• +385 44 676 004
  • info@lipovljani.hr
  • Pon - Pet: 7:30 - 15:30

‘VATROGASNI IZAZOV’ NA KOJEM SE NATJECALO 20 EKIPA, PO PRVI PUTA ODRŽAN JE KAO DIO PROGRAMA ‘LIPOVLJANSKIH SUSRETA 2015.’

Dobrovoljno vatrogasno društvo Lipovljani i Vatrogasna zajednica općine Lipovljani bili su domaćin i, zajedno s Vatrogasnim zajednicama gradova Kutina i Novska, organizator ‘Vatrogasnog izazova’, na kojem je sudjelovalo 20

ekipa. Iako se ‘Vatrogasni izazov’ održavao 6. puta za redom, ovogodišnje natjecanje po prvi je puta održano u okviru programa ‘Lipovljanskih susreta 2015’, u nedjelju, 23. kolovoza.

Ovogodišnji ‘Vatrogasni izazov’ imao je i međunarodnu odliku natjecanja jer su od 20 ekipa 3 bili iz inozemstva. Iz njemačkog Mengena na natjecanje je doputovala muška ekipa, a iz prijateljskog, slovenskog vatrogasnog društva PGD Bizovik na natjecanje su stigle i muška i ženska natjecateljska ekipa. Ostalih 17 ekipa doputovalo je iz 5 županije kontinentalne Hrvatske. Natjecalo se je u muškoj i ženskoj konkurenciji, na 10-tak lokacija od Lipovljana i Krivaja do Novske i Novljanskog jezera.

Peteročlane vatrogasne ekipe, među ostalim, natjecale su se koja će brže i sa što manje pogrešaka otkloniti postavljeni zadatak, koji su uglavnom bili slični stvarnim intervencija, s kojima se vatrogasci susreću na terenu. Tako su gasili zapaljeni automobil, izvlačili priklještenog vozača ispod automobila, izvlačili nastradale iz gorućeg, zadimljenog stana, ili zbrinjavali ugrožene nakon krizne situacije u obitelji. Bilo je i vježbanja s vatrogasnim cijevinama, gašenja vatre s naprtnjačama, gađanje meta i izvlačenja kućnih ljubimaca iz podzemnih šahtova.

Zahvaljujući najbržoj intervenciji na zbrinjavanju ugroženih nakon krizne situacije, koju su izvršili za dvije i pol minute, gotovo duplo brže od većine ostalih ekipa, ekipa DVD-a Brestača iz VZG Novska, pobijedila je u kategoriji muških ekipa. Iza njih plasirali su se gosti iz Slovenije, PGD Bizovik, a treće mjesto osvojila je ekipa DVD Podravske Sesvete. Još su se natjecale ekipe iz FF Mengen i DVD-a Popovača, Klanjec, Darda, Bročice, Kapelica, Kraljeva Velika, Husein, Rajić, Piljenice, Sigetac Podravski, Kozarice, Sigetac i Stara Subocka.

U ženskoj konkurenciji, treći puta za redom, pobijedila je ekipa iz PGD Bizovik, bratskog društva DVD-a Lipovljani, dok je drugo mjesto osvojila ekipa DVD-a Vrapče, a treće mjesto mlada ekipa DVD-a Čakovec. Prijelazni pehar ‘Vatrogasnog izazova’, u ženskoj konkurenciji, tako je otišao u Sloveniju, u trajno vlasništvo ženskoj ekipi PGD Bizovik, koja se je tri godine za redom iskazala u ženskoj konkurenciji ovog međunarodnog vatrogasnog natjecanja.

Prijelazne pobjedničke pehare i pehare za osvojena mjesta ekipama je uručio Mijo Brlečić, dopredsjednik Hrvatske vatrogasne zajednice i zapovjednik VZ Sisačko-moslavačke županije, uz Zlatka Pješa, zapovjednika DVD-a Lipovljani i Maria Ribara, načelnika općine Lipovljani. On je čestitao svima na odlično izvedenim zadacima i intervencijama, s kojima će se i ubuduće srogasne dužnosti.

Svim natjecateljima i postrojenim ekipama čestitao je na postignutim rezultatima i Mario Ribar, načelnik općine Lipovljani i predsjednik Organizacijskog odbora ‘Lipovljanskih susreta 2015.’ i zahvalio im što su svoje prestižno natjecanje održali kao dio programa trećeg dana ovogodišnjih ‘Lipovljanskih susreta’, središnje manifestacije nacionalnih manjina u Hrvatskoj. Poželio im je dobar boravak u Lipovljanima, a pozvao ih je da i iduće godine ‘Vatrogasni izazov’ održe u okviru ‘Lipovljanskih susreta’.

Damir SMETKO

1-IMG_3056 1-IMG_3058

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Pročitajte i ovo

ODRŽANA SKUPŠTINA VZO LIPOVLJANI

Na području djelovanja Vatrogasne zajednice općine Lipovljani tijekom 2023. godine, zabilježene su ukupno 454 intervencije. Požarne intervencije imali su DVD Lipovljani –

Skip to content