• +385 44 676 004
  • info@lipovljani.hr
  • Pon - Pet: 7:30 - 15:30

PODIGNUT ZAŠTITNI NASIP, PA JE ZAPOČELA ZAŠTITA OBITELJSKI KUĆA

U ponedjeljak, 19. ožujaka, na blagdan Josipova, nastavljeni su radovi na obrani od poplave na području općine Lipovljani, u Kraljevoj Velikoj. Voda iz pravca Trebeža, odnosno rijeke Save, lagano navire šumom i livadama u pravcu sela, a otjecanje kanala Željan u pravcu Lonjskog polja je usporeno, uz stagnaciju vodostaja.

                U ranim jutarnjim satima,u ponedjeljak,19.ožujka, završeno je podizanje zemljanog zaštitnog nasipa u dužini od oko 800 metara koji se sada proteže od ceste za Trebež do kanala Željan, te je nastavljena izrada zemljanog nasipa od ceste za Trebež prema cesti za Opeke. No, najavljeno prekrivanje tog  podignutog zemljanog nasipa s nepropusnom plastičnom folijom i učvršćivanje vrećama pijeska, iako je bilo predviđeno, u ponedjeljak još nije izvršeno, zbog nedostatka zaštitne folije. Pijesak i vreće su dovezene i većina ih je, pomoću punilice, napunjena i postavljena u ‘zečje nasipe’ oko nekoliko obiteljskih kuća.

                Vatrogasci DVD-a Lipovljani, tijekom dana, u više navrata, ispumpavali su površinske vode iz branjenog dijela naselja Kraljeva Velika, kako bi se što spremnije i s praznim odvodnim kanalima, dočekao val vode koji se najavljuje za dolazak idućih dana.

Radove na obrani od poplave obišao je i Nikola Horvat, načelnik općine Lipovljani, koji je prisutne upoznao sa stanjem i očekivanjima na terenu jer je i osobno, tijekom ponedjeljka, bio prisutan na županijskom Stožeru obrane od poplave Civilne zaštite u Jasenovcu. Dogovoreno je da se što prije završe svi poslovi na obrani od poplave u Kraljevoj Velikoj. Iskustva s branjenjem dijela Kraljeve Velike od visokih poplavih voda iz retencije Lonjskog polja, ne manjka jer se poplava od prije 4 godine, opet na isti način ponavlja, pa se znaju kritična mjesta obrane.

Zato su već pregrađeni kanali oborinskih voda koji vode u Željan, kako bi se spriječio povrat i razlijevanje vode kroz njih. Također, pijeskom je napunjeno oko 500-tinjak vreća koje su odvezene do obiteljskih kuća, uz koje su sagrađeni zaštitni nasipi, koji se prema potrebi mogu još i nadograđivati.

U ponedjeljak, 19. ožujka, drugog dana obrane od poplave, od 15 sati u Kraljevoj Velikoj, obrani od poplave priključili su se i vatrogasci DVD-a Piljenice i Krivaj, te zaposlenici ‘javnih radova’ koji su pomogli zaposlenicima ‘Lipkom servisa’ u punjenju vreća s pijeskom, te postavljanju tih vreća oko nekoliko još nezaštićenih obiteljskih kuća.

Što se radovi na obrani od poplave prije završe, stanovnici koji su u svojim domovima, moći će mirnije dočekati vodni val koji se u Kraljevoj Velikoj očekuje tek u slijedećim danima. Vodostaj Save, u ponedjeljak popodne, već je dostigao i nadmašio, ikad zabilježen, ‘povijesni vodostaj’ u Jasenovcu od 907 centimetara, zabilježen 1970. godine, pa se sa sigurnošću može očekivati dolazak velike količine vode iz retancije Lonjskog polja do Kraljeve Velike, Gradina i Opeka.

Damir SMETKO

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Pročitajte i ovo

ODRŽANA SKUPŠTINA VZO LIPOVLJANI

Na području djelovanja Vatrogasne zajednice općine Lipovljani tijekom 2023. godine, zabilježene su ukupno 454 intervencije. Požarne intervencije imali su DVD Lipovljani –

Skip to content