• +385 44 676 004
  • info@lipovljani.hr
  • Pon - Pet: 7:30 - 15:30

U dvorištu KPD „Karpati“ Lipovljani podignut je spomenik ukrajinskom pjesniku Tarasu Grigoroviču Ševčenku

Povodom obilježavanja 25 godina djelovanja KPD Ukrajinaca „Karpati“, subota u Lipovljanima odisala je u znaku Ukrajine.

Svečani program „Večer ukrajinske pjesme i plesa“ započeo je već u popodnevnim satima 07. listopada u dvorištu ispred sjedišta KPD „Karpati“ Lipovljani, otkrivanjem spomenika ukrajinskom velikanu Tarasu Grigoroviču Ševčenku, simbolu borbe i neovisnosti, pjesniku, slikaru i humanistu zaslužnom za održavanje ukrajinske kulture i jezika.

Ovom nadasve svečanom, ali i povijesnom trenutku, uz moderatora i autora knjige pod nazivom „25 godina KPD „Karpati“ Lipovljani“, Ivana Semenjuka, nazočili su Vita Holets u ime Veleposlanstva Ukrajine u Republici Hrvatskoj, dr.sc. Jevgenij Paščenko, Nikola Horvat, načelnik Općine Lipovljani te Tomislav Lukšić, predsjednik vijeća Općine Lipovljani.

Na prigodnoj svečanosti bistu su zajedno otkrili Nikola Horvat, načelnik Općine Lipovljani i izaslanica Veleposlanstva Ukrajine u Republici Hrvatskoj, Vita Holets ističući da se otkrivanjem spomenika odaje počast velikom čovjeku i pjesniku Tarasu Ševčenku ali se time ujedno i produbljuje prijateljstvo između naša dva naroda.

Uz pomoć zlatnih ruku uvaženog umjetnika Vjaćeslava Krivickog, od lipe koja je pronađena uz pomoć Šumarije, a ujedno je i simbol općine, nastao je impresivan, realistički lik ukrajinskog velikana Ševčenka koji svojom moćnom izvedbom kao da odaje prisutnost u dvorištu KPD-a „Karpati“ Lipovljani.

Važno je napomenuti kako se spomenik Tarasu Ševčenku nalazi još samo u Zagrebu točnije u Ukrajinskoj ulici i sada u Lipovljanima.

U svom pozdravnom govoru te uz riječi zahvale, Nikola Horvat, načelnik Općine Lipovljani, dr.sc.Jevgenij Paščenko te Vita Holents, izaslanica Veleposlanstva Ukrajine RH, kulturno prosvjetnom društvu „Karpati“ Lipovljani, poželjeli su uspjeh u daljnjem radu i djelovanju te još dugi niz godina uspješnog očuvanja Ukrajinske kulture.

Igor Fedešin, župnik lipovljanske grkokatoličke župe sv. Ane, blagoslovio je bistu Tarasa Ševčenka ističući kako je svaki spomenik postavljen kako bi nas podsjetio na velika djela onoga koji ih je radio za života te da nam bude putokaz i nada da i mi možemo ići naprijed, slijediti taj put borbe i snage unatoč životnim teškoćama te da se nikada ne odustane kao što niti Ševčenko nikada nije odustao od borbe za ono što je znao da je dobro i važno.

Svečanost su uveličali Ukrajinski kulturni centar „Kobzar“ izvedbom pjesme Tarasa Ševčenka „Zapovit“ koju su također odabrale za interpretaciju i učenice Osnovne škole Josipa Kozarca Nikolina i Lena, te KPD „Karpati“ Lipovljani koji su s odabrane dvije pjesme zaokružili ovaj svečani trenutak, ali i napravili uvertiru u promociju knjige „25 godina KPD Ukrajinaca „Karpati“Lipovljani, autora Ivana Semenjuka koja će se u nastavku održati u prostorijama KPD „Karpati“.

Martina Prochazka Kovačić

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Pročitajte i ovo

ODRŽANA SKUPŠTINA VZO LIPOVLJANI

Na području djelovanja Vatrogasne zajednice općine Lipovljani tijekom 2023. godine, zabilježene su ukupno 454 intervencije. Požarne intervencije imali su DVD Lipovljani –

Skip to content