• +385 44 676 004
  • info@lipovljani.hr
  • Pon - Pet: 7:30 - 15:30

OŠ Josipa Kozarca u Lipovljanima domaćin učenicima i učiteljima iz tri EU države

U Osnovnoj školi Josipa Kozarca u Lipovljanima u ponedjeljak je započela prva aktivnost mobilnosti europskog projekta „Zajedno u različitosti“ iz programa Erasmus+ KA219. Osnovna škola Josipa Kozarca je nositelj projekta, a u njemu sudjeluju još tri partnerske škole iz tri države: Bugarske, Rumunjske i Poljske. U okviru projekta, uz četiri transnacionalna sastanka, provode se i četiri aktivnosti mobilnosti u kojima sudjeluju učenici i učitelji, a prva se ovog tjedna provodi u lipovljanskoj osnovnoj školi.

Učenici OŠ Josipa Kozarca Lipovljani su, kako to i priliči dobrim domaćinima, pjesmom dočekali svoje goste. Pozdravnu riječ uputila je ravnateljica škole Mirjana Faltis te poželjela svima dobrodošlicu i ugodan boravak u Lipovljanima.

Kako bi se upoznali s gostima učiteljice Mirjana Bublić i Ksenija Jurić s učenicima viših razreda organizirali su igre upoznavanja i predstavljanja na različitim jezicima.

Predstavnici partnerskih škola održali su  prvi radni sastanak. Nakon uvodnog predstavljanja razgovaralo se o aktivnostima koje će se održavati tijekom petodnevnog boravka.  Osvrnuli su se i na prvi transnacionalni sastanak koji se održao u listopadu te su potvrđeni prije dogovoreni datumi transnacionalnih sastanaka i mobilnosti u zemljama partnerima.

Nakon sastanka učitelji su se pridružili učenicima na zajedničkoj radionici, zatim su pogledali  film o školi i obišli školu Josipa Kozarca u Lipovljanima. Nakon poslijepodnevnog odmora gosti su posjetili Narodnu knjižnicu i čitaonicu Lipovljani te pogledali izložbu Slovačkog kulturnog centra Našice. Crkvu sv. Josipa predstavio im je vjeroučitelj Ivica Hrmo. Prilikom posjeta crkvi učenici iz Rumunjske otpjevali su prigodno pjesmu iz njihovog zavičaja.

Svečani prijem za goste upriličio je općinski načelnik  Nikola Horvat, koji je učenicima i učiteljima iz Rumunjske, Poljske i Bugarske zaželio dobrodošlicu. „Nadam se da ćete kroz ovaj projekt ostvariti zacrtane ciljeve, usvojiti nove vještine i kompetencije, te da će se ova suradnja između škola nastaviti i u budućnosti.“

Svoje običaje, plesove i narodne nošnje pokazali su predstavnici Češke besede, Matice slovačke, KPDU Karpati te KUD Lipa. Gosti su također predstavili svoje običaje, plesove i pjesme. Na kraju prvog dana u Društvenom domu Općine Lipovljani  pogledali su dokumentarni film „Od lana do ponjave“ rezultat jednogodišnjeg projekta učenika škole i obitelji Ožoga.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Pročitajte i ovo

ODRŽANA SKUPŠTINA VZO LIPOVLJANI

Na području djelovanja Vatrogasne zajednice općine Lipovljani tijekom 2023. godine, zabilježene su ukupno 454 intervencije. Požarne intervencije imali su DVD Lipovljani –

Skip to content