• +385 44 676 004
  • info@lipovljani.hr
  • Pon - Pet: 7:30 - 15:30

Promocija knjige „Lipovljani kojih više nema“

U subotu navečer 23.rujna, u prostorijama Narodne knjižnice i čitaonice u Lipovljanima, održana je promocija knjige pod nazivom „Lipovljani kojih više nema“ autora Romana Myza i Nikole Zlatka Zemana.

Knjigu je predstavio urednik i profesor Franjo Horvat, a na predstavljanju su bili nazočni profesor Miroslav Lovčanin i suautor Nikola Zlatko Zeman.

Prvi autor Roman Myz rođen je u Ukrajini 1932.godine, a već 1933. kao jednogodišnje dijete sa roditeljima doseljava u Lipovljane gdje mu oca imenuju grkokatoličkim lipovljanskim župnikom koji će se na spomenutoj funkciji zadržati dugi niz godina u periodu od 1933.-1966.godine.

Doba svog djetinjstva i mladosti, Roman provodi u Lipovljanima stoga je sjećanje na to vrijeme i temelj netom izdane knjige.

Danas Roman živi u Novom sadu i ima 85 godina.

„Lipovljani kojih više nema“ svojim kronološkim spisima potanko opisuje Lipovljane krenuvši od same, vrlo značajne za sam kraj, lipe koja je svojom ilustracijom okrunila korice ove nostalgične i nadasve tople zavičajne knjige sažete u sedam poglavlja.

Knjiga je izdana pod Ogranakom Matice Hrvatske u Novskoj kao osma knjiga u zavičajnoj biblioteci.

„Knjiga se mjeri vrijednošću stoga vam čestitam na ovom vrijednom zahvatu, jer da bi upoznali lokalnu povijest morate imati one koji ju žive, koji ju ljube i koji ju zapisuju, a Lipovljani su večeras dokazali da upravo to uz Nikolu Zlatka Zemana i imaju.“ Istaknuo je Dragutin Pasarić, predsjednik Ogranka Matice hrvatske u Kutini uputivši pozdrave nazočnima i čestitke autorima knjige „Lipovljani kojih više nema“.

Svečani dio promocije glazbenim dijelom uveličali su ZKPD Karpati pod vodstvom Marije Poljak pjesmom autora Zlatka Knižeka pod nazivom „Lipovljanska lipa stara“ te trio koji uz vokal Irene Horvat, sačinjavaju unuk i kćer autora Nikole Zlatka Zemana, Manuel Zeman na harmonici i Mirela Zeman, vokal.

Sve nazočne u prepunoj prostoriji Narodne knjižnice i čitaonice u ime načelnika Općine Lipovljani, Nikole Horvata kao i u svoje osobno, srdačno je pozdravio Tomislav  Lukšić, predsjednik Općinskog vijeća te uputio riječi dobrodošlice istaknuvši ponos prema ljudima i udrugama Općine Lipovljani koji baštine i skupljaju spise kako bi sadašnje i buduće generacije mogle upoznati, ali i sačuvati tradicije svoga kraja.

 

U nostalgičnom duhu s pogledima punim sjete i dušom ispunjenom lijepim sjećanjima nekadašnjih Lipovljana, obogaćena je književna večer koja će svim posjetiteljima sasvim sigurno ostati još dugo u lijepom sjećanju.

Martina Prochazka Kovačić

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Pročitajte i ovo

ODRŽANA SKUPŠTINA VZO LIPOVLJANI

Na području djelovanja Vatrogasne zajednice općine Lipovljani tijekom 2023. godine, zabilježene su ukupno 454 intervencije. Požarne intervencije imali su DVD Lipovljani –

Skip to content