• +385 44 676 004
  • info@lipovljani.hr
  • Pon - Pet: 7:30 - 15:30

Svečani prijem u povodu obilježavanja Dana Neovisnosti Ukrajine

Veleposlanstvo Ukrajine u RH je ove godine obilježilo 23.-godišnjicu Neovisnosti Ukrajine dana 06. 10. sa svečanim prijemom u hotelu Westin u Zagrebu. Na ovom prijemu su na poziv Veleposlanstva Ukrajine u RH uzeli učešće mnogi uvaženi gosti iz Hrvatske te diplomatski predstavnici drugih država.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOd uvaženih gostiju, prije svih bio je ovdje Predsjednik Hrvatskog Sabora Josip Leko,  te njegovi potpredsjednici Nenad Stazić i Željko Rajner. U ime Predsjednika RH Ive Josipovića, bio je prisutan Predstojnik ureda Vito Turšić. Također je uzela učešće na ovom prijemu i Mirjana Mladineo, savjetnica za europske poslove i međunarodne organizacije, a ispred Ministarstva vanjskih i europskih poslova nazočili su Neven Pelicarić, Dubravka Pleić – Marković te Andrea Metelko – Zgombić, kao i mnogi drugi sadašnji i bivši uzvanici ministarstava i Vlade RH.

Kao što je poznato, Veleposlanik Ukrajine u RH NJ. E. Oleksandr Levčenko se u velikoj mjeri zauzima za regionalno povezivanje Ukrajine i Hrvatske, te su stoga na ovom prijemu bili prisutni i mnogi županijski, općinski i gradski predstavnici sa kojima je pokrenuto  ili će biti pokrenuto partnerstvo u cilju suradnje i povezanosti regija ovih dviju država. Naravno, na ovaj svečani prijem bili su pozvani i predstavnici – aktivisti svih sredina ukrajinske nacionalne manjine koji žive u Hrvatskoj, kao i predstavnici nauke i kulture te medija.

Svečani prijem je počeo intoniranjem himni Republike Hrvatske i Ukrajine, da bi potom Veleposlanik Ukrajine u RH NJ. E. Oleksandr Levčenko u svom govoru zahvalio i naglasio veliku zaslugu Hrvatskim vlastima i narodu na ukazanoj solidarnosti i datoj podršci  Ukrajini u borbi protiv ruske agresije na Ukrajinu. Također je naglasio i međusobna priznanja ovih dviju država odmah nakon njihovih osamostaljenja, te željom za dobru buduću suradnju.

Pripadnici UKPD „Dnjipro“ iz Rijeke, koji predstavljaju ukrajinsku nacionalnu manjinu u toj regiji, a ujedno su i članovi Ukrajinske Zajednice RH, izveli su kraći kulturno umjetnički program, predstavljajući i na taj način kulturna dostignuća ukrajinske nacionalne manjine u Hrvatskoj, čime je zvanični dio svečanog prijema i okončao. (Ivan Semenjuk)

ostale fotografije možete vidjeti ovdje

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Pročitajte i ovo

Skip to content