• +385 44 676 004
  • info@lipovljani.hr
  • Pon - Pet: 7:30 - 15:30

PREDSJEDNICA REPUBLIKE HRVATSKE KOLINDA GRABAR KITAROVIĆ SVEČANO JE OTVORILA OVOGODIŠNJE ‘LIPOVLJANSKE SUSRETE’

Predsjednica Republike Hrvatske i visoka pokroviteljica ovogodišnjih ‘Lipovljanskih susreta’ Kolinda Grabar Kitarović, u subotu, 22. kolovoza posjetila je Lipovljane, upoznala se s poviješću i programom manifestacije 01-IMG_2734nacionalnih manjina Hrvatske, susrela se sa sudionicima i posjetiteljima ‘Susreta’, nakon čega je i svečano otvorila 6. obnovljene, odnosno 21. po redu ‘Lipovljanske susrete’. Domaćin joj je bio Mario Ribar, načelnik općine Lipovljani i predsjednik Organizacijskog odbora ‘Lipovljanskih susreta’.

02-IMG_2760Nakon svečanog dočeka i pozdrava s domaćinom, visoka pokroviteljica i predsjednica Kolinda Grabar Kitarović, obišla je izložbene prostore svih nacionalnih manjina, koje su ove godine sudjelovale na ‘Lipovljanskim susretima’. Tom prilikom razgledala je tradicijske narodne nošnje, različite radove pripadnika manjinskih udruga, gastronomske proizvode, a upoznala se i s aktivnostima manjinskih udruga i tradicijskih obrta.

                Kad je obišla sve izložbene prostore, predsjednica Republike Hrvatske uputila se prema središnjoj pozornici ‘Susreta’, gdje su ju već čekali plesači, pjevači i svirači 10 kulturno-umjetničkih društava koji su se spremili za nastup na pozornici ‘Lipovljanskih susreta’.

Predsjednicu i visoku pokroviteljicu ‘Susreta’, Kolindu Grabar Kitarović, pred nekoliko tisuća posjetitelja, kao i sve izvođače glazbenog i plesnog programa, te volontere koji više mjeseci rade na pripremi manifestacije, pozdravio je Mario Ribar, načelnik općine Lipovljani i naglasio kako u Lipovljanima složno žive, Hrvati, kao većinski narod i pripadnici 13 nacionalnih manjina, čime se ova sredina ponosi. Zahvalio je svima za dolazak na ovu središnju manifestaciju nacionalnih manjina u Hrvatskoj.

S pozornice ‘Lipovljanskih susreta’, nakon toga, obratila se i Marijana Petir, zastupnica u Europskom parlamentu, koja je pohvalila primjer Lipovljana, u kojima se ne govori o suživotu, već o zajedničkom životu svih stanovnika, bez obzira na nacionalnost.3-bilek

Zadovoljstvo organiziranjem ‘Lipovljanskih susreta’, kao manifestacije nacionalnih manjina, te izborom Češke, za ovogodišnju zemlju partnera ‘Susreta’, s govornice je izrazio i Vladimir Bilek, zastupnik za češku i slovačku nacionalnu manjinu u Hrvatskom saboru, koji je potvrdio i kako je zadovoljan brigom za rad nacionalnih manjina, koja se iskazuje i 4-piletićkroz program ‘Lipovljanskih susreta’.

Sve sudionike programa nacionalnih manjina i posjetitelje ‘Lipovljanskih susreta’ pozdravio je i Marin Piletić, dožupan Sisačko-moslavačke županije, koja je, uz predsjednicu RH, pokrovitelj ove centralne manifestacije pripadnika nacionalnih manjina u Hrvatskoj.

Na kraju svečanosti otvaranja ‘Lipovljanskih susreta 2015.’, svim posjetiteljima i izvođačima programa obratila se i predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović.9-ls05Naglasila je, među ostalim, kao su ‘Lipovljanski susreti’ izrasli iz bogatstva kulture zajedništva i kako ono može biti primjer svima.

5-duda– ‘Lipovljanski susreti’, danas su, s pravom na glasu kao smotra od najvećeg značaja za afirmaciju kulturnog stvaralaštva naših nacionalnih manjina. Ovi su ‘Susreti’ čuvari i promicatelji manjinskih nacionalnih identiteta – rekla je, među ostalim, Kolinda Grabar Kitarović, predsjednica Hrvatske i visoka pokroviteljica ‘Lipovljanskih susreta’, prilikom svečanog otvorenja ovogodišnjih ‘Susreta’.

Nakon otvorenja manifestacije, pokroviteljica ‘Susreta’ i predsjednica Hrvatske, s pozornošću je pratila 3-ls4nastup 10 kulturno-umjetničkih društava nacionalnih manjina iz čitave Hrvatske, koji su izvodili svoje tradicijske pjesme i plesove. Uz nju i spomenute govornike, ovogodišnje ‘Lipovljanske susrete’ posjetio je veliki broj uzvanika i gostiju. Među njima bila je saborska zastupnica Ivana Krivec Posavec, izaslanica predsjednika Hrvatskog sabora, Aleksandar Tolnauer, predsjednik Savjeta za nacionalne manjine RH, Branko Sočanec, ravnatelj vladinog Ureda za nacionalne manjine, izaslanstva češkog, slovačkog i ukrajinskog veleposlanstva u RH, te predstavnici udruga, društava, saveza i vijeća nacionalnih manjina, gospodarstvenici, gradonačelnici i načelnici 20-tak lokalnih jedinica.

Damir SMETKO

09-IMG_28648-ls042-stand6-duda2

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Pročitajte i ovo

ODRŽANA SKUPŠTINA VZO LIPOVLJANI

Na području djelovanja Vatrogasne zajednice općine Lipovljani tijekom 2023. godine, zabilježene su ukupno 454 intervencije. Požarne intervencije imali su DVD Lipovljani –

Skip to content