• +385 44 676 004
  • info@lipovljani.hr
  • Pon - Pet: 7:30 - 15:30

GODIŠNJA SMOTRA PJEVAČKIH ZBOROVA ČEŠKIH BESEDA ODRŽANA JE U LIPOVLJANIMA

Češka beseda općine Lipovljani bila je domaćin smotri pjevačkih zborova 13 Čeških beseda, uglavnom, iz središnjeg dijela Hrvatske. ‘Zpĕvánky – Lipovlany 2016.’, kako se zvala smotra čeških zborova i pjesme Čeha u inozemstvu, održana je u Društvenom domu u Lipovljanima, u subotu, 19. studenog.

GEDSC DIGITAL CAMERA‘Zpĕvánky’ se održavaju svake godine u jesen, obično u dva, tri mjesta u Hrvatskoj, gdje aktivno rade članovi Čeških beseda i gdje ima dovoljno velik prostor za nastup i organizaciju smotre. Organizator ‘Zpĕvánki’ je Savez Čeha u Hrvatskoj, a Češke besede imaju obvezu sudjelovati na smotri čeških pjesama, kako bi stalno i aktivno radile na očuvanju češke pjesme, čime se čuva kultura i jezik među potomcima čeških doseljenika, koji sada žive u Hrvatskoj.

Jedan od troje domaćina ovogodišnjih ‘Zpĕvánki’ bili su Lipovljani i članovi Češke besede općine Lipovljani, po prvi puta od organiziranja te smotre. Ugostili su pjevačke zborove od Zagreba do Osijeka, koji su se predstavljali s nekoliko, najčešće tri pjesme, na češkom jezika, ali čulo se i više pjesama na hrvatskom jeziku.GEDSC DIGITAL CAMERA

Sve pjevače koji su došli u Lipovljane pozdravi su, pred početak pjevačkog programa, Mirko Knjižek, predsjednik Češke besede općine Lipovljani, kao domaćin, Mario Ribar, načelnik općine Lipovljani i Vladimir Bilek, saborski zastupnik češke i slovačke nacionalne manjine. Smotri su još bile prisutne i Libuše Stranjikova, predsjednica Saveza Čeha u Hrvatskoj, te Anka Doležal, predsjednica Općinskog vijeća općine Lipovljani. Tina Nerad, članica ČB općine Lipovljani bila je voditeljica ove, dvoiposatne pjevačke smotre.

Ovogodišnje ‘Zpĕvánky’ u Lpovljanima, otvorile su članice domaće Češke besede s tri pjesme. Pjevački zbor ‘Lepeza’ pri Češkoj besedi djeluje već 11 godina, a uvježbava ih prof. Franjo Rodić. Nastupile su s jednom pjesmom na hrvatskom i dvije pjesme na češkom jeziku.

GEDSC DIGITAL CAMERASa dvije pjesme na češkom i jednom na hrvatskom, predstavile su se i članice ženskog zbora ‘Katarina’ iz ČB Bjelovar, koji aktivno djeluju već 24 godine. Svoje pjesme izvele su u pratnji glazbenog sastava ‘Stari prijatelji’.

Tri narodne pjesme na češkom jeziku, uglavnom ljubavne tematike, lijepo su izvele članice zbora iz Donjih Sređana. Djeluju šest godina, a pjevaju češke i hrvatske pjesme.

Pjevački zbor ČB iz Slavonskog Broda njeguje specifične pjesme, koje su iz rodne Češke ‘donijeli’ članovi obitelji, naseljenih u Hrvatskoj i susjednoj Bosni i Hercegovini. Uz pratnju harmonikašice izveli su tri narodne pjesme, spremljene za ovu smotru.

Nakon čeških pjesama, posjetitelji ove smotre, čuli su i tri hrvatske pjesme, koje su izveli članovi Mješovitog pjevačkog zbora ‘Lira’ iz Lipovljana. Članovi ‘Lire’ bili su gosti smotre češke pjesme jer i sami, u određenim prilikama, zapjevaju po koju češku pjesmu.

GEDSC DIGITAL CAMERA‘Zpĕvánky’ u Lipovljanima nastavljene su nastupom zborova Čeških beseda. Poslije zbora ‘Lira’, nastupio je pjevački zbor ‘Bubamare’, ČB Doljani, koji djeluje već 17 godina. Otpjevali su tri zanimljive i šaljive češke pjesme, uz pratnju glazbenog sastava.

