• +385 44 676 004
  • info@lipovljani.hr
  • Pon - Pet: 7:30 - 15:30

Stihove Tarasa Ševčenka u Lipovljanima recitirali učenici osnovne škole, studenti iz Zagreba i članovi društva ‘Karpati’

         Već dugi niz godina članovi Kulturno prosvjetnog društva ‘Karpati’ iz Lipovljana obilježavaju Dan sjećanja na Tarasa Sevčenka, najvećeg i najvažnijeg pjesnika i borca za osnivanje Ukrajine, uz njegov rođendan, ali i Dan općine Lipovljani. Ovogodišnje sjećanje na Tarasa Ševčenka održano je u subotu, 16. ožujka u prostorijama KPD ‘Karpati’ u Lipovljanima.

         Svečanost je započela u župnom dvorištu, polaganjem vijenaca pred bistom Tarasa Ševčenka, jednom od svega dva spomenika tom ukrajinskom velikanu u Hrvatskoj. Cvijeće su položila izaslanstva u kojima su bili predstavnici Ukrajinskog veleposlanstva iz Zagreba, saborski zastupnik ukrajinske nacionalne manjine, Ukrajinske zajednice RH, općine Lipovljani i društva ‘Karpati’.

         Mješoviti pjevački zbor ‘Karpata’ pjesmama je započeo sjećanje na Tarasa Ševčenka, nakon čega je Ivan Semenjuk, predsjednik društva pozdravio goste i sudionike programa. Ove godine program obilježavanja sjećanja na Tarasa Ševčenka vrlo je svečan i nešto opširnije jer su se u njega uključili i sudionici van Lipovljana, najavio je Ivan Semenjuk program prisjećanja na ukrajinskog velikana, a gostima se pohvalio da je društvo ‘Karpati’, uz Dan općine Lipovljani, dobilo javno priznanje za uspješan dugogodišnji rad.

         Kratke pjesmice na ukrajinskom recitirali su učenici osnovne škole Josipa Kozarca  koji uče ukrajinski. Nastupili su Ana Jurić, Nikolina Letvenčuk, Luka Repinc, Iva Jurić, Lena Repinc i Petar Šelem. Nakon njih, snažne domoljubne stihove Tarasa Ševčenka čitale su članice ‘Karpata’ Marija Poljak i Ankica Holovčuk. A onda je biranim riječima o znamenitom Ukrajincu, ali i organiziranom prisjećanju na njega, kratko govorio dr. Jevgenij Paščenko, profesor na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Predstavio je Aleksandru Vračević, učiteljicu ukrajinskog jezika u lipovljanskoj Osnovnoj školi, a zatim i studente katedre ukrajinskog jezika zagrebačkog fakulteta. Studenti: Ana Vladimir, Leona Posavec, Ivan Bonačić, Matija Posavec i Pavao Jergović recitirali su Ševčenkovu poeziju na ukrajinskom, a prof. Paščenko dodatno je objašnjavao značenje stihova.

         Značaj Tarasa Ševčenka, njegov život i stvaralaštvo, okupljenim u ‘Domivki’, predstavio je prof. Jaroslav Garsimov, prorektor sveučilišta ‘Ivan Franko’ iz Lyvova u Ukrajini, uz simultano prevođenje na hrvatski Tetyane Fuderer, predstojnice katedre za ukrajinski jezik Filozofskog fakulteta u Zagrebu.

O važnosti obilježavanja života i djela Tarasa Ševčenka govorio je, potom, Jaroslav Simonov, otpravnik poslova u Veleposlanstvu Ukrajine u Zagrebu, koji je pohvalio što ‘Karpati’ svake godine pripreme Dan sjećanja na Tarasa Ševčenka.

         Aktivnosti ‘Karpata’ pohvalio je i Veljko Kajtazi, saborski zastupnik za nekoliko nacionalnih manjina u Hrvatskoj, među njima i ukrajinsku, kao i Mihajlo Semenjuk, predsjednik Ukrajinske zajednice u RH.

         Na obilježavanju lika i djela Tarasa Ševčenka, u ime Općine Lipovljani prisutni su bili Nikola Horvat, načelnik općine Lipovljani i Tomislav Lukšić, predsjednik Općinskog vijeća. Za vrlo uspješan rad, mnoge aktivnosti, predstavljanje Ukrajinaca, te njihove kulture i običaja ‘Karpatima’ je čestitao općinski načelnik Nikola Horvat. Čestitao je i na radu za koji su dobili, odnosno zaslužili, kako kaže, priznanje Općine Lipovljani i zaželio daljnji uspješan rad na koji će se Lipovljani moći ponositi.

Prof. Jevgenij Paščenko darovao je Narodnoj knjižnici i čitaonici i društvu ‘Karpati’, svoju knjigu ‘Tragom hrvatskih domobrana – Istočno bojište 1914. -1918.’, a prorektor Lyvivskog univerziteta Jaroslav Garsim knjigu ‘Evanđelje od Tarasa’, koja je izdana od Lyvivskog nacionalnog univerziteta, a sadrži djela i sjećanja na Tarasa Ševčenka.
         Svečanost u čast Tarasa Ševčenka nastavljena je zajedničkim druženjem, zajedničkom molitvom koju je vodio otac Igor Grahovac – Fedešin, župnik lipovljanske grkokatoličke župe i večerom za sve sudionike.

Damir SMETKO

[ngg src=”galleries” ids=”108″ display=”basic_thumbnail”]
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Pročitajte i ovo

ODRŽANA SKUPŠTINA VZO LIPOVLJANI

Na području djelovanja Vatrogasne zajednice općine Lipovljani tijekom 2023. godine, zabilježene su ukupno 454 intervencije. Požarne intervencije imali su DVD Lipovljani –

Skip to content