• +385 44 676 004
  • info@lipovljani.hr
  • Pon - Pet: 7:30 - 15:30

ODRŽAN VIŠESATNI PROGRAM UZ DAN ČEŠKE KULTURE U LIPOVLJANIMA

Češka beseda općine Lipovljani već niz godina u Lipovljanima priređuje Dan češke kulture za svoje članove, u zajedništvu s drugim Češkim besedama koje rade u okviru Saveza Čeha u RH. Ovogodišnji  Den české kultury održan je u subotu, 20. listopada s višesatnim programom u Društvenom domu u Lipovljanima.

                Sve članove Češke besede, i sve goste, pri otvaranju Dana češke kulture pozdravio je Marijan Kadliček, predsjednik Češke besede općine Lipovljani. Dan kulture otvorio je Tomislav Lukšić, predsjednik Općinskog vijeća općine Lipovljani koji je pohvalio rad Češke besede općine Lipovljani i zahvalio im za odlučno predstavljanje općine Lipovljani van naše sredine.

                O 100. obljetnici nastajanja Čehoslovačke, njenom značenju za Čehe, ali i Slovake, o povijesnim prilikama i neprilikama uoči i tijekom Prvog svjetskog rata, raspadu Austro-ugarske i kraćoj usporedbi s paralelnim nastajanjem prve Jugoslavije, u isto vrijeme, najprije je govorio Marijan Lipovac, predsjednik Hrvatsko-češkog društva prijateljstva iz Zagreba. Potom je o svom susretanjem s češkom kulturom i Česima u Hrvatskoj govorio i Dragutin Pasarić, publicist  iz Kutine.

                Pjevačko-plesni program otvorio je zbor ‘Lepeze’ u pratnji svirača, domaće Češke besede iz Lipovljana. Nakon nekoliko lijepih uglazbljenih čeških pjesama, Mirko Knjižek iz Krivaja pročitao je i nekoliko svojih novih pjesama napisanih na češkom jeziku, te najavio tiskanje zbirke u kojoj će se naći i pjesme napisane na njegovom materinskom jeziku, iako većinom piše na hrvatskom jeziku.

                Veselim češkim pjesmama, na Danu češke kulture u Lipovljanima, potom se je predstavila pjevačka skupina Češke besede iz Gornjeg Daruvara. Plesna skupina lipovljanske Češke besede otplesala je još dva plesa, a dramska skupina iz Gornje Daruvara predstavila se s dva zabavna, satirička igrokaza na češkom jeziku, s osobitim češkim humorom.

Iz Češke besede Jazvenik najprije su nastupile članice njihova zbora. Nakon što su otpjevale, mlađa skupina je i zaplesala brze češke plesove. 

Na kraju plesnog i pjevačkog programa predstavila se i Češka beseda iz Zagreba sa brzim, veselim i vrckavim plesovima, i oduševila nastupom u Lipovljanima.

Svim izvođačima programa Marijan Kadliček uručio je Priznanja ČB općine Lipovljani i zahvalio za dolazak. Preporučio je i obilazak dva štanda koje su pripremile članice  iz Gornjeg Daruvara i Lipovljana, na kojima se moglo vidjeti i dio gastronomske ponude Čeha, uglavnom jela od krumpira, čine je ujedno obilježen i Dan krumpira, odnosno ‘Bramborove hody’.

Domaćini su svoje goste i svoje članove počastili zajedničkom večerom, a glazbenici i pjevači Češke besede općine Lipovljani još su  zapjevali poznate češke pjesme, za ugodno zajedničko druženje na još jednom uspješnom Danu češke kulture u Lipovljanima.

Damir SMETKO

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Pročitajte i ovo

ODRŽANA SKUPŠTINA VZO LIPOVLJANI

Na području djelovanja Vatrogasne zajednice općine Lipovljani tijekom 2023. godine, zabilježene su ukupno 454 intervencije. Požarne intervencije imali su DVD Lipovljani –

Skip to content