• +385 44 676 004
  • info@lipovljani.hr
  • Pon - Pet: 7:30 - 15:30

SVEČANO OTVOREN NOVOIZGRAĐENI ČVOR LIPOVLJANI

Hrvatske autoceste d.o.o., pustile su u petak, 15. lipnja 2018. godine u 10 sati, u promet novoizgrađeni čvor  i naplatnu postaju Lipovljani, na autocesti A3 Zagreb – Lipovac.

Na svečanosti otvorenja prisustvovali su  Tomislav Mihotić, državni tajnik za infrastrukturu Ministarstva mora, prometa i infrastrukture sa suradnicima, Ivo Žinić, župan Sisačko-moslavačke županije sa svojim zamjenikom Romanom Rosavcem, dr.sc. Boris Huzjan, predsjednik Uprave HAC-a sa suradnicima, te općinski načelnik Općine Lipovljani Nikola Horvat sa suradnicima.

Čvor Lipovljani projektiran je u obliku desne trube s četiri kraka, ulaz/izlaz Zagreb i ulaz/izlaz Novska, te naplatnom postajom. Cijeli čvor opremljen je LED rasvjetom, čime će se značajno doprinijeti smanjenju troškova. Položaj novog čvora Lipovljani diktirala je postojeća infrastruktura u prostoru, kao što su prateći uslužni objekt Lipovljani, blizina HŽ pruge, spoj na županijsku cestu Ž3215, kao i pozicija gospodarske zone „Blatnjača“ koja se nalazi između autoceste i željezničke pruge.

Naplatna postaja Lipovljani u potpunosti je automatizirana, bez blagajnika, te ima 3 naplatne staze koje mogu biti 2 izlaza, 2 ulaza (1 staza je reverzibilna, koristi se za ulaz ili izlaz po potrebi). Automati na naplatnoj postaji Lipovljani opremljeni su za plaćanje cestarine putem gotovine, ENC-a, kreditnih kartica, invalidske SMART kartice.

Korisnicima će od 15.06. do 15.07.2018., od 7:00 do 20:00 sati, na naplatnoj postaji Lipovljani biti omogućeno kupiti ENC paket.

Općinski načelnik Nikola Horvat naglasio je kako je čvor Lipovljani povijesni projekt za budućnost Općine Lipovljani. Ujedno, najveći i najvažniji strateški projekt Općine Lipovljani koji jamči razvoj gospodarske zone , čime se stvaraju uvjeti za razvoj poduzetništva te smanjenje nezaposlenosti na području općine. Otvorenjem čvora, Općina Lipovljani postaje najbliži ulaz u Park prirode Lonjsko polje, a isto tako otvara se mogućnost izgradnje nove „spojne“ ceste Lipik-Lipovljani, za koju su gradovi Lipik i Pakrac izradili idejno rješenje, te su daljnje projektiranje preuzele Hrvatske ceste. Spojna cesta od izuzetne je važnosti, pogotovo za gradove Lipik i Pakrac, ali i za čitavu Požeško-slavonsku županiju, jer je autocesta „žila kucavica“ za sve gospodarske objekte  koji se žele razvijati, ne samo u tvorničkom ili proizvodnom programu, nego i u turizmu. Načelnik se zahvalio HAC-u, Ministarstvu i svima koji su doprinijeli realizaciji ovog projekta.

Radovi na ovom vrlo značajnom projektu čiji su investitor Hrvatske autoceste d.o.o., započeli su 2015. godine, a izvođenje radova trajalo je pune dvije godine zbog specifičnosti radova, ali i samog terena. Radove je izvodila tvrtka Strabag d.o.o., a vrijednost cijele investicije iznosila je nešto više od 45 milijuna kuna, od čega je u poduzetničku zonu Blatnjača investirano oko 12 milijuna kroz izgradnju infrastrukture.

Nakon punih devet godina pripremanja projekta, lobiranja,  čvor Lipovljani napokon je ugledao svjetlo dana, čime je gospodarska zona „Blatnjača“ dobila sve preduvjete za dolazak prvog velikog investitora u Lipovljane.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Pročitajte i ovo

Skip to content