• +385 44 676 004
  • info@lipovljani.hr
  • Pon - Pet: 7:30 - 15:30

PERUŠALO – TRADICIJSKI OBIČAJ SPREMANJA KUKURUZA

Članice Udruge žena ‘Ruže’ iz Lipovljana organizirale su drugu godinu zaredom perušalo, tradicijski običaj vezan uz berbu kukuruza, kako bi sačuvali sjećanje na dane kad su poslovi u poljoprivredi obavljani isključivo napornim radom i trudom čovjeka. Ove godine perušalo je održano u lipovljanskom parku kod ljetne pozornice, u večernjim satima u subotu, 23. rujna.

Danju su se trgali klipovi kukuruza i vozili kući, a u večernjim satima skupilo bi se društvo, susjedi i prijatelji te uz priču, pošalice, a na kraju i pjesmu i kolače, održalo bi se perušalo na kom bi se od perušine odvojilo i nekoliko kola kukuruznih klipova. Tako su, nekada, bez strojeva i prevelike užurbanosti, seljaci spremali plodove jeseni, kako bi se osigurala bezbrižna slijedeća godina. Uz takav rad, zajedno su se ispomagali i družili, saznavali novosti i prisjećali se prijašnjih vremena, kroz kolektivno pamćenje i priče svojih predaka.

 

Danas, teške poljoprivredne poslove obavljaju strojevi, a perušalo i drugi tradicijski običaji, postaju samo veće ili manje zanimljivosti. Na tom tragu, i Udruga žena ‘Ruže’ iz Lipovljana organizirala je simbolično prisjećanje na perušalo pritom spravljajući tradicionalnu večeru i specijalitete koji bi nakon obavljenog posla okrijepili dušu i tijelo. U tome su im uvelike pomogli tamburaši iz Lipovljana, izvodeći tradicijske pjesme koje su svojim notama pozivale na rad obogaćen pjesmom i veseljem. Tako uz tambure i pjesmu, brzo su perušači operušali nekoliko vreća klipova kukuruza, koje su za perušanje pripremile ‘Ruže’, a nakon toga su neki i zaplesali, pa je još jednom lipovljanski park oživio u veselom raspoloženju.

Veselo je, tako, bilo na perušalu u Lipovljanima, a sjećanje na tradicijske običaje nastavit će se i dogodine, obećavaju članice ‘Ruža’.

Na ovogodišnjem perušalu u Lipovljanima bila je prisutna, te sve perušače pozdravila i Ljiljana Tomić, zamjenica Nikole Horvata, načelnika Općine Lipovljani.

Martina Prochazka Kovačić

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Pročitajte i ovo

ODRŽANA SKUPŠTINA VZO LIPOVLJANI

Na području djelovanja Vatrogasne zajednice općine Lipovljani tijekom 2023. godine, zabilježene su ukupno 454 intervencije. Požarne intervencije imali su DVD Lipovljani –

Skip to content