• +385 44 676 004
  • info@lipovljani.hr
  • Pon - Pet: 7:30 - 15:30

ODRŽANA VRLO ATRAKTIVNA PREZENTACIJA VATROGASNIH POSTROJBI

Uz vrlo zanimljiv i nimalo lagani ‘Vatrogasni izazov’, posjetitelji ovogodišnjih ‘Susreta’ mogli su uživati u još jednoj poslastici koja se odvijala na igralištu u parku, u organizaciji DVD-a Lipovljani. Povodom obilježavanja 130 godina DVD-a Lipovljani, održana je prezentacija vatrogasnih postrojbi.

Na pripremljenim poligonima prikazano je 8 simulacija različitih intervencija s kojima se vatrogasci nerijetko susreću. Svaka od postrojbi imala je svog moderatora koji je tokom samih simulacijskih vježbi govorio o istima kako bi gledateljima bilo lakše pratiti simulacije.

PGD Bizovik iz Slovenije prikazali su spašavanje unesrećenih u frontalnom sudaru, gdje je prikazana i prezentacija udara zračnih jastuka iz osobnih automobila. 

JVP Grada Kutine prikazali su vrlo atraktivnu i nesvakidašnju intervenciju, gdje su spašavali paraglajdera koji je prilikom letenja doživio nezgodu, udario u stup i ostao visjeti na njemu. Unesrećeni je spušten i u konačnici spašen pomoću vatrogasaca i auto ljestvi.

U drugom dijelu prikazan je akcident, kada se teretno vozilo koje je prevozilo opasan teret u bačvama, prevrnulo i sletjelo zajedno sa bačvama u jezero. U ovoj prezentaciji je simuliran rad sa auto ljestvama i dva ronioca koji su uklanjali bačve iz bazena, odnosno jezera.

U idućoj simulaciji članovi DVD Novska su prikazali tehničku intervenciju, odnosno školski primjer rezanja lima na automobilu, koji se koristi na prometnim intervencijama. Bio je ovo prikaz intervencije s kojom se u stvarnom životu vatrogasci nažalost vrlo često susreću. Uz prethodno ispuštanje guma radi stabilnosti automobila, u samo nekoliko minuta vatrogasci su automobil u potpunosti ‘rastavili’ na dijelove, koristeći pri tom specijalne alate.

DVD Lipovljani simulirao je ulazak i snalaženje u zadimljenom prostoru.

Nakon toga dvoje članova prikazalo je rad vatrogasaca u vrlo teškim uvjetima, te spašavanje samih vatrogasaca koji mogu nastradati prilikom intervencija u zadimljenim objektima. Uz vrlo teške uvjete, ovdje je naglašen i ubrzani puls te panika koji mogu dodatno otežati intervenciju.

Potom je prikazana intervencija vatrogasca – vodiča sa potražnim psom, u ovom slučaju s Kirom. Ovdje je prikazano nekoliko vježbi koje je izdresirana Kira uspješno odradila, kao i intervenciju na visini.

NA samom kraju prezentacije, DVD Stružec prikazao je simulaciju gašenja sa teškim kemijskim vozilima koja se koriste u naftnoj industriji.

Ovim događajem, vrlo atraktivno je završio i sportski dan „Lipovljanskih susreta 2018.“ Zahvaljujući DVD-u Lipovljani, ali i ostalim dobrovoljnim vatrogasnim društvima iz Bizovika, Kutine, Novske i Strušca, nedjeljno poslijepodne okupilo je nemali broj posjetitelja koji su unatoč vrlo hladnom i kišovitom vremenu uživali u prikazanim prezentacijama.

[ngg_images source=”galleries” container_ids=”89″ display_type=”photocrati-nextgen_basic_thumbnails” override_thumbnail_settings=”0″ thumbnail_width=”120″ thumbnail_height=”90″ thumbnail_crop=”1″ images_per_page=”20″ number_of_columns=”0″ ajax_pagination=”0″ show_all_in_lightbox=”0″ use_imagebrowser_effect=”0″ show_slideshow_link=”1″ slideshow_link_text=”[Slaidovi]” order_by=”sortorder” order_direction=”ASC” returns=”included” maximum_entity_count=”500″]

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Pročitajte i ovo

ODRŽANA SKUPŠTINA VZO LIPOVLJANI

Na području djelovanja Vatrogasne zajednice općine Lipovljani tijekom 2023. godine, zabilježene su ukupno 454 intervencije. Požarne intervencije imali su DVD Lipovljani –

Skip to content