• +385 44 676 004
  • info@lipovljani.hr
  • Pon - Pet: 7:30 - 15:30

Zajedno u različitosti“- druga mobilnost učenika – Bugarska

U okviru projekta „Zajedno u različitosti“ (Erasmus +) od 22. 4. do 28. 4. 2018. odvijala se druga mobilnost učenika. Nositelj ovog projekta je OŠ Josipa Kozarca iz Lipovljana dok su partner u ovom projektu škole iz Bugarske, Poljske i Rumunjske. Nakon što je škola iz Lipovljana početkom prosinca bila domaćin prve mobilnosti, učenike i učitelje sada je ugostila škola iz Berkovitse u Bugarskoj.

Tijekom putovanja prema Bugarskoj 7 učenika i 5 učitelja OŠ Josipa Kozarca posjetili su Beograd, Đerdapsku klisuru, te  Lepenski vir.

Prvi dan posjeta domaćini iz 1. OU  „Nikola Yonkov Vaptsarov“ dočekali su svoje goste s prigodnim programom dobrodošlice te ih upoznali sa školom i užim centrom svoga mjesta. U poslijepodnevnim satima učenici iz svake zemlje prezentirali su svoju gastronomiju. Domaćini su pripremili i radionicu njihovih tradicijskih plesova. Nije nedostajalo ni sportskih aktivnosti na otvorenom kao ni šaljivih igara za upoznavanje i međusobno druženje.

Drugi dan je započeo odlaskom u školu u kojoj su domaćini prikazali sat manjinske kulture Karakachani. Karakachani su etnička manjina koja živi na području Grčke, Makedonije i Bugarske. Prema antropološkim istraživanjima oni su jedan od najstarijih naroda u Europi i na Balkanskom poluotoku. Govore starogrčki jezik i pravoslavne su vjere. Postoje različite priče i legende o njihovim korijenima, običajima i načinu života od kojih ni jedna nije zapisana već se prenosi usmenom predajom. Živjeli su kao nomadi, uzgajali su ovce, prodavali mlijeko, meso i vunu, a odijevali su se u tešku crnu odjeću. Njihovo ime dolazi od turske riječi koja ima značenje „crni bjegunci“. Danas u Bugarskoj ima više od 2500 Karakachana. Žive kao bugarski stanovnici, ali su očuvali svoje stroge moralne vrijednosti, snagu duha i vjeru u Boga. Učenici polaznici satova Karakachanske kulture, prikazali su scensku igru u kojoj objašnjavaju odnose u obitelji i moralne vrijednosti koje obitelj podrazumijeva.

Nakon prikazanog, održan je radni sastanak za učitelje, na kojem je provedena analiza sata uz razmjenu iskustava u područjima izučavanja jezika i kulture nacionalnih manjina, upotrebom različitih metoda i oblika rada kao i različitih primjenjivih modela.

U isto vrijeme provedena je gastro-radionica u kojoj su se učenici okušali u pripremanju tradicijske hrane – banica i šopska salata.

Treći dan su domaćini organizirali cjelodnevni izlet u Sofiju, glavni grad Bugarske.

Četvrti dan boravka domaćini su u svojoj školi upoznali goste s kulturnim obilježjima još jedne nacionalne manjine, Roma. Prikazali su izuzetno atraktivan i zanimljiv nastavni sat upoznavanja sa svojim najvažnijim blagdanom, Đurđevdanom. To je romski, ali ujedno i bugarski blagdan koji se slavi svake godine 6. svibnja. Blagdan je dobio ime po svetom Georgiju, zaštitniku pastira i ovčara te vojnika i ratnika. Taj dan predstavlja završetak zime i početak proljeća. Običaj je da se toga jutra djeca, ali i neudane djevojke, umivaju rosom kako bi ostali zdravi i lijepi. U kuću se donosi janje i na glavu mu se stavlja vijenac cvijeća te ga se nudi solju što je znak plodnosti i obilja. Također se priprema tradicionalni obredni kruh koji je simbolično ukrašen te je zajedno sa zelenim povrćem, sirom i mlijekom poslužen na stolu svake obitelji.

Osim navedenih đurđevdanskih običaja učenici su scenski prikazali šaljivu priču koja prikazuje odnose mladih Roma prema starima u obitelji. Posebno zanimljiv dio sata je bila mogućnost kušanja, ali i pripreme obrednog kruha na tradicionalan način uz pomoć roditelja romskih učenika.

Posljednji dan boravka gosti su proveli planinareći obližnjim planinama, kroz video uradak prisjetili se svih aktivnosti proteklih dana.

Boravak u Bugarskoj je za sve bilo je jedno vrlo korisno i prelijepo iskustvo  te s nestrpljenjem očekujemo novi susret u Poljskoj.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Pročitajte i ovo

Skip to content