• +385 44 676 004
  • info@lipovljani.hr
  • Pon - Pet: 7:30 - 15:30

Matica slovačka Lipovljani održala program uz Dan Ćirila i Metoda

Radionicama za djecu, na kojima su najmlađi članovi Matice slovačke Lipovljani podučavani kako izraditi drveni predmet, kako vesti koncem ili izrađivati zlatovez, te kako se plešu slovački plesovi, započelo je u Lipovljanima ovogodišnje obilježavanje Dana Ćirila i Metoda, jednog od najznačajnijih blagdana u Slovačkoj i Češkoj. Dan Ćirila i Metoda obilježava se u godini svakog 5. srpnja, a Matica slovačka Lipovljani program obilježavanja održala je u subotu, 4. srpnja.

Program obilježavana Dana Ćirila i Metoda održan je u dvorištu Slovačke etno kuće u Lipovljanima, uz pridržavanje mjera zaštite od koronavirusa. Nakon radionica s djecom, u popodnevnim satima za odrasle članove Matice slovačke, kojima su se ove godine u obilježavanju praznika slavenske braće Ćirila i Metoda pridružili i članovi Češke besede općine Lipovljani, priređen je prigodni program.

U Slovačkoj etno kući otvorena je izložba zlatoveza i dječjih radova, a u dvorištu kuće, na otvorenom, održan je ostali program. Najprije je pročitan stručni osvrt ‘O značaju solunske braće na pismo i vjeru slavenskih naroda’. Osvrt je pročitao Matija Hepner, mladi član Matice slovačke Lipovljani, a podsjetio je prisutne na životni put i prosvjetiteljski rad braće Ćirila i Metoda iz Soluna.

Nakon toga, članovi Mješovitog pjevačkog zbora ‘Lira’, potom članice pjevačke grupe ‘Lepeza’, Češke besede općine Lipovljani i još članovi KUD-a ‘Lipa’, pjevačka skupina, otpjevali su 10-tak slovačkih i čeških pjesama, uz glazbenu pratnju.

Sve goste, kao domaćin okupljanja, pozdravio je Josip Krajči, predsjednik Matice slovačke Lipovljani. Istaknuo je važnost koja se daje ovom državnom prazniku u Slovačkoj i Češkoj, podsjetio da se on u Lipovljanima aktivno slavi desetak godina u nizu, i zahvalio svima na dolasku.

Članove Matice slovačke i Češke besede pozdravio je i Nikola Horvat, načelnik općine Lipovljani. Zahvalio je svima koji su uložili trud i svoje vrijeme na pripremi i organizaciji programa.

-Ovakav program je još jedna potvrda dobrog rada Matice slovačke Lipovljani. Kao načelnik, mogu biti zadovoljan i ponosan na rad naših udruga. Zahvaljujem svima na uloženom radu, a članovi Matice slovačke, zajedno s još niz udruga, okosnica su kulturne baštine općine Lipovljani, na što svi možemo biti ponosni. To je naša prepoznatljivost, pa zahvaljujem svima koji rade na očuvanju raznolikost naše baštine. Veseli me suradnja s vama, sa svim našim udrugama i Općina Lipovljani uvijek će stajati iza vas i pružati vam  podršku i financijsku potporu – naglasio je Nikola Horvat, načelnik općine Lipovljani, tijekom obraćanja na Danu Ćirila i Metoda. Uz njega, ovom programu bila je nazočna i Ljiljana Tomić, zamjenica načelnika.

Za sve članove Matice slovačke Lipovljani, Češke besede, goste i izvođače programa priređeno je druženje i vrtna zabava uz grupu ‘Tajna’, kao i program, u dvorištu na otvorenome.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Pročitajte i ovo

ODRŽANA SKUPŠTINA VZO LIPOVLJANI

Na području djelovanja Vatrogasne zajednice općine Lipovljani tijekom 2023. godine, zabilježene su ukupno 454 intervencije. Požarne intervencije imali su DVD Lipovljani –

Skip to content