• +385 44 676 004
  • info@lipovljani.hr
  • Pon - Pet: 7:30 - 15:30

Dan pobjede, Dan domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja

U organizaciji Općine Lipovljani svečano je obilježen Dan pobjede, Dan domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja, u subotu, 5. kolovoza, na sam dan praznika. Obilježavanje ovog praznika započelo je svetom misom u župnoj crkvi sv. Josipa u Lipovljanima, za sve poginule hrvatske branitelje. Misu za poginule branitelje i za domovinu, uz blagdan slavljenja Gospe Snježne, u lipovljanskoj župnoj crkvi vodio je Tomislav Pavlović, lipovljanski župnik. Osim molitvi i zahvale upućenim svim poginulim, koji su se žrtvovali za današnju slobodu i pobjedu Hrvatske, molilo se i za uspješnost domovine Hrvatske, za mir i međusobno poštovanje, te za trajni spomen na pobjedu i žrtvu branitelja.

 Nakon svete mise izaslanstvo Općine Lipovljani, na čelu sa općinskim načelnikom Nikolom Horvatom,  uputilo se u procesiji prema mjesnom groblju u Lipovljanima, zajedno sa predstavnicima svih udruga na području općine te ostalim župljanima. Već tradicionalno, upaljene su svijeće i položeno je cvijeće na mjesnom groblju u Lipovljanima.

Iako je vrijeme godišnjih odmora, tijekom svečanog obilježavanja Dana pobjede u Lipovljanima se uvijek odazove velik broj predstavnika udruga građana na polaganju cvijeća i paljenju svijeća. Tako je bilo i u subotu, 5. kolovoza kad se 10-tak izaslanstava poklonilo svim žrtvama Domovinskog rata pred Velikim križem na mjesnom groblju, podignutom s namjerom trajnog sjećanja na poginule hrvatske branitelje.

Izaslanstvo Općine Lipovljani položilo je vijenac, nakon čega su članovi Udruge veterana domovinskog rata, ogranak Lipovljani, za sve svoje suborce i pobjednike Domovinskog rata također položili vijenac i upalili svijeće, te se kratko pomolili. I sva druga izaslanstva, poklonili su se poginulim braniteljima molitvom i paljenjem svijeća. Na kraju odavanja počasti na groblju, MPZ ‘Lira’ otpjevao je himnu RH, nakon čega su se svi okupljeni još jednom zajedno pomolili  za sve poginule hrvatske branitelje. Molitvu je predvodio lipovljanski župnik Tomislav Pavlović.

Oko 12:30 sati u lipovljanskom parku svečano je dočekano 7 jahača 21. Konjaničkom maratona arapskih konja koji je posvećen žrtvama Domovinskog rata, odnosno 3. „kutinskoj“ bojni 125. domobranske pukovnije Novska. Među njima  u suglasju  skladnog  životu ove općine, mladi su bili u hrvatskoj, slovačkoj, češkoj i ukrajinskoj nošnji. Iskrene riječi zahvale za  izniman napor  koji jahači čine s ponosom, uputio  im je  općinski načelnik Nikola Horvat.  Zahvalio je  što uz Domovinski rat  jašući moslavačkim i slavonskim krajem  promiču i priredbe koje okupljaju u zajedništvu,   a posebno  ovdašnje skorašnje Lipovljanske susrete (krajem kolovoza). I najmlađi koji su strpljivo čekali  došli su na svoje.

Susretljivošću konjanika oni najmlađi našli su se u sedlu, što su roditelji s oduševljenjem  bilježili kamerom. Nakon višesatnog odmora pod lipovljanskim krošnjama,  konjanici su krenuli na put  prema Staroj Subockoj kraj Novske, gdje su nakon projahanih 60-ak kilometara i prenoćili.

 

 

 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Pročitajte i ovo

ODRŽANA SKUPŠTINA VZO LIPOVLJANI

Na području djelovanja Vatrogasne zajednice općine Lipovljani tijekom 2023. godine, zabilježene su ukupno 454 intervencije. Požarne intervencije imali su DVD Lipovljani –

Skip to content