• +385 44 676 004
  • info@lipovljani.hr
  • Pon - Pet: 7:30 - 15:30

PRIHVAĆENE PRVE IZMJENE I DOPUNE OPĆINSKOG PRORAČUNA ZA 2015. GODINU

Općinski vijećnici općine Lipovljani prihvatili su prve izmjene i dopune općinskog Proračuna za 2015. godinu, koji je smanjen za 5,5%, a donijete su i druge odluke planirane dnevnim redom, na 15. sjednici vijeća, koja je održana u četvrtak, 8. srpnja uvečer. Za općinske vijećnike nastupa ljetna stanka, a slijedeća sjednica Općinskog vijeća općine Lipovljani očekuje se na jesen.

Na 15. sjednicu, u 2-godišnjem mandatu ovog saziva Općinskog vijeća, koju je sazvala i vodila Anka Doležal, predsjednica vijeća općine Lipovljani, odazvalo se 10 vijećnika. Tri vijećnika vladajuće koalicije HSS-SDP-HSU-HNS-HSLS, Mario Romanjek, Josip Štavalj i Veljko Dalenjak ispričalo je svoj izostanak. No, to nije utjecalo na donošenje potrebnih i planiranih odluka.

Sjednica Općinskog vijeća započela je usvajanjem zapisnika i aktualnim satom, odnosno postavljanjem vijećničkih pitanja. Postavljeno je 6 pitanja, a postavili su ih vijećnici Nada Toš iz Lipovljana, Damir Kvaternik iz Piljenica, Marinko Sabadoš iz Kraljeve Velike i Željko Zorić iz Krivaja. Na pitanja su odgovorili Mario Ribar, općinski načelnik, te Nikola Horvat, komunalni redar općine Lipovljani i djelom, Miroslav Pavičić, direktor ‘Lipkom servisa’.

Prve izmjene i dopune općinskog Proračuna obrazložio je općinski načelnik Mario Ribar. On je naglasio da je već uobičajeno da sredinom godine u Proračunu općine Lipovljani dolazi do prvih izmjena i dopuna jer se tijekom prve polovice godine događaju odluke ili zbivanja koja se ne mogu predvidjeti kada se, dva-tri mjeseca prije kraja jedne kalendarske godine, priprema Proračun općine za iduću godinu. Tako je i sada, zbog nepredviđenog manjka prihoda na kraju prošle godine prouzrokovanim investicijskim ciklusom koji trajao i u prosincu prošle godine, pada nekih prihoda temeljem polugodišnjeg obračuna proračuna, nekih nepredviđenih prihoda, odgode nekih projekata za iduću godinu, te uvrštenja novih programa u plan proračuna za ovu godinu, došlo je do izmjena općinskog Proračuna, za 688.000 kuna, što je 5,5% manje od prvotno planiranog Proračuna općine Lipovljani za ovu godinu. Bez rasprave, s jednim suzdržanim glasom, vijećnici su usvojili predloženi rebalans Proračuna. Glavne promjene se odnose na izmjene razvojnog programa odnosno investicija, koji su uzrokovani prebacivanjem projekta uređenja ulice J.Kozarca u 2016. godinu (dionice od bunara do Zagrebačke), te uvrštenja u plan za ovu godinu, projekta izgradnje reciklažnog dvorišta vrijednog 2.000.000 kuna. Mijenjao se i program komunalnih djelatnosti, a najveće povećanje je vidljivo na poziciji održavanja nerazvrstanih cesta na području O.Lipovljani u iznosu od 370.000 kuna temeljem planirane isplate od šteta koje isplaćuje INA d.d. uslijed 3D seizmike, od čega 170.000 kn otpada na sanaciju poljskih putova na području k.o. Lipovljani i Krivaj.

Bez rasprave su donijete odluke, vezane uz izmjene Proračuna, o izmjenama razvojnog programa i o izmjenama programa održavanja komunalne infrastrukture za 2015. godinu.

Nakon toga donijete su i odluke o naknadama članova Općinskog vijeća i o plaći općinskog načelnika, te naknadi za rad zamjenika općinskog načelnika. Izmjena, ili povećanja, u tom djelu općinskog djelovanja uglavnom nema jer su to više odluke koje tumače trenutne propise i primjenu zakonskih rješenja.

Nakon što je završila školska godina, vijećnici Općinskog vijeća Lipovljani, donijeli su novu odluku, koja će se primjenjivati od početka nove školske godine, o subvencioniranju prijevoza učenika. Sve u cilju znanja roditelja da kroz školovanje svoje djece mogu računati i na ovaj vid pomoći svim srednjoškolcima koji svakodnevno putuju od kuće do škole i nazad.

Na kraju sjednice Općinskog vijeća donijeta je odluka o prijenosu vlasništva komunalnih vodnih građevina Općine na ‘Lip-kom’, kao i odluka o usklađivanju Plana zaštite od požara i tehnoloških eksplozija općine Lipovljani u 2015. godini.                    (Damir SMETKO)

9.07.2015.vijeć_15

I.IZMJENE I DOPUNE OPĆINSKOG PRORAČUNA OPĆINE LIPOVLJANI ZA 2015.G.

BILJEŠKE 1 IZMJENE I DOPUNE PRORAČUNA 2015

1 izmjene i dopune Plana razvojnih programa za 2015.godinu.

Izvješće Općinskog načelnika 6.-12.2014.

ZAPISNIK 15. sjednica 2015

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Pročitajte i ovo

ODRŽANA SKUPŠTINA VZO LIPOVLJANI

Na području djelovanja Vatrogasne zajednice općine Lipovljani tijekom 2023. godine, zabilježene su ukupno 454 intervencije. Požarne intervencije imali su DVD Lipovljani –

Skip to content