• +385 44 676 004
  • info@lipovljani.hr
  • Pon - Pet: 7:30 - 15:30

ISPUMPALI PREKO 150 BUNARA U LIPOVLJANIMA I KRALJEVOJ VELIKOJ

Dvije ekipe vatrogasaca DVD-a Lipovljani, osam dana nakon jednodnevne poplave uzrokovane velikom količinom oborina, mjestimice i do 140 litara po kvadratnom metru, još uvijek otklanjaju posljedice nevremena. Već pet dana za redom ispumpavaju bunare po dvorištima obiteljskih domaćinstava u Lipovljanima i Kraljevoj Velikoj. Iza njih krenuli su i djelatnici Zavoda za javno zdravstvo, koji u ispumpane bunare bacaju sredstvo za čišćenje i zdravstvenu ispravnost vode.

To je samo dio poslova koji se u proteklih osam dana radio na sanaciji i otklanjaju šteta uzrokovanih velikom količinom vode. Poplava je najviše pogodila stanovnike Kraljeve Velike, no i mnoga domaćinstva u istočnom i južnom djelu Lipovljana, te 10-tak gospodarskih subjekata pretrpjelo je štete od poplave. Kolike su štete jednodnevne i nagle poplave, koja je nastala 5. i 6. kolovoza, tek će se vidjeti.

U otklanjanju šteta najviše su se istakli vatrogasci DVD-a Lipovljani, tijekom poplave izlazeći na teren, ispumpavajući podrume ili prizemne prostorije obiteljskih kuća i ostale zgrade po domaćinstvima, te djelatnici ‘Lip-kom servisa’ koji su otklanjali začepljenja i odrone. U općini Lipovljani aktiviran je Stožer za obranu od poplava, a priskočilo se u pomoć stanovništvu dijeljenjem pitke vode. Nakon povlačenja vode s prometnica i poplavljenih dvorišta prišlo se ispumpavanju bunara, a kako bi sve to išlo brže, na terenu rade dvije ekipe, koje su u 5 dana ispumpale nešto više od 150 bunara, a do kraja isumpavanja očekuju da se ta brojka popne na oko 200 ispumpanih bunara.

Općina Lipovljani aktivirala je i Povjerenstvo za popis i utvrđivanje šteta od elementarnih nepogoda, a načelnik Mario Ribar, podnio je zahtjev Sisačko-moslavačkoj županiji za proglašenje štete od elementarne nepogode, koju je za područje općine Lipovljani, u srijedu, 13. kolovoza proglasio Ivan Nekvapil, zamjenik županice Sisačko-moslavačke županije. Ova godina bit će upamćena po poplavama na području općine Lipovljani, a zadnja poplava je već treća tijekom ove godine.                      (Damir SMETKO)

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Pročitajte i ovo

ODRŽANA SKUPŠTINA VZO LIPOVLJANI

Na području djelovanja Vatrogasne zajednice općine Lipovljani tijekom 2023. godine, zabilježene su ukupno 454 intervencije. Požarne intervencije imali su DVD Lipovljani –

Skip to content