vrijedna piljenička Udruga žena Mlinarice.

Uz lipovljanski Ogranak Matice, ovaj susret literata pomogli su organizirati i Ogranci Matice hrvatske iz Kutine i Novske. Posebno je aktivan bio Dragutin Pasarić, predsjednik kutinskog Ogranka MH, kao i prof. Đuro Vidmarović, koji je u svoje rodno selo doveo 20-tak literata iz Zagreba, kao i dosadašnjih godina. Članovi su oni Društva hrvatskih književnika i Udruge ljubitelja pera i kista ‘Pegaz’ iz Zagreba.

Susret ‘Rijeka, šuma, nebo’ ove godine započelo je okupljanjem pred Društvenim domom u Piljenicama, gdje je literate iz Zagreba, Kutine, Lipovljana i Novske, te domaćine iz Piljenica, dočekala izuzetna skulptura konja i pozdravne riječi Dragutina Pasarića. Od trsova vinove loze, konja je izradio član Udruge ‘Arteco’ iz mjesta Malino kraj Lužana u Slavoniji. Zajedno s drugim članovima obitelji, koji su u piljeničkom domu izložili i druga rezbarska djela u drvu masline i vinove loze, članovi obitelji Pavletić predstavili su se u Piljenicama, gdje su došli tragom svojeg prezimena.

Skulptorska i rezbarska djela u drvetu članovi Udruge ‘Arteco’ posvetili su svom pretku, pradjedu Ivanu Pavletiću, lugaru iz Piljenica, te Slugi Božjem Bonifaciju Pavletiću iz nedaleke Zbjegovače. Govoreći na dočeku gostiju o lugaru Ivanu Pavletiću i njegovom životu u Piljenicama, Dragutin Pasarić iz Kutine, prisjetio se i književnog i šumarskog rada vrlog hrvatskog pripovjedača i šumara Josipa Kozarca, koji je u to isto vrijeme bio upravitelj lipovljanske šumarije. Podsjetio je i da se je Tena, iz istoimene kozarčeve pripovijetke, prezivala Pavletić, te da vrlo uskoro slijedi otvaranje procesa svetosti, Sluge Božjeg Ivana Bonifacija Pavletića iz Zbjegovače, koji je umro na glasu svetosti u Rimu.

Nakon razgledane izložbe rezbarija, u Društvenom domu svim literatima i gostima dobrodošlicu je poželjela i Melita Lenička, u ime Ogranka MH u Lipovljanima. Sve goste toplo je pozdravila, u ime općine Lipovljani, i Anka Doležal, predsjednica Općinskog vijeća općine Lipovljani, koja im je zaželjela ugodan boravak i veliku inspiraciju za nove autorske radove.

Pridružili su im se i učenici Područne škole iz Piljenica. Oni su svoju dobrodošlicu uputili igrokazom o dva zmaja, koji je ovog proljeća bio predložen za državno natjecanje iz školskog natjecanja Lidrano. Uvježbale su ih učiteljice Tatjana Dlouhi i Lidija Popović.

Na zanimljiv način, knjigu ‘Bonifacije, sin Bezgrješne’, autorice Sonje Tomić, o životu Ivana Bonifacija Pavletića, predstavio je p. Mariano Passerini iz Družbe Sinova Bezgrešne, iz Rima, čiji je najuzoritiji redovnik bio upravo Bonifacije Pavletić iz sela Zbjegovača. Prevoditeljica je bila časne sestre Miriam iz Kutine, članica istog reda. Zanimljivu knjigu učenici, izvođači igrokaza dobili su na poklon, kao nagradu za odlično izvedenu predstavu. Nakon toga su, pjesnicima i piscima, i gastronomskim čarima ovog kraja, dobrodošlicu poželjele članice Udruge žena Mlinarice.

Odmorište, turističko, uz Pakru, u centu Piljenica, idealno je bilo za literarni susret i trenutke poezije ‘Rijeka, šuma, nebo’. Uz spomen na 110. obljetnicu smrti Josipa Kozarca, šumara i književnika, svoje zapise i rime kazivali su Đuro Vidmarović i Jasna Popović Poje, a još su se predstavili Joja Ricov, Stjepan Šešelj, Esag Jogić, Franjo Mandić, Luka Stilinović, Katarina Brkić, i Dragutin Pasarić. Na pjesničkom susretu, u smiraj subotnjeg dana, stihovi su se razlijevali uz lijevu obalu Pakre, a svi prisutni s pažnjom su ih slušali. Lijepo vrijeme dopustilo je i kraću šetnju pjesnika uz Pakru, kako bi se gosti uvjerili u ljepotu Piljenica i njihove rijeke. I ponovo došli dogodine.

Ovogodišnji pjesnički susret u Piljenicama završio je u Društvenom domu izložbom karikatura. S 10-tak radova predstavio se Miljenko Brezak iz Zagreba. Njegove karikature predstavio je Mladen Mitar iz Kutine, a bilo je to u spomen na svjetski poznatog, u Piljenicama rođenog 1888. godine, karikaturista Branimira Petrovića. Uz karikature, predstavljen je i roman ‘Ledina’, novinarke i književnice Božice Brkan, koji je pisan na moslavačkoj kekavštini, varijanti kajkavskog jezika. O romanu posebne književne težine govorili su Đuro Vidmarović, a na moslavačkoj kekavici, roman je okupljenim literatima prikazala prof. Katarina Brkić.

Predstavljanjem romana ‘Ledina’ završili su ovogodišnji, 4. literarni susreti u Piljenicama, koji su na obali zazelenjele Pakre ponudili niz raznolikih kulturnih sadržaja za sve njegove sudionike.

Damir SMETKO

Karikature MB, katalog za Piljenice

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Pročitajte i ovo

Skip to content