• +385 44 676 004
  • info@lipovljani.hr
  • Pon - Pet: 7:30 - 15:30

Završen jednogodišnji program brige i pomoći za samačka i staračka domaćinstva općine Lipovljani

Od početka prošlogodišnjeg rujna, punu godinu dana, za 90 samačkih i staračkih korisnika, i za 15 zaposlenih žena, trajao je, na području općine Lipovljani, projekt ”Zaželi i ostvari 2”. Provođenjem tog projekta, 15 žena zaposleno je da obilaze i pomažu samačkim i staračkim domaćinstvima na području općine Lipovljani, dva puta tjedno, o najosnovnijim njihovim potrebama.

        Jednogodišnja briga za staračka domaćinstva je završila, pa je u petak, 23. rujna, u Društvenom domu u Lipovljanima održana završna konferencija socijalnog projekta ”Zaželi i ostvari 2”. Na njoj su se okupile sve zaposlenice projekta, mnogi korisnici projekta, te čelnici Općine Lipovljani, Centra za socijalnu skrb Novska i Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, Područni ured Kutina. Svrha okupljanja bila je zaokružiti rezultate jednogodišnjeg provođenja ovog programa, koji je u 100%-tnom iznosu financiran sredstvima Europske unije.

        Svima prisutnima, o uspješnom provođenju projekta, govorio je Nikola Horvat, načelnik Općine Lipovljani, čije su službe pripremile i pratile provedbu projekta. Naglasio je, da je ovaj projekt ”Zaželi i ostari 2” bio još uspješniji, od prvog takvog projekta, jer je nakon 9 zaposlenih žena u prvom projektu, sada bilo zaposleno 15 žena. Također, nakon brige o 60 staračkih domaćinstava, u drugom projektu brinulo se o ukupno 90 korisnika.

        Na kraju obraćanja načelnik Nikola Horvat istaknuo je da je Općina Lipovljani pripremila nastavak ovog socijalnog projekta ”Zaželi i ostvari” pa se čeka njegovo odobrenje u ministarstvu Vlade RH.

        Centar za socijalnu skrb Novska, bio je partner u provođenju projekta ”Zaželi i ostvari 2”, a o rezultatima je govorila Martina Antolković Hršak, ravnateljica Centra. Rekla je kako je Centar radio provjeru korisnika projekta, koji je ostvario pozitivne rezultate. Mnogi korisnici se, uz pomoć zaposlenih žena, brinu za svakodnevne potrebe, što je doprinijelo manjoj potrebi za organiziranim smještajem staračkih osoba.

        Hrvatski zavod za zapošljavanje, Područni ured Kutina, također je bio partner u provođenju projekta. Oni su pomogli u zapošljavanju nezaposlenih i teže zaposlivih žena, što je i bio prvotni cilj projekta. Uz rad na projektu, žene su se i dodatno obrazovale, kroz tečajeve, ili učenja stranih jezika, kako bi sada, nakon završetka projekta bile konkurentnije na tržištu rada. O tome je na završnoj konferenciji govorila Eva Štimac, iz Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, uz koju je bila prisutna i kolegica Tanja Lovrić Ivanković.

        Socijalni projekt ”Zaželi i ostvari 2”, ukupno traje godinu i pol dana, od 25. lipnja 2021. godine, do 25. prosinaca ove godine. U tom razdoblju radi se na pripremi projekta, a sada, nakon završetka jednogodišnjeg provođenja projekta, on se mora i administrativno završiti, do 25. prosinca. Ukupna vrijednost je 1.390.200 kuna, uz potpuno financiranje iz Europskog socijalnog fonda.

Korisnici programa su vrlo zadovoljni brigom i pomoći koju im pružaju, sumještanke i često svjedoče o kvalitetnoj promjeni u njihovim svakodnevnim životima. Svi bi htjeli da se briga i pomoć nastavi, a javljaju se i novi, zainteresirani korisnici.  Zato je Općina Lipovljani pripremila novi projekt socijalne brige o staračkim i samačkim domaćinstvima. Početak njegovog provođenja očekuje se, što prije, vjerojatno početkom iduće godine.

Damir SMETKO       

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Pročitajte i ovo

Skip to content