• +385 44 676 004
  • info@lipovljani.hr
  • Pon - Pet: 7:30 - 15:30

OTVORENA IZLOŽBA FOTOGRAFIJA O NUKLEARNOJ TRAGEDIJI U ČERNOBILJU

Punih 30 godina navršilo se od kako se dogodila Černobiljska nuklearna nesreća u Ukrajini, tadašnjem Sovjetskom savezu. Tim povodom Kulturno prosvjetno društvo ‘Karpati’ iz Lipovljana KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERApriredili su za svoje članove, ali i ostale sumještane, izložbu fotografija o toj nuklearnoj nesreći, koju je u četvrtak, 29. travnja otvorio Oleksandr Levchenko, ukrajinski veleposlanik u Hrvatskoj.

Izložba fotografija postavljena je u Narodnoj knjižnici i čitaonici, a sve članove i posjetitelje pozdravio je, na otvorenju izložbe, Ivan Semenjuk, predsjednik KPD ‘Karpati’. U ime općine Lipovljani sve prisutne je pozdravio Tomislav Lukšić, zamjenik načelnika općine Marija Ribara, a vrlo iscrpno i emotivno, o jednoj od najvećih nuklearnih nesreća u svijetu, okolnostima nastajanja i njenim posljedicama govorio je veleposlanik Oleksandr Levchenko.KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

– Oko nuklearne elektrane i sada, 30 godina poslije Černobiljske nesreće, potpuno je pust i iseljen pojas u krugu od 60 kilometara u kojem se nalazi veliki broj pustih naselja i iseljeni grad Prypjat, a tek nešto divljih životinja se je vratilo na to područje. Kako bi se život vratio na iseljeni prostor, elektranu treba još dodatno sanirati i napraviti zaštitni oklop. No, posljedice će se još dugo osjećati, a posebno su pogubne za zdravlje ljudi – istaknuo je veleposlanik u svom KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERAobraćanju nazočnima na otvorenju izložbe.

Razmjeri Černobiljske tragedije bili bi manji da tadašnje sovjetske vlasti nisu tajile nesreću, a da nije bilo izuzetno požrtvovanih ukrajinskih vatrogasaca, koji su ugasili požar i tako spasili ostatak nuklearne elektrane i otklonili mogućnost novih eksplozija, veličina tragedije bila bi i nekoliko puta veća. Na žalost, svi ti heroji, u roku od par mjeseci od tragedije, zbog izuzetno velike količine radioaktivnog zračenja, umrli su u teškim mukama.

Na sve to upozorava i otvorena izložba fotografija o nuklearnoj nesreći u Černobilju, koja se može pogledati u Narodnoj knjižnici i čitaonici u Lipovljanima.

Damir SMETKO

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Pročitajte i ovo

Skip to content