• +385 44 676 004
  • info@lipovljani.hr
  • Pon - Pet: 7:30 - 15:30

SJEĆANJE NA TARASA ŠEVČENKA KROZ NJEGOVA SLIKARSKA OSTVARENJA

Obljetnice rođenja i smrti Tarasa Ševčenka, najvećeg ukrajinskog pjesnika i preporoditelja, članovi lipovljanskog Kulturno prosvjetnog društva ‘Karpati’ i njihovi gosti, obilježili su izložbom replika slika i prikazom njegovog likovnog stvaralaštva. Izložba replika slika i prigodna izlaganja, upriličeni su u Narodnoj knjižnici i čitaonici u Lipovljanima, u četvrtak, 17. ožujka, u okviru programa obilježavanja Dana općine Lipovljani.

O teškom životu roba, zatočenika, izgnanika, a pred kraj života,  napokon i slobodnog čovjeka Tarasa Ševčenka, neponovljivog umjetnika i borca za slobodnu Ukrajinu, govorio je prof. Đuro Vidmarović, prvi veleposlanik Republike Hrvatske u Ukrajini. O njegovom slikarstvu, temama i rasponu motiva, uz izložene slike, govorio je Aleksandar Pavlešin iz Zagreba, vlasnik izloženih replika slika Tarasa Ševčenka.

Sve goste na izložbi pozdravio je Ivan Semenjuk, predsjednik ‘Karpata’, a svečarski ton obilježavanju godišnjica Tarasa Ševčenka, dali su članovi pjevačkog zbora ovog lipovljanskog društva Ukrajinaca, te učenice koje uče ukrajinski jezik.

Svečanom prisjećanju na pjesnika i slika Tarasa Ševčenka pridružio se i Oleksandr Levchenko, veleposlanik Ukrajine u Hrvatskoj, zajedno s višečlanim izaslanstvom iz Kieva, glavnog ukrajinskog grada, koja trenutno boravi u Hrvatskoj. Sve ih je pozdravio i Mario Ribar, načelnik općine Lipovljani, koji je pohvalio rad Kulturno prosvjetnog društva ‘Karpati’ i naglasio izvrsnu suradnju općine Lipovljani s društvom Ukrajinaca, veleposlanstvom Ukrajine u Hrvatskoj i veleposlanikom NJ.E. Oleksandrom Levchenkom.

Zajedničko druženje članova ‘Karpata’ i članova izaslanstva iz Ukrajine, nakon izložbe, nastavljeno je u prostorijama društva, gdje su razmijenjeni i prigodni pokloni, a gosti iz Ukrajine pozvani su na ovogodišnje ‘Lipovljanske susrete’ kojima će zemlja partner biti upravo Ukrajina.

Damir SMETKO

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Pročitajte i ovo

Skip to content