• +385 44 676 004
  • info@lipovljani.hr
  • Pon - Pet: 7:30 - 15:30

IZASLANSTVO OPĆINE LIPOVLJANI NA OBILJEŽAVANJU 20. OBLJETNICE ‘BLJESKA’ U NOVSKOJ I JASENOVCU

Sjećanjem na hrabre i odlučne hrvatske branitelje, pripadnike Hrvatske vojske i policije, te odavanjem počasti svim poginulim braniteljima, obilježeno je 20 godina od izuzetno značajne pobjede ‘Bljesak’, kojom je u Domovinskom ratu u potpunosti oslobođena zapadna Slavonija od srpske okupacije tog djela Hrvatske. Izaslanstvo općine Lipovljani sudjelovalo je u obilježavanju obljetnice ‘Bljeska’ u Novskoj i Jasenovcu.

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

Obilježavanje 20. obljetnice ‘Bljeska’ u Novskoj održano je u četvrtak, 30. travnja. Započelo je polaganjem vijenaca kod spomenika poginulim hrvatskim braniteljima u gradskom parku, uz odavanje počasti poginulim braniteljima, a nakon toga je pod predsjedanjem Nikoline Šepović, predsjednice Gradskog vijeća grada Novske, održana svečana sjednica u Gradskoj vijećnici.

Vijence su položila i svijeće upalila brojna izaslanstva, a među njima bilo je i izaslanstvo općine Lipovljani. Vodio ga je Tomislav Lukšić, zamjenik načelnika općine Lipovljani, uz Anku Doležal, predsjednicu Općinskog vijeća i Mirjanu Faltis, ravnateljicu Osnovne škole Josipa Kozarca. Prigodnu molitvu predvodio je župnik Milan Vidaković, uz nazočnost i drugih svećenika Novljanskog dekanata, među njima i Josipa Bogovića, župnika lipovljanske župe. U ‘Bljesku’ su, s naših područja, svoje živote u

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

slobodu Hrvatske utkali: Matija Biškup, Ivica Čaja, Ante Došen, Milan Džama, Fric Kuharić, Dubravko Herceg i Antun Šimičić.

Izaslanstvo općine Lipovljani potom je bilo nazočno i na svečanoj sjednici u Gradskoj vijećnici Novske. Vodila ju je Nikolina Šepović, a gostima i uzvanicima prigodnim riječima i sjećanjima na pobjedu u ‘Bljesku’, obratilo se više govornika. Zahvalu za oslobođenje okupiranog dijela Novske najprije je uputio Vlado Klasan, gradonačelnik Novske. Potom je Anka Čaja, majka poginulog Ivice Čaje, pukovnika Hrvatske vojske, pripadnika 125. domobranske pukovnike Novska i osloboditelja Jasenovca, zahvalila svima koji čuvaju

uspomene na poginule hrvatske branitelje.

Prigodnim riječima obratio se i Željko Soldo, predsjednik Skupštine Sisačko-moslavačke županije. O ratnim zbivanjima, uspješnim vojnim akcijama još u jesen 1991. godine, koje su prethodile ‘Bljesku’ govorio je i Rudi Stipčić, general Hrvatske vojske.

Riječi zahvale braniteljima i obiteljima poginulih uputio je i Vinko Kovačić, izaslanika Predraga Matića, ministra branitelja RH, koji je poželio da nam vojne pobjede budu motiv za razvoj u miru, a ponos na izvršenu akciju i zahvalu za sudjelovanju u oslobađanju zapadne Slavonije svim policajcima, naglasio je i Marko Rašić, načelnik PU Sisačko-moslavačke i izaslanika ministra policije RH na svečanosti u Novskoj.

Na svečanoj sjednici nastupio je i zbor Glazbene škole Novska, a nakon sjednice otvorena je izložba ‘Herojski dani – 20 godina od Bljeska i Oluje’.

Dan općine Jasenovac

 

U večernjim satima, u četvrtak, 30. travnja obilježavanje 20. obljetnice ‘Bljeska’ i Dan općine, održano je i u

Jasenovcu. Poginulim braniteljima i osloboditeljima Jasenovca u spomen, položeni su vijenci i upaljene su svijeće. Zajedno s predstavnicima Lipika, Kutine, Novske, Popovače i Sunje, svijeću je u centru Jasenovca upalila i Anka Doležal, predsjednica Općinskog vijeća Lipovljani. Počast su odali i članovi braniteljske udruge općine Lipovljani.

Uz Dan općine i oslobođenja Jasenovca, u Društvenom domu je održana svečana sjednica, kojoj je bilo prisutno izaslanstvo općine Lipovljani. Sjednicu je vodio Zoran Prpić, predsjednik Općinskog vijeća, a o razvoju i obnovi općine Jasenovac govorila je Marija Mačković, načelnica općine Lipovljani. Na svečanosti je govorio i Ivo Žinić, župan Sisačko-moslavačke županije, a prigodnim nastupima svečanost su uveličali kulturno-umjetnička društva općine Jasenovac i učenici Osnovne škole Jasenovac.   (Damir SMETKO)

 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Pročitajte i ovo

ODRŽANA SKUPŠTINA VZO LIPOVLJANI

Na području djelovanja Vatrogasne zajednice općine Lipovljani tijekom 2023. godine, zabilježene su ukupno 454 intervencije. Požarne intervencije imali su DVD Lipovljani –

Skip to content