• +385 44 676 004
  • info@lipovljani.hr
  • Pon - Pet: 7:30 - 15:30

Uvježbavali kretanje slijepih u vanjskom nepoznatom prostoru

Udruga slijepih grada Kutine i dijela Sisačko moslavačke županije, čiji je predsjednik Mario Merhaut iz Krivaja, svake godine za članove udruge organiziraju razna korisna, ali i specifična događanja, kako bi im omogućili što bolji i kvalitetniji život, unatoč sljepoći. Najčešći oblik obrazovanja i pomoći članovima, razne su radionice na kojima se vježbaju moguće prepreke iz svakodnevnog života slijepih i slabovidnih.

U četvrtak, 5. rujna, članovi Udruge slijepih provodili su projektne aktivnosti kretanja slijepih osoba u vanjskom nepoznatom prostoru. Svi zajedno, članovi Udruge slijepih i njihovi videći pratitelji, posjetili su i obišli Plitvička jezera, kako bi primijenili naučeno o kretanju u vanjskom nepoznatom prostoru.

Na projektnoj aktivnosti kretanja slijepih osoba u vanjskom nepoznatom prostoru, sudjelovalo je 30-tak članova i njihovih videćih pratitelja. Uz stručnog vodiča Nacionalnog parka Plitvička jezera, obiđena su donja i gornja jezera, veliki slap, a vozilo se brodicom i po jezeru Kozjak.  

Nakon četiri sata pješačenje i obilaska Nacionalnog parka, uslijedio je zajednički ručak na Plitvicama i povratak kućama. Projekt koji vrijedi gotovo 3 tisuće eura, sufinancirale su općine i gradovi, u kojima žive slijepe osobe, među njima i Općina Lipovljani.

Veliki dio planiranih aktivnosti, članovi Udruge slijepih osoba, ove su godine već odradili. Ove jeseni očekuju preseljenje u novi prostor u Kutini, a započele su pripreme i za ovogodišnje obilježavanje Dana Bijelog štapa, međunarodnog dana posvećenog slijepim i slabovidnim osobama.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Pročitajte i ovo

Svečano obilježen Dan policije

Kod spomen obilježja hrvatskim braniteljima podignutog uz Postaju granične policije Novska s Ispostavom Jasenovac, u petak, 27. rujna održana je

Popularni “Spačeki” svratili u centar Lipovljana

Od petka, 20. rujna, do nedjelje, 22. rujna, po peti puta organizirana je međunarodna manifestacija ”2cv Three Rivers Raid 2024.”. To je u biti bila, ekipna avanturističko-turistička vožnja Spačekima, a odvijala se na području Sisačko-moslavačke županije, uz njezine tri rijeke: Savu, Pakru i Lonju. Drugog dana manifestacije, karavana spačeka posjetila je i centar Lipovljana.

Skip to content