• +385 44 676 004
  • info@lipovljani.hr
  • Pon - Pet: 7:30 - 15:30

Znanstveno-stručni skup ”Dana Josipa Kozarca” ove godine u znaku književnih tema

Dani Josipa Kozarca u Lipovljanima, ove su godine obilježeni znanstveno-stručnim skupom s naglaskom na književnost, na temu ”Prostor u djelima Josipa Kozarca”, a suorganizator skupa bio je Filozofski fakultet iz Osijeka. Nakon otvorenja izložbe fotografija, znanstveno-stručni skup održan je u Narodnoj knjižnici i čitaonici u Lipovljanima, u petak, 17. ožujka.

        Sve sudionike znanstveno-stručnog skupa pozdravio je Josip Krajči, predsjednik Odbora Dana Josipa Kozarca, a potom su pozdravne i prigodne riječi, te podršku za dalje organiziranje Dana Josipa Kozarca u Lipovljanima uputili: Mirjana Faltis, ravnateljica Osnovne škole Josipa Kozarca u Lipovljanima, Josip Margaletić, dekan Fakulteta šumarstva i drvne tehnologije u Zagrebu, Siniša Opić, dekan Učiteljskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Damir Miškulin, voditelj Uprave šuma, Podružnica Zagreb i Damir Culjak, v.d. ravnatelj ustanove Park prirode Lonjsko polje.

        Učenici OŠ Josipa Kozarca, Područna škola Piljenice, kao uvod u rad stručnog skupa, predstavili su svoj rad s područja informiranja, a vezan na temu stručnog skupa, koji su pohvalili svi sugovornici, posebno šumari. Predstavljanje znanstveno-stručnih radova započela je dr. Anica Bilić, HAZU Centar za znanstveni rad u Vinkovcima s temom: ”Dualizam društva i prirode u Kozarčevim književnim reprezentacijama prostora.

        ”Prijedložni izrazi za izricanje mjesta u Kozarčevim pripovijetkama”, na stručnom skupu izložila je Ljiljana Kolenić, profesorica u mirovini, jedna od utemeljiteljica skupa u okviru Dana Josipa Kozarca.

        Profesor Tvrtko Vuković, iz Filozofskog fakulteta Osijek, predstavio je rad na temu ”Prostranost u djelima Josipa Kozarca – uvod u spacionalističku analizu”.

        Kao vrsni šumar, Josip Kozarac u svojim stručnim radovima zagovarao je prirodnost i brigu o šumama i žiotnom okolišu, pa je o tim temama pisao i u književnim radovima. ”Ekokritika i ”zeleni” pristupi književnosti”, predstavile su profesorica Kristina Peternai Andrić i profesorica Marica Liović iz Osijeka.

        O temi prostora u Kozarčevim djelima, govorila je profesorica Ivana Žužul, kroz stručni rad ”Politike prostora u književnim djelima Josipa Kozarca”.

        Kao i svake godine, svoje nagrađene radove, predstavili su i studenti, ove godine, Filozofskog fakulteta iz Osijeka. ”Prikaz prostora u Slavonskoj šumi Josipa Kozarca, predstavila je Lana Bešenski, studentica 2. godine diplomskog studija Hrvatskog jezika i književnosti.

O ”Odnosu prostora i identiteta u novelama Josipa Kozarca”, rad je pripremila Teuta Kraljević, studentica 1. godine diplomskog studija hrvatskog jezika i književnosti, i na kraju skupa, rad pod nazivom ”Psihološki prostori u djelima Josipa Kozarca”, predstavio je Bono Cvitkušić, student 2. godina dvopredmetnog diplomskog studija Hrvatskog jezika i književnosti i Sociologije.

        Stručni skup, ove godine s književnim temama, završio je podjelom zahvalnica sudionicima i nagrada studentima za njihove stručne radove.

Damir SMETKO

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Pročitajte i ovo

Skip to content