• +385 44 676 004
  • info@lipovljani.hr
  • Pon - Pet: 7:30 - 15:30

Ivanje u Piljenicama obilježeno kraćim programom na otvorenom

Mjesno proštenje sv. Ivana Mučenika u Piljenicama, u subotu, 29. kolovoza obilježeno je, za razliku od prijašnjih godina, skromnim programom na otvorenom u skladu s donesenim epidemiološkim mjerama u zaštiti od koronavirusa. Ipak, unatoč svemu, okupilo se stotinjak posjetitelja nastavljajući tako tradiciju obilježavanja  Ivanja u Piljenicama.

U dopodnevnim satima u kapelici sv. Ivana u Piljenicama služena je sveta misa, koju je vodio lipovljanski župnik Tomislav Pavlović. U večernjim satima održana je promocija ‘Piljeničkog zbornika’ i uobičajeno zabavna večer uz glazbeni sastav ‘Tajna’.

Na početku promocije zbornika, sumještane i goste, Melita Lenička, u ime organizatora, Udruge žena ‘Mlinarice’, zamolila je sve prisutne na obvezu pridržavanja epidemioloških mjera i držanja socijalne distance. Potom je pozdravila goste i sve autore koji su svoje mjesto našli u Piljeničkom zborniku’.

Sve prisutne pozdravio je i Nikola Horvat, načelnik općine Lipovljani. Domaćinima je čestito Ivanje, autorima  i urednicama tiskanje ‘Zbornika’ , uz želju da se nastavi kulturni i društveni rad svih udruga općine Lipovljani, u novim, nepredvidivim okolnostima i prema mogućnostima koje će određivati epidemiološko stanje na području općine. Uz načelnika Nikolu Horvata, Ivanj u Piljenicama pratio je i Tomislav Lukšić, predsjednik Općinskog vijeća općine Lipovljani. 

Na obali Pakre, čitajući manji  dio svojih objavljenih tekstova, u novoj knjižici, u izdanju Udruge žena ‘Mlinarice’, prisutnima su govorili Terezija Doboš rođena u Piljenicama u obitelji Beljan i Zdenka Vrapček, iz Piljenica, autorice zapisa i stihova. O dječjim radovima skupljenim tijekom školske godine i vannastavnim aktivnostima i uspjesima učenika Područne škole Piljenice govorila je njihova učiteljica Tatjana Dlouhi, suurednica ‘Zbornika’, uz učiteljicu Melitu Leničku.

Dio vannastavnih aktivnosti okupljenima su i izveli piljenički učenici nižih razreda, a neki od njih pročitali su svoje stihove, odnosno nagrađene sastavke.

-U zborniku su objavljeni radovi triju generaciju stanovnika Piljenica. Prva u zborniku nalazi se autobiografska pripovijetka Terezije Doboš koja govori o odrastanju u Piljenicama pedesetih i šezdesetih godina prošlog stoljeća. Terezija se prisjeća ‘krajolika svoje duše’ i s nostalgijom opisuje livade Delke koje su pretvorene u ribnjake.

U zborniku slijede literarni radovi najmlađe generacije učenika Područne škole Piljenice i pred kraj pjesme srednje generacije: Zdenke Vrapček i Božice Capan. U knjizi je mali dio stvaralaštva Zdenke Vrapček i to većinom poezije za djecu. ‘Mlinarice“’ planiraju objaviti i ostale Zdenkine pjesme.

Knjigu su uredile Melita Lenička i Tatjana Dlouhi, a grafički ju je uredila Romana Capan. Zbornik je i prikaz rada u područnoj školi i suživota s lokalnom zajednicom, naročito vatrogascima – kratko je, ‘Piljenički zbornik’ predstavila i opisala Melita Lenička.  

Nakon jednosatne promocije ‘Piljeničkog zbornika’ , obilježavanje Ivanja u Piljenicama nastavljeno je uz glazbeni sastav ‘Tajna’.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Pročitajte i ovo

ODRŽANA SKUPŠTINA VZO LIPOVLJANI

Na području djelovanja Vatrogasne zajednice općine Lipovljani tijekom 2023. godine, zabilježene su ukupno 454 intervencije. Požarne intervencije imali su DVD Lipovljani –

Skip to content