• +385 44 676 004
  • info@lipovljani.hr
  • Pon - Pet: 7:30 - 15:30

Promocija knjige 25 godina KPD Ukrajinaca „Karpati“ Lipovljani 1992.-2017.

U sklopu obilježavanja 25.godina rada KPD Ukrajinaca „Karpati“ Lipovljani, u prostorijama spomenutog kulturno prosvjetnog društva, u subotu 07.listopada, održana je promocija knjige pod nazivom „25 godina KPD Ukrajinaca „Karpati“ Lipovljani“ autora Ivana Semenjuka.

Knjigu je predstavio autor Ivan Semenjuk, a na predstavljanju su bili nazočni dr.sc. ujedno i jedan od recezenta, profesor Jevgenij Paščenko i ataše Veleposlanstva Ukrajine u Republici Hrvatskoj, Vita Holets.

Knjiga „25 godina KPD Ukrajinaca „Karpati“ Lipovljani“ je zapravo retrospektiva proteklih 25 godina rada „Karpata“.

Početak iste započinje osvrtom na doseljavanje ukrajinaca u Lipovljane čiji je dolazak od velike važnosti, jer se nastavno dalje osniva grkokatolička župa na području Općine Lipovljani koja je ujedno bila i okosnica daljnjeg održavanja ukrajinistike.

Prvotna ideja Crkve je bila oformiti kulturno prosvjetno društvo, te je tako osnovani pjevajući hor bio preteča osnivanju skupine „Karpati“Lipovljani.

Vrlo tople i poučne fotografije krase stranice ove dojmljive knjige dok vješto napisana prošlost i sadašnjost ukrajinske kulture u Lipovljanima dočarava zajedništvo stvaranja.

Knjiga je izdana uz financijsku potporu Veleposlanstva Ukrajine u RH, Savjeta za nacionalne manjine RH, Saborskog zastupnika za ukrajinsku nacionalnu manjinu SMŽ, Ukrajinske zajednice RH i općine Lipovljani.

„Ovu knjigu možete predstaviti bilo gdje i možete naglasiti da u Hrvatskoj nema proganjanja manjina. To je potvrda da se ljudi razvijaju, rađaju i uspješno, netaknuti predrasudama, žive u ovoj zemlji.“ istaknuo je i čestitao dr.sc. recenzent, profesor Jevgenij Paščenko.

„Ponekad ne možemo zapamtiti što je bilo jučer, prekjučer, no ukoliko se to upiše u knjigu ostat će zapamćeno generacijama u budućnosti.“ istaknula je Vita Holets, ataše veleposlanstva Ukrajine u RH, darujuću autoru netipičnu, ali vrlo impresivnu knjigu o Ukrajini u znak zahvalnosti i čestitke na pohvalnom uradku.

Sve nazočne u prepunoj prostoriji KPD“Karpati“ srdačno je pozdravio Nikola Horvat, načelnik Općine Lipovljani te uputio riječi dobrodošlice istaknuvši ponos s upućenom čestitkom i zahvalom kako sadašnjim tako i dosadašnjim voditeljima te svim članovima KPD“Karpati“ koji rade na očuvanju kulturne baštine, jezika, pjesme i plesa te na taj način uzdižu kulturni identitet Općine Lipovljani i svoje nacionalne manjine.

Ugodno poslijepodne kulturnog uzdizanja i upoznavanja ukrajinske kulture, nastavilo se do ranih večernjih sati uz kulturno umjetnički program okrunjen pjesmom i plesom u Društvenom domu Lipovljani.

Martina Prochazka Kovačić

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Pročitajte i ovo

ODRŽANA SKUPŠTINA VZO LIPOVLJANI

Na području djelovanja Vatrogasne zajednice općine Lipovljani tijekom 2023. godine, zabilježene su ukupno 454 intervencije. Požarne intervencije imali su DVD Lipovljani –

Skip to content