• +385 44 676 004
  • info@lipovljani.hr
  • Pon - Pet: 7:30 - 15:30

ŠEST FOLKLORNIH SKUPINA NASTUPILO NA 6. ‘SUSRETIMA DJEČJIH SKUPINA’ U LIPOVLJANIMA

Kako bi bogatu hrvatsku tradicijsku kulturu mogli sačuvati i prenositi ju i pokazivati i dalje, s koljena na koljeno, mlade naraštaje moramo o njoj podučavati od malena. S ciljem očuvanja tradicijske kulturne baštine, pjesma, plesa i igara, Kulturno-umjetničko društvo ‘Lipa’ iz Lipovljana krenulo je prije 5 godina u organiziranje ‘Susreta dječjih folklornih skupina’.

U subotu, 9. travnja u Društvenom domu u Lipovljanima održani su 6. ‘Susreti dječjih skupina’, na kojoj su se predstavile dječje folklorne skupine iz 5 sredina središnje Hrvatske. Susreti su pokazali, kako se u društvima dobro radi s djecom, u što se ubraja i KUD ‘Lipa’, i kako se naše mlade generacije još uvijek žele baviti tradicijskom kulturom, pjesmama i dječjim igrama. Uz pomoć starijih članova društva, uglavnom voditelja i tamburaša, mogu uvježbati vrlo lijepe nastupe s kojima bi bili zadovoljni i puno stariji članovi KUD-ova.

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERANakon 5 godina i 6, za redom, organiziranih ‘Susreta dječjih skupina’, vidi se kako su i nastupi skupina sve bolji i bolji, kako se njeguju, uz pjesmu i ples, i dječje igre, i kako mladi žele plesati i koreografije koje izvode i puno starije grupe u KUD-ovima. Stoga je Marica Tisaj, predsjednica KUD-a ‘Lipa’ zahvalila svima za dolazak na ‘Susrete’ i za složen rad s najmlađima, a u ime općine Lipovljani, dobar rad i dobre nastupe svim dječjim grupama zaželjela je Anka Doležal, predsjednica Općinskog vijeća općine Lipovljani, otvarajući ovogodišnje ‘Susrete dječjih skupina’ u Lipovljanima.

Osim podrške u radu članovima KUD-a ‘Lipa’, općina Lipovljani na čelu s Marijom Ribarom, općinskim načelnikom, uz još neke sponzore, od početka podržava ideju o susretu dječjih folklornih skupina. Nakon 5 godina vidi se koliko je to bila odlična ideja koja najmlađima približava tradicijsku kulturu, koju i oni svojim učenjem i nastupima čuvaju za buduće generacije.

Ovogodišnje ‘Susrete dječjih skupina’ svojim nastupom započeli su domaćini, mlađa skupina KUD-a ‘Lipa’. Ta skupina broji oko 20 članova raznog dobnog uzrasta, a uz hrvatske dječje pjesme i igre njeguju i slovačke dječje pjesme i plesove. Predstavili su se dječjim pjesmama i igrama Međimurja, koje je sa skupinom uvježbala Ivana Toth, a pratnja im je bila tamburaška skupina ‘Lipe’, koju vodi prof. Franjo Rodić.

Nakon domaćina na lipovljansku pozornicu izašla je mlađa skupina KUD-a ‘Mijo Stuparić’ iz Velike Ludine. Predstavili su se dječjim pjesmama i igrama iz Moslavine. Koreografiju ‘De devojke kolo vode’ postavila je Dijana Jagodnik.

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERAFolklorna skupina Društva ‘Naša djeca’ iz Rajića ove godine predstavili su se dječjim igrama, plesovima i pjesmama Slavonije, uz glazbenu pratnju Eme Đurić. Rade u dvije dobne skupine, voditeljica im je učiteljica Mira Čuvidić, i po drugi puta su nastupili na ‘Susretu dječjih skupina’ u Lipovljanima.

U Osnovnoj školi Josipa Kozarca u Lipovljanima dječja folklorna skupina djeluje 4 godine. Nastupa na raznim svečanostima i programima za potrebe škole, a uvježbavaju pjesme i plesove kontinentalnog dijela Hrvatske. Voditeljica im je Ivana Toth, a na ovom ‘Susretu’ nastupili su s igrama i plesovima Podravine, uz pratnju tamburaške skupine Osnovne škole.

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERAPod imenom ‘Školsko zvono’ dječji ansambl KUD-a ‘Moslavina’ iz Kutine predstavio se je dječjim igrama iz Moslavine, ali i drugih regija, koje poznamo kao igre: Išla majka s kolodvora, Školica, Ringe, ringe raja, Okoš bokoš …, Zuja, Laste prolaze i Igra kolo. Voditeljica folklorne skupine je Aleksandra Savić – Nikitović, a voditelj tamburaške skupine koja je pratila nastup dječjeg ansambla je Matija Krmek.

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERANakon nastupa dječjih skupina iz Lipovljana, Velike Ludine, Rajića i Kutine, na kraju ovogodišnjih, 6. ‘Susreta dječjih skupina’, Škola folklora KUD-a ‘Preporod’ iz Dugog Sela, predstavila se je pjesmama i plesovima iz Slavonije, pod imenom koreografije ‘Udarajte moje noge bose’. Voditeljica skupine je Kristina Perković, a plesovi su izvedeni uz pratnju tamburaške skupine čiji je voditelj Mario Sorić. Inače, dječji ansambl iz Dugog Sela ima u programu 10 izvrsnih hrvatskih koreografija, a izvedenim pjesmama i plesovima pokazali su da se sustavno radi na svakom detalju nastupa.

Svim sudionicima programa podijeljene su zahvalnice, uz zajedničko druženje domaćina i gostujućih dječjih skupina, nakon održanih 6. ‘Susreta dječjih skupina’ u Lipovljanima.

Damir SMETKO

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA 15-DjFolklor 006 16-DjFolklor 007

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Pročitajte i ovo

Skip to content