Tri krasne češke pjesme otpjevale su i članice Češke besede iz Jazvenika kod Siska. Članice pjevačke skupine okupljaju se i pjevaju već 13 godina i rado se odazivaju na sve pjevačke nastupe pa su tako sa zadovoljstvom i uživanjem nastupile i u Lipovljanima.

Češka beseda iz Garašnice članove za svoj zbor nalazi među mladima, sklonih glazbi. Mlade pjevačice zbora nastupile su u pratnji, također, mladih glazbenika. Već 7 godina uspješno nastupaju na kulturnim i pjevačkim manifestacijama u okviru Saveza Čeha, a na ovogodišnjoj smotri izveli su zanimljive češke pjesme.

Na smotri češke pjesme u Lipovljanima nastupio je i zbor najmlađe Češke besede, udruge iz Osijeka. Lijepo su otpjevali češke pjesme jer tradicija češke riječi i življenja Čeha u Osijeku traje duže od jednog stoljeća, a u zadnje vrijeme svoje korijene u Osijeku, članovi ove Besede, žele revitalizirati.

Veliki pljesak, i prije samog nastupa, dobili su članovi mješovitog pjevačkog zbora ‘Klas’ i svirači limene glazbe Češke besede iz ‘susjednog’ Međurića. Jako se trude na očuvanju čeških običaja i pjesama, a na taktove tri izvedene pjesme često se zna i zaplesati, čemu doprinose i svirači poznate limene glazbe ČB Međurić, pa su gledatelji pljeskom popratili nastup pjevačkog zbora iz Međurića.

Pjevački zbor Češke besede Velikih i Malih Zdenaca pjeva moravske, češke i hrvatske narodne, ali i vjerske pjesme. S tri odlične pjesme predstavili su se i na ovoj smotri, u kojima se pjeva o ljubavi i lijepoj prirodi.

Pri kraju ovogodišnje pjevačke smotre u Lipovljanima nastupili su pjevači i svirači Češke besede Zagrebačke županije. Prekrasan pjevački nastup upotpunili su i narodnim nošnjama moravskog kraja, podneblja odakle su doselili njihovi preci. Za izvedene pjesme dobili su veliki pljesak, a za takve nastupe primili su mnoga priznanja.

GEDSC DIGITAL CAMERANa smotri su još nastupili članovi pjevačkog zbora Češke besede iz Daruvara, koji izvrsno izvode češke pjesme. I ove godine su bili među najboljima izvođačima, iako smotra nije natjecateljskog karaktera.

Za kraj ovogodišnje smotre čeških pjesama, održane u Lipovljanima, svim zborovima i njihovim voditeljima, uručene su zahvalnice, a ‘Zpĕvánkv – Lipovlani 2016.’ završile su zajedničkom pjesmom ‘Češka pisnička’, koju su na lipovljanskoj pozornici otpjevali svi sudionici smotre. Glazbena pratnja na klavijaturi bio je prof. Franjo Rodić iz Lipovljana, a dirigent svim pjevačima Jaroslav Klubičko iz Daruvara.

Nakon nastupa, članovi pjevačkih skupina Čeških beseda nastavili su zajedničko druženje u Društvenom domu u Lipovljanima.

Damir SMETKO

GEDSC DIGITAL CAMERA GEDSC DIGITAL CAMERA GEDSC DIGITAL CAMERA GEDSC DIGITAL CAMERA GEDSC DIGITAL CAMERA GEDSC DIGITAL CAMERA GEDSC DIGITAL CAMERA GEDSC DIGITAL CAMERA GEDSC DIGITAL CAMERA GEDSC DIGITAL CAMERA GEDSC DIGITAL CAMERA GEDSC DIGITAL CAMERA GEDSC DIGITAL CAMERAGEDSC DIGITAL CAMERA

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Pročitajte i ovo

ODRŽANA SKUPŠTINA VZO LIPOVLJANI

Na području djelovanja Vatrogasne zajednice općine Lipovljani tijekom 2023. godine, zabilježene su ukupno 454 intervencije. Požarne intervencije imali su DVD Lipovljani –

Skip to content