• +385 44 676 004
  • info@lipovljani.hr
  • Pon - Pet: 7:30 - 15:30

PRVI HRVATSKI TJEDAN MISAONE IGRE GO OBILJEŽEN I U LIPOVLJANIMA

Od 8. do 14. svibnja 2017. godine održao se niz događanja pod zajedničkim nazivom „Prvi hrvatski go tjedan“ među kojima je bila i radionica održana u OŠ Josipa Kozarca u Lipovljanima.

Kao jedan od nositelja projekta, osnovna škola je rado ugostila svoje partnere na radionici održanoj u školskoj knjižnici. Ovaj projekt odobrilo je i podržalo Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa RH. Igra go zamišljena je prije 5500 godina u Kini i najstarija je misaona igra s nepromijenjenim, jednostavnim pravilima na svijetu. Cilj projekta je povezati misaonu igru go s odgojno-obrazovnim sadržajima kroz redovite aktivnosti djece i mladih u raznim odgojnim i obrazovnim ustanovama. U sklopu projekta nabavljene su garniture za igru go i u svim ustanovama u navedenom tjednu odvijale su se tjedne aktivnosti vezane uz ovu igru. Voditelj projekta je prof.dr.sc. Damir Medak, dekan Geodetskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Na radionici u Lipovljanima sudjelovali su još članovi HIGOU-a, osim Damira Medaka, Branko Odobašić, koji je ujedno i pokretač i inicijator aktivnosti vezano uz go igru na području naše općine, Zvonko Bednjanec, Zoran Mutabdžija, Dražen Odobašić, a poseban gost bio je predavač Catalin Taranu predstavnik Nihon Ki-in, vodeće japanske organizacije ovog misaonog sporta i profesionalni igrač petog dana, koji je održao predavanje o igri go za učenike osnovne škole koji su se odazvali u velikom broju.

Na početku radionice sve nazočne pozdravila je i predstavila ravnateljica osnovne škole Mirjana Faltis te im poželjela dobrodošlicu i uspjeh, te općinski načelnik Mario Ribar koji je napomenuo kako je ponosan na činjenicu da je igra go jedna od igara koja je sastavni dio obilježavanja Dana naše općine, te jedna od igara na sportskom danu Lipovljanskih susreta, čime je općina postala prijatelj ove igre, u svrhu njezine daljnje popularizacije.

Nakon pozdravnih i uvodnih riječi, uslijedilo je zanimljivo predavanje gospodina Catalina Taranua u kojem je objasnio osnovna pravila igre, demonstriravši neke poteze i kombinacije ove igre, čime je upoznao naše učenike s najčešćim potezima i načinima kako zavarati protivnika. Učenici su s posebnim zanimanjem pratili izlaganje te postavljali mnogobrojna pitanja na koja je on rado odgovorao.

Nakon ovog zanimljivog predavanja, svi prisutni su zaključili, kako započeta tradicija treba imati svoj nastavak, a prilika za to su ovogodišnji Lipovljanski susreti koji će se održati od 25.-27.kolovoza 2017.godine.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Pročitajte i ovo

Skip to content