• +385 44 676 004
  • info@lipovljani.hr
  • Pon - Pet: 7:30 - 15:30

Veličanstveni Koncert Božićnih pjesama u zagrebačkoj Katedrali u izvedbi nacionalnih manjina grada Zagreba i općine Lipovljani

08.01. 2016. – U organizaciji predstavnika poljske nacionalne manjine Grada Zagreba, a uz pokroviteljstvo Koordinacije vijeća i predstavnika nacionalnih manjina Grada Zagreba, upriličen je koncert Božićnih pjesama nacionalnih manjina u Zagrebačkoj katedrali, Kaptol 31 dana 08. 01. ove godine sa početkom u 19,00 sati.

Na samom početku, mnogobrojnim posjetiteljima se u ime domaćina obratio prečasni Rektor Katedrale Josip Kuhtić, pozdravio je sve prisutne izvođače kao i prisutne ljubitelje Božićnih pjesama te izrazio zadovoljstvo sa održavanjem ovoga koncerta, gdje se dokazuje jedinstvo svih naroda koji slave istoga Boga. U ime organizatora, predstavnica poljske nacionalne manjine Grada Zagreba, Walentyna Lončarić se također zahvalila svima koji su na bilo koji način uzeli učešće u organizaciji i održavanju ovoga koncerta te naglasila kako je ovakav koncert počeo prije šest godina sa tri izvođača, a da sada imaju slatkih briga jer se sve više pripadnika nacionalnih manjina javlja za uzimanje učešća. Svoju zahvalu o održavanju ovoga koncerta iskazao je i Dušan Mišković, predsjednik Koordinacije nacionalnih manjina Grada Zagreba, koji je ujedno i pokrovitelj ove manifestacije.

Koncert božićnih pjesama otvorilo je hrvatsko  kulturno umjetničko društvo „Bosiljak“ iz Čučerja, izvodeći božićne pjesme uz pratnju tamburaša, a pod dirigentskom palicom Ambrozija Puškarića. Od tri nacionalne manjine iz Lipovljana, nastupili su prvi KPD Ukrajinaca „Karpati“, pod vodstvom voditeljice zbora Marije Poljak, a izveli su božićne pjesme „Devnaja novena“, „Nebo i zemlja“ i „Na ne bi zirka zasjala“.  Dirigent Ambrozije Puškarić  vodi i vokalnu grupu „Wisla“ iz Zagreba, koja je potom izvela tri pjesme na poljskom jeziku. Češku nacionalnu manjinu su na ovom koncertu zastupale pjevačice Češke besede Lipovljani i otpjevali tri pjesme pod vodstvom voditelja zbora prof. Franje Rodića na češkom jeziku. Na ovom koncertu mađarsku nacionalnu manjinu zastupao je mješoviti pjevački zbor  „Ady Endre“ iz Zagreba pod vodstvom Petera Jakobčića. Iz Lipovljana je, predstavljajući Maticu Slovačku nastupio mješoviti pjevački zbor „Lira“, otpjevavši tri božićne pjesme na slovačkom jeziku. Zadnji izvođač božićnih pjesama bio je mješoviti zbor „Slovenski dom“ iz Zagreba, pjevajući božićne pjesme na slovenskom jeziku.

Zajedništvo i jednakost ovih sedam izvođača božićnih pjesama na sedam različitih jezika, prezentirano je potom pod dirigentskom palicom Ambrozija Puškarića i uz pratnju tamburaša KUD-a „Bosiljak“, pjevanjem pjesme „Tiha noć“, a svako društvo je pjevalo po jednu strofu na svom jeziku. Pravi delirij večeri nastupio je kada su svi izvođači i svi posjetitelji na kraju zajedno otpjevali božićnu pjesmu „Narodi nam se“.

Na kraju, predstavnica poljske nacionalne manjine Grada Zagreba Walentyna Lončarić još jednom je u ime organizatora zahvalila svim izvođačima, koji su zastupajući općinu Lipovljani i Grad Zagreb svojim izvođenjem božićnih pjesama dokazali jedinstvo u štovanju Boga i rođenja Isusa Krista, te izrazila želju da se nađemo ovdje i dogodine.

Ivan Semenjuk

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Pročitajte i ovo

Skip to content