• +385 44 676 004
  • info@lipovljani.hr
  • Pon - Pet: 7:30 - 15:30

PRIPREMA SE VELIKO I DETALJNO SEIZMIČKO ISTRAŽIVANJE PODZEMLJA NA PODRUČJU OPĆINE LIPOVLJANI

Djelatnici SD Istraživanja i proizvodnje nafte i plina INA-e, održali su u četvrtak, 25. rujna u Lipovljanima prvi, pripremni sastanak s Mariom Ribarom, načelnikom općine Lipovljani i predstavnicima državnih i javnih poduzeća, na kom su najavili skorašnje, vrlo velike i detaljne radove na seizmičkom istraživanju novih izvora nafte i plina na ovom području. Procjenjuje se da bi radovi mogli započeti za mjesec dana, krajem listopada ili početkom studenog, i da će potrajati oko tri mjeseca.

Od ukupne površine od 119 km² na kojem će se provoditi seizmičko ispitivanje podzemlja, 26,5 km² spada na područje općine Lipovljani. Da bi seizmičko ispitivanje dalo rezultate, na površini će se odvijati složeni i obimni radovi. Izuzeci će biti samo kod stambenih objekata i nepremostivih prepreka.

Tako će područje općine Lipovljani uskoro postati veliko istraživačko radilište, na kom će se svakodnevno, 7 dana u tjednu, raditi na poslovima pripreme i seizmičkog ispitivanja podzemlja. Osim velike količine opreme, teških kamiona i ostalog potrebitog, na terenu kretat će se veliki broj radnika, njih od 70 do 100, kako bi pripremili i izvršili seizmičko ispitivanja.

Najava istraživačkih radova, koji će najprije krenuti s područja općine Lipovljani, i upoznavanje s načinom rada i mogućim problemima, bio je cilj radnog sastanka predstavnika INA-inog Sektora za istraživanje i proizvodnju nafte i plina i Maria Ribara, načelnika općine Lipovljani s predstavnicima javnih i državnih poduzeća. Posebno je bilo riječi o dobrom i pravovremenom informiranju stanovnika, i njihovom obeštećivanju nakon prolaska seizmičkog ispitivanja. Sve eventualne štete koje će biti učinjene na poljima i usjevima bit će vlasnicima plaćene, kao i štete na šumskim i javnim površinama prema cjeniku šteta koji će se utvrditi prije početka izvođenja seizmičkog ispitivanja. O svemu će stanovnici biti obaviješteni usmenim i pismenim putem. O svim planiranim aktivnostima općinsko čelništvo su izvijestili Damir Prpić, Davorin Stilinović, Željko Glumac, Antonija Lovreković i Darko Šimić, djelatnici INA-e koji su bili nazočni na spomenutom radnom sastanku.

INA- Industrija nafte na lipovljanskom području prisutna je gotovo već 50 godina. Iz podzemlja Lipovljana, Kozarica i Jamarica crpi se nafta od kraja 60-tih godina prošlog stoljeća. Bušotine su bile izdašne 40-tak godina, no niz zadnjih godina opada proizvodnja sirove nafte na lipovljanskom području, pa će se u svrhu pronalaska novih ležišta nafte na ovom području provesti skupo, ali nužno i tehnički najrazvijenije 3D seizmičko ispitivanje. Ako se pronađu nova ležišta nafte to bi dugoročno moglo donijeti općini Lipovljani u Proračun veće prihode od rudne rente i zapošljavanja.

O svemu važnom za ove navedene planirane aktivnosti, stanovnici općine Lipovljani bit će obavještavani i putem ovih internet stranica i sredstvima javnog priopćavanja.

(Damir SMETKO)

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Pročitajte i ovo

ODRŽANA SKUPŠTINA VZO LIPOVLJANI

Na području djelovanja Vatrogasne zajednice općine Lipovljani tijekom 2023. godine, zabilježene su ukupno 454 intervencije. Požarne intervencije imali su DVD Lipovljani –

Skip to content