• +385 44 676 004
  • info@lipovljani.hr
  • Pon - Pet: 7:30 - 15:30

Zaokružena još jedna u nizu, vrlo uspješnih godina, ŠRD ”Šarana” iz Lipovljana

Prošlu godinu, bogatu raznovrsnim aktivnostima, članovi Športskog ribolovnog društva ”Šaran” iz Lipovljana zaokružili su održavanjem redovne Skupštine. Godišnja Skupština, koja je ujedno bila i izborna, održan je u nedjelju, 15. siječnja, u Društvenom domu u Lipovljanima. Na njoj su dosadašnji čelnici društva javnim glasovanjem jednoglasno dobili potporu da i dalje budu na čelu ŠRD ‘Šaran” iz Lipovljana.

         Skupštinu je otvorio Josip Hudec, predsjednik društva, koji je podnio i izvješće o bogatom radu društva u 2022. godini.

 Aktivnosti su započele odmah po Novoj godini, prodajom godišnjih karata članovim društva. Nastavile su se stalnim obilaskom voda, jer dosta članova i zimi odlazi na ribolov, bez obzira na mogućnosti uspješnog ulova. Veće aktivnosti društva krenule su u proljeće. Obilježen je Dan općine Lipovljani, početkom travnja održana je godišnja skupština, a nakon toga i poribljavanje voda na Gradinama s 500 kilograma šarana.

         Otvorena je sezona ribolova, a nakon toga, ribolovom i kuhanjem graha obilježen je 1. svibanj – Praznik rada, za sve stanovnike općine Lipovljani. Prva velika radna akcija održana je krajem lipnja, čišćenjem obala Struga, Pakre, Krivajca i zatvorenih voda na Gradinama. Članovi društva radili su na župnom obilježavanju Ilinja, a u kolovozu najviše aktivnosti bilo je vezano uz ”Lipovljanske susrete” i promociju društva.

         Krajem kolovoza radilo se na uređenju, produbljivanjem i izmuljivanjem, jame uz rječicu Subocku, a 18. rujna održano je godišnje društveno natjecanje članova u lovu ribe na plovak, u svim kategorijama. Početkom listopada održano je još jedno poribljavanje voda na Gradinama i Krivajcu, sa 300 kilograma šarana, a krajem listopada održana je i radna akcija uređenja obala Krivajca. Tijekom jeseni održano je nekoliko manjih akcija uređenja obala vodotoka kojima gospodari ŠRD ”Šaran”.

         Veće aktivnosti članova ”Šarana” završen su tijekom prosinca sudjelovanjem na Adventskom sajmu u Lipovljanima. Aktivno se sudjelovalo i na svim sastancima Upravnog odbora Hrvatskog sportskog ribolovnog saveza u Sisku, a članovi Upravnog odbora održavali su redovite mjesečne sastanke.

         Na kraju izvješća o radu Josip Hudec javno je zahvalio Jozefini Kranjčec, za izradu programa za opremanje ureda društva, te članici Ani Krajči, koja se također angažirala na ugovaranju donacije stolica za opremanje društvene prostorije. Zahvala je upućena i nazočnom načelniku Nikoli Horvatu, za suradnju i razumijevaju potreba društva, te svim članovima koji se u velikom broju odazivaju na sve aktivnosti društva.    

         Skupština je javnim glasovanjem prihvatila ponuđena izvješća, kao i izvješća Nadzornog odbora društva, te ribočuvarske službe, koje je podnio Zlatko Hrmo. 

         Usvojen je i Godišnji plan rada te financijski plan za ovu, 2023. godinu, koji iznosi ukupno 23.352 eura.

         U izbornom dijelu Skupštine prihvaćena je razrješnica dosadašnjih članova čelništva ”Šarana”, ali je također, u istom sastavu, izabrana na još jedan mandat. Tako će društvo i dalje voditi Josip Hudec kao predsjednik društva, Ivan Rohan kao dopredsjednik, Veljko Lisac kao tajnik društva, te članovi Upravnog i Nadzornog odbora.

         Skupština je jednoglasno prihvatila i prijedlog članarina za 2023. godinu. Članarina za seniore iznosi 80 eura godišnje, a za seniorke 45 eura, jednako, kao i za juniore i juniorke. Za kadete, godišnja članarina je 8 eura. Dnevna karta za ribolov je 12 eura, a trodnevna 20 eura. Članarina za sve članove starije od 70 godina umanjuje se za 10 eura. Uvedena je i akontacija za nedolazak na radne akcije društva. Članov će za ne dolazak na akciju uređenja društvu plaćati 10 eura po akciji, a društvo organizira dvije akcije uređenja godišnje.

         Redovnu i izbornu godišnju Skupštinu članova ‘Šarana” pozdravili su i predstavnici susjednih društava iz Novske i Jasenovca, te Nikola Horvat, načelnik općine Lipovljani.

         U svom pozdravnom govoru načelnik Nikola Horvat istaknuo je veliki napredak u razvoju društva u proteklih 10-tak godina. „Društvo obuhvaća više od 120 članova, društvo vodi brigu o vodama općine Lipovljani, obale vodotoka su čiste i uređene, svake godine se i dodatno uređuju, vode se poribljavaju, a svi članovi su, uz ribolovce, i čuvari prirode i okoliša naše općine. Izgrađena je nadstrešnica, prilazi do voda, a uređuje se i nova lokacija za ribolov i druženje u prirodi. Članovi ”Šarana” sudjeluju u svim manifestacijama Općine Lipovljani i aktivno rade s mladim kadetima i juniorima, pa sav novac u potpori ovom ribolovnom društvu dobiva višestruku vrijednost“ – rekao je načelnik Nikola Horvat.

         Godišnja Skupština završila je pozivom svim članovima da u aplikaciju unose dnevni ulov, kako bi omogućilo što točnije poribljavanje voda kojima gospodare članovi ŠRD ”Šaran”, zajedničkim ručkom i druženjem prisutnih članova, te podjelom ribolovnih kalendara i članskih iskaznica za prisutne članove.

Damir SMETKO

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Pročitajte i ovo

Skip to